NATO sustine ca a bombardat numai tinte militare in Libia

, ,
 

Toata ţintele lovite de NATO în timpul bombardamentelor din Libia erau instalaţii militare, a asigurat luni Alianţa Nord-Atlantică, în pofida descoperirilor unui grup de experţi al ONU ce a apreciat că 60 de civili au fost ucişi şi 55 răniţi în raidurile aeriene pe care le-a analizat.
Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a salutat observaţia Comisiei internaţionale de anchetă a ONU asupra Libiei potrivit căreia alianţa a „efectuat o campanie foarte precisă, însoţită de o determinare demonstrabilă de a nu face victime civile”. „Acest proces de analiză a confirmat că obiectivele pe care le-am atacat erau ţinte militare legitime şi că s-a avut multă grijă în fiecare caz pentru a minimaliza riscul la adresa civililor”, a declarat el pentru reporteri. „Nu a fost aprobată niciodată atacarea vreunei ţinte în legătură cu care aveam vreun motiv să credem că ar fi fost în pericol civili. Sute de posibile ţinte au fost sărite pentru a evita orice risc la adresa civililor”, a subliniat Rasmussen.
Raportul respectiv, prezentat vineri la Geneva, a precizat că NATO nu a vizat în mod deliberat obiective civile, dar că în cinci cazuri, în care alianţa a susţinut că a lovit centre de comandă şi control sau baze de antrenament, experţii nu au reuşit să identifice nicio ţintă militară. Comisia a explicat că nu a putut ajunge la o concluzie pe această temă, din cauza lipsei de probe, şi a pledat pentru continuarea cercetărilor.
Pe de altă parte, în noiembrie, procurorul CPI Luis Moreno-Ocampo a anunţat că biroul său ar urma să examineze informaţii potrivit cărora ar fi fost comise crime de către toate părţile implicate în conflictul de anul trecut, inclusiv NATO. Cu toate acestea, declaraţia procurorului nu înseamnă neapărat ca va fi deschisă o anchetă oficială. În urma publicării descoperirilor comisiei ONU, Moreno-Ocampo ar putea decide că nu mai este nevoie de noi investigaţii.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *