NATO ezita sa se implice militar in Libia

, ,
 

Libia-atacOrganizatia Tratatului Atlanticului de Nord a aprobat un plan de operatiuni pentru sprijinirea Natiunilor Unite in aplicarea embargoului armamentului impus Libiei, insa membrii sai nu au reusit insa se puna de acord asupra implicarii organizatiei in aplicarea rezolutiei ONU de excludere aeriana in Libia. Potrivit surselor diplomatice citate de presa internationala, Turcia s-a pronuntat impotriva masurii si, potrivit unor diplomati, Franta a apreciat ca nu e de dorit o implicare a Aliantei, a carei reputatie a avut de suferit in lumea araba din cauza participarii la razboiul din Afganistan.

Intalnire a Consiliului Afaceri Externe din UE

De asemenea, ministrii de externe din Uniunea Europeana se reunesc luni, la Bruxelles, in cadrul Consiliului Afaceri Externe, pentru a analiza situatia actuala din Libia, una dintre optiunile vizate de ‘Cei 27’ fiind acordarea de sprijin umanitar ce ar putea lua forma unei operatiuni militare in cadrul asistentei pentru refugiati. Uniunea Europeana ar urma sa adopte luni si sanctiuni mai aspre contra regimului Gaddafi, dupa ce la finalul lunii februarie a decis deja inghetarea activelor financiare si interdictii de calatorie in cazul lui Muammar Gaddafi, al familiei si colaboratorilor sai apropiati. Aceste masuri, alaturi de un embargou asupra vanzarilor de arme catre Libia, sunt incluse si in rezolutia 1970 adoptata de Consiliul de Securitate al ONU in urma cu cateva saptamani. In ultimele zile, presiunea reprezentata de problema refugiatilor a sporit mai ales la frontiera Libiei cu Egiptul, iar operatiunea umanitara a UE s-ar putea concentra pe aceasta zona. In ultimele saptamani, Uniunea Europeana a asigurat coordonarea operatiunilor umanitare in cadrul unui ”pod aerian” pentru evacuarea din Libia a refugiatilor egipteni nevoiti sa plece din Tripoli si care ajunsesera in vestul tarii, la granita cu Tunisia.

Reactia Romaniei

Duminica seara, la postul national de televiziune, presedintele Traian Basescu a spus ca Romania respecta rezolutia ONU si asteapta o decizie a NATO in acest dosar, inaintea unei eventuale participari a tarii noastre. “In momentul in care se va aproba directiva de executie, voi convoca CSAT, in primul rand pentru a-l informa cu privire la continutul directivei si vom intelege din aceasta directiva daca decurg obligatii pentru noi. In momentul de fata va pot spune ca nu sunt obligatii pentru prima faza, pentru ca planul de operatii vizeaza doar instituirea zonei de interdictie aeriana”, a afirmat seful statului. “Ambasadorul Romaniei la NATO, domnul Ducaru are un mandat foarte precis, un mandat foarte precis cu privire la pozitia Romaniei in interiorul Aliantei. Ingrijorarile – cum stam si asteptam sa decida altii – sunt inutile, pentru ca ambasadorul nostru are un mandat precis, dar care nu poate fi facut public. Ati vazut vreo tara care sa-si faca public mandatul? Nu ati vazut, asa ca nici Romania nu va face exceptii!”, a spus seful statului, la un alt post de televiziune. Potrivit acestuia, decizia pe care NATO trebuie sa o ia nu este una simpla, ci una probabil “mult mai complicata” decat altele care s-au luat la acest nivel. El a reiterat faptul ca nu trebuie asumata responsabilitate recunoasterii Consiliului National de Tranzitie din Libia, despre care seful statului spune ca este format din “ministrii lui Gaddafi, pana la urma, la fel de criminali ca si seful lor”. In opinia sefului statului, Consiliul National de Tranzitie din Libia poate fi, cel mult, “un interlocutor de moment pana cand se clarifica lucrurile”. La randul sau, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, luni, ca Romania sprijina politic, ”fara niciun fel de echivoc”, necesitatea ca Muammar Gaddafi si ”clica sa” ”sa paraseasca puterea”. “Si-au pierdut orice legitimitate din momentul in care au inceput sa atace si sa ucida populatia civila care isi exprimasera revendicarile cat se poate de firesti. Nu mai poate exista o cale de intors pentru acest regim”, a sustinut Teodor Baconschi. In ceea ce priveste contributia Romaniei in Libia, ministrul de Externe a precizat ca aceasta va fi decisa in CSAT, dupa incheierea procesului de planificare politica si de generare a fortei la nivelul NATO si UE. “Romania nu are capacitatea in momentul de fata sa participe la operatiunile din Libia, fiind cunoscuta contributia noastra in teatrul de razboi din Afganistan. Imi doresc ca aceasta contributie umanitara sau de alta natura sa poata fi calibrata”, a mai spus ministrul Baconschi.

Qatarul trimite avioane

Qatarul este prima tara araba care face acest pas. Decizia a survenit in ciuda comentariilor secretarului general al Ligii Arabe, Ahmed Mussa, care puneau sub semnul intrebarii atacurile aeriene. Secretarul general al Ligii Arabe, Amr Musa, a declarat ca respecta rezolutia ONU care autorizeaza actiunile militare impotriva guvernului libian. Diplomatul egiptean care conduce Liga Araba a starnit senzatie atunci cand a pus la indoiala legitimitatea operatiunilor aeriene occidentale asupra Libiei. Amr Musa a afirmat ca acestea nu sunt ceea ce a aprobat Liga Araba cu noua zile in urma. El a clarificat acum aceste comentarii si a insistat asupra unitatii dovedite de comunitatea internationala si asupra faptului ca singura lui temere se refera la siguranta civililor din Libia. Sustinerea Ligii Arabe este considerata esentiala de guvernele care si-au trimis avioanele pentru a impune zona de restrictie de zbor. Qatarul a decis sa trimita patru avioane de lupta pentru a se alatura campaniei internationale impotriva Libiei.

Bombardamente masive

avioaneMisiunile aeriene franceze pentru impunerea unei zone de interdictie aeriana in Libia au fost reluate luni dimineata, a anuntat purtatorul de cuvant al Statului Major, colonelul Thierry Burkhard. Avioanele franceze nu au survolat Libia in cursul noptii, dar si-au reluat misiunile in cursul diminetii, a precizat el. Avioanele care pleaca de la bazele de pe teritoriul francez, in special de la Solenzara in Corsica si Saint-Dizier, au aproximativ trei ore de zbor pentru a ajunge in zona operatiunilor. Consolidarea coalitiei, cu participarea unor avioane din alte tari, determina “o partajare a responsabilitatilor” in conducerea operatiunilor, subliniaza Statul Major. O cladire administrativa situata in complexul rezidential al liderului Muammar Kadhafi din Tripoli a fost distrusa duminica seara pentru ca adapostea un centru de “comandament si de control” al fortelor libiene, a declarat un oficial militar din cadrul coalitiei. “In cadrul rezolutiei 1.973, continuam sa vizam tinte care presupun o amenintare directa pentru poporului libian si care impiedica instaurarea zonei de interdictie aeriana”, a adaugat oficialul citat, sub acoperirea anonimatului. Cladirea respectiva este situata la aproximativ 50 de metri de cortul in care colonelul isi primea invitatii de marca. Aceasta a fost distrusa de o racheta, a anuntat un purtator de cuvant al regimului, Moussa Ibrahim, in fata jurnalistilor straini care au fost transportati la fata locului. Explozii puternice s-au auzit anterior, in cursul serii, la Tripoli, inclusiv in zona resedintei lui Muammar Kadhafi. O coloana de fum se ridica din sectorul resedintei-cazarma din Bab el-Aziziya, in sudul capitalei libiene, in timp ce apararea aeriana intrase in functiune. Capacitatile de aparare antiaeriana libiene au fost ‘puternic avariate’ de bombardamentele coalitiei, permitand astfel instaurarea ‘efectiva’ a zone de interdictie aeriana, a declarat duminica un inalt oficial de la Pentagon. ‘Bombardamentele au fost foarte eficiente si au avariat serios apararile antiaeriene ale regimului’ Muammar Gaddafi, a afirmat viceamiralul Bill Gortney intr-o conferinta de presa la Washington. Principala amenintare pentru avioanele americane, britanice si franceze care au intervenit pana acum in Libia este reprezentata de rachetele sol-aer SA-5 cu raza lunga de actiune, insa ‘capacitatea fortelor pro-Gaddafi de a le lansa a fost puternic redusa’, potrivit lui. Fortele aeriene libiene nu au aratat semne de activitate si nu am detectat emisii radar – ce servesc pentru depistarea aparatelor inamice – in punctele de aparare antiaeriana pe care le-am lovit’, a adaugat el. Intr-o maniera generala, emisiile radar de supraveghere aeriana par a fi limitate momentan in zonele din jurul Tripoli si Sirt, fieful colonelului Gaddafi. SUA si Marea Britanie au lansat un total de 124 de rachete Tomahawk asupra acestor pozitii sambata.

Gaddafi ar putea deveni o tinta pentru coalitie

Un oficial de rang inalt din cadrul Pentagonului a declarat duminica, in cadrul unei conferinte de presa, ca Muammar Kadhafi nu este vizat personal de atacurile coalitiei. “Pot garanta ca nu figureaza pe lista tintelor. Nu ii vizam resedinta”, a declarat viceamiralul Bill Gortney. Cu toate acestea, ministrul britanic de Externe, William Hague, a sugerat ca Muammar Gaddafi ar putea fi vizat de raidurile aeriene internationale din Libia, refuzand totusi sa “speculeze” in legatura cu obiectivele alese de coalitie. “Nu vreau sa speculez in legatura cu tintele, care depind de circumstantele de moment“, a explicat ministrul, dupa o intrebare privind posibilitatea unui atac care sa il vizeze direct pe liderul libian. “Totul depinde de modul in care oamenii se comporta. Tintele sunt permanent in concordanta cu rezolutia ONU, accentul fiind pus pe protejarea civililor“, a precizat Hague. Ministrul britanic al Apararii, Liam Fox, evocase de duminica posibilitatea ca Muammar Gaddafi sa fie vizat de raidurile aeriene. La randul sau, secretarul american al Apararii, Robert Gates, s-a pronuntat impotriva unui raid care sa il vizeze direct pe liderul libian. “Cred ca este important sa actionam in cadrul mandatului rezolutiei Consiliului de Securitate ONU. Daca vom incepe sa adaugam obiective, cred ca acest lucru va ridica probleme. Nu ar fi bine sa fixam obiective pe care nu le putem atinge“, a explicat secretarul american al Apararii.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *