NATO face manevre la Marea Baltica

, , ,
 

Avioanele NATO manevreaza in coasta RusieiOficialii militari ai Aliantei Nord-Atlantice au anuntat organizarea, in urmatoarele saptamani, a unor ample manvre militare, Baltic Region Training Event, in spatiul aerian al Letoniei, Lituaniei si Estoniei, foste republici sovietice, devenite membre ale NATO, relateaza mass-media internationala. Conform surselor citate, la manevrele aeriene vor participa avioane franceze de vanatoare Mirage 2000C, avioane F-16 ale fortelor poloneze (n.r.- de vanatoare-bombardament), avioane de antrenament si atac usor L-39 Albatros lituaniene si avioane-cisterna americane, SUA fiind singurul membru al NATO care dispune de capacitatile logistice necesare. Un purtator de cuvant al Statului Major aliat al fortelor aeriene a explicat ca exercitiile din luna martie trebuie sa demonstreze “solidaritatea NATO si angajamentul fata de membrii din regiunea Balticei”.
Anuntul oficialilor NATO vine pe fondul controverselor provocata de decizia Parisului de a vinde Moscovei patru nave port-elicopter Mistral, contract care, daca se va concretiza, va fi cea mai mare achizitie a Rusiei dintr-o tara NATO. Ministrii apararii din statele baltice au protestat fata de decizia Frantei, fara insa a putea opri negocierile franco-ruse, care vizeaza si alte categorii de armament naval.

Exercitii la frontiera

Manevrele NATO vor continua in iunie 2010 in Estonia, cu exercitii terestre de amploare la mai putin de 100 kilometri de frontiera rusa, in care sunt angajati aproximativ 500 de puscasi marini americani si militari estonieni. In toamna, un alt exercitiu comun al militarilor NATO cu cei din republicile baltice va avea loc in Letonia, cele mai ample manevre de la aderarea celor trei tari la NATO, cu participarea a peste 2000 de militari din SUA, Letonia, Lituania si Estonia.
Reamintim ca liderii celor trei republici ex-sovietice s-au pronuntat in permanenta pentru organizarea de exercitii militare de amploare ale Aliantei in regiune cu participarea aliatilor europeni, mai ales de la razboiul ruso-georgian din 2008. Ingrijorarea a devenit mai puternica dupa exercitiile Zapad 2009 organizate de fortele ruse si belaruse in septembrie 2009, cu participarea a 13.000 de militari, 63 de avioane, 40 de elicoptere, 228 tancuri, tema exercitiilor fiind posibilele planuri de ofensiva in regiunea statelor baltice, vecine cu Republica Belarus.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *