Ministerul de Externe rus critică discuțiile în format Copenhaga de la Davos privind conflictul din Ucraina

de | ian. 21, 2024 | Știri | 0 comentarii

Pe 14 ianuarie 2024, la Davos, Elveția, a avut loc cea de-a patra întâlnire în format Copenhaga despre Ucraina. Prima întâlnire în acest format a avut loc în iunie 2023 în capitala Danemarcei. Apoi, Uniunea Europeană, SUA și Ucraina au invitat țări din așa-numitul „Sud Global” la consultări informale pentru a câștiga lumea non-occidentală, în […]

Pe 14 ianuarie 2024, la Davos, Elveția, a avut loc cea de-a patra întâlnire în format Copenhaga despre Ucraina.

Prima întâlnire în acest format a avut loc în iunie 2023 în capitala Danemarcei. Apoi, Uniunea Europeană, SUA și Ucraina au invitat țări din așa-numitul „Sud Global” la consultări informale pentru a câștiga lumea non-occidentală, în încercarea de a rezolva criza ucraineană la masa negocierilor.

Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a prezentat punctul de vedere al Rusiei, inainte și după această întâlnire, în două comunicate de presă regăsite pe site-ul ministerului.

În comunicatul anterior întâlnirii, din 10 ianuarie 2024, Maria Zaharova a criticat, în termeni duri, demersurile regimului de la Kiev care, în opinia rusă, împreună cu membrii G7, vor folosi „înșelăciunea pentru a convinge țările din Sudul și Estul Global să susțină propunerile pașnice care decurg din așa-numita formulă Zelenski, un cadru infam și odios”.

Formula Zelenski de realizare a păcii este privită de Rusia ca o serie de ultimatumuri care să o oblige să se retragă din teritoriile ocupate (termenul folosit este teritorii eliberate) și să îi abandoneze pe rușii de acolo, fapt ce ar echivala cu predarea lor pe mâna naționaliștilor ucraineni. O altă acuzație a oficialului rus privește faptul că Ucraina este oprită de Occident de la a purta discuții cu Rusia și a amintit momentul aprilie 2022 când Kievul s-a retras din negocierile cu Rusia, la presiuni occidentale.

Rusia reclamă cum o înțelegere în Ucraina fără implicarea ei este lipsită de sens, atâta vreme cât Kremlinul nu respinge nicio discuție de pace, dar nu în varianta exclusiv ucraineană.

Kievul este contestat că a promovat, inclusiv în formatul Copenhaga, ultimatumurile conținute în formula Zelenski, susținută de Occident ca soluție exclusivă posibilă, fără a face loc pentru idei alternative din alte țări, în primul rând din Sudul și Estul Global, prietene ale Rusiei.

Apoi, comunicatul acuză Kievul de ipocrizie deoarece afirmă că Ucraina a bombardat orașe rusești, în timp ce pregătea întâlnirea de la Davos pentru a discuta perspectivele unui acord de pace. Occidentul este acuzat că a furnizat muniții Kievului, ceea ce escaladează ostilitățile și prelungește conflictul.

În opinia Ministerului de Externe rus, adevăratele intenții ale conducerii de la Kiev, Washington, Londra și Bruxelles sunt pentru un război cu obiectivul pe termen lung de a distruge tot ce este rusesc, de a perpetua confruntarea civilizațională cu Rusia și de „a submina interesele sale legitime în domeniul păcii și securității globale”.

La finalul primului comunicat, Zaharova a spus că întâlnirea de la Davos este folosită pentru a câștiga sprijinul Sudului și Estului Global, practic o rupere a alianțelor cu Rusia: „Suntem convinși că partenerii noștri din Asia, Africa și America Latină înțeleg pe deplin realitatea situației și nu se vor lăsa atrași în inițiative deschis anti-ruse”.

În al doilea comunicat, din 16 ianuarie 2024, după întâlnirea formatului Copenhaga, Ministerul rus de Externe a catalogat drept „eșec” această nouă rundă și o rezumă drept o nouă tentativă a Kievului de a atrage resurse financiare și militare din țările deja aliate cât și din cele care încă ezită.

Numărul țărilor și organizațiilor participante a crescut la 82 față de 66 în runda anterioară, desfășurată în Malta pe 28 octombrie 2023. În ciuda speranței Ucrainei, rezultatele acestei adunări sunt considerate de Rusia drept „eșec total” pentru Kiev și aliații săi occidentali.

Decizia Chinei care a refuzat să participe la întâlnire, a fost apreciată de Rusia. Multe alte țări au ales să-și scadă nivelul de reprezentare sau au participat în calitate de observatori, prezentat ca un fapt pozitiv în comunicat.

Diviziunea tot mai mare între țările prezente la întâlnire a fost interpretată ca un eșec al Ucrainei și Occidentului, în esență, de a recruta noi membri în tabăra anti-rusă mai ales că nu a fost adoptat un document final unanim asumat de participanți. Explicația rusă este că multe țări din Sudul și Estul Global, inclusiv cele care au participat la întâlnirile în format Copenhaga, consideră că discutarea eventualelor reglementări a crizei ucrainene nu are sens fără Rusia.

Varianta de pace propusă de Kiev este respinsă de Moscova deoarece, spune comunicatul, „ultimatumurile expuse în Formula Zelenski nu pot aduce o pace cuprinzătoare, dreaptă și de durată. Acest cadru se bazează pe cereri delirante, cum ar fi retragerea trupelor ruse la granițele din 1991, tragerea la răspundere a Rusiei și obligarea acesteia să plătească despăgubiri. În același timp, regimul de la Kiev nu ascunde faptul că cere retragerea trupelor pentru a lansa un genocid împotriva rușilor care susțin reunificarea cu Rusia. Susținerea acestor cereri înseamnă susținerea epurării etnice, care este o crimă”.

Concluzia este că „toate întâlnirile în format Copenhaga, inclusiv cea de la Davos și orice întâlniri viitoare, „sunt ineficiente și subminează perspectivele de a ajunge la soluționarea crizei din Ucraina”.

Formula Zelenski, este considerată „absurdă și inacceptabilă”. În plus, întâlnirile de acest fel fac „imposibilă preluarea inițiativelor utile și rezonabile propuse de Sudul Global”.

La final, Maria Zaharova reamintește pretențiile ruse pentru realizarea păcii durabile: revenirea Ucrainei la rădăcinile statutului său anterior, neutralitatea, statutul non-bloc și non-nuclear, respectarea drepturilor și libertăților etniilor care locuiesc pe teritoriul său.

Sursa: https://mid.ru/en/foreign_policy/news

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *