Moscova: Consultari bilaterale Rusia-Republica Moldova

, , , ,
 

Consultări politice Rusia-Republica Moldova, la nivelul viceminiştrilor de Externe, au avut loc marţi la Moscova.
Acestea s-au desfăşurat în conformitate cu Planul interministerial de consultări pentru anul 2012. Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Popov, iar cea a Federaţiei Ruse de secretarul de Stat, viceministrul Afacerilor Externe, Grigori Karasin. Agenda discuţiilor a inclus o serie de subiecte ce ţin de cooperarea moldo-rusă în domeniile politic, economic, umanitar, precum şi problematica transnistreană.
Interlocutorii au menţionat importanţa menţinerii dinamicii pozitive a contactelor bilaterale la diferite niveluri, înregistrată pe parcursul anului 2011, şi s-au pronunţat pentru continuarea şi extinderea cooperării în domeniile de interes comun. Un subiect aparte l-a constituit pregătirea de şedinţa ordinară a Comisiei mixte pentru colaborarea comercial-economică, desfăşurarea căreia este preconizată pentru primăvara anului curent la Chişinău. În context, părţile au remarcat creşterea substanţială a volumului schimburilor comerciale atestată în anul 2011 şi scoaterea unor bariere pentru dezvoltarea comerţului dintre state.

Negocierile 5+2

A fost realizat un schimb de opinii privind organizarea Zilelor Culturii Republicii Moldova în Federaţia Rusă în toamna acestui an. Interlocutorii au discutat, de asemenea, şi unele subiecte ce ţin de interacţiunea ambelor state în cadrul organismelor internaţionale şi regionale, inclusiv în cadrul CSI. Cei doi viceminiştri au abordat subiectul reglementării conflictului transnistrean şi au efectuat un schimb de opinii pe marginea rundei de negocieri oficiale în formatul „5+2”, care a avut loc recent la Dublin. În mod special, a fost remarcată importanţa promovării măsurilor de consolidare a încrederii.
În contextul marcării, în aprilie anul curent, a 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Republica Moldova şi Federaţia Rusă, cei doi viceminiştri au convenit asupra organizării unor acţiuni comune. Părţile au decis ca următoarea rundă de consultări să se desfăşoare în semestrul II al anului curent, la Chişinău.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *