Mesajul lui Putin la final de 2023: Rusia este pregătită să discute despre Ucraina dar în termenii sǎi

de | dec. 23, 2023 | Știri | 0 comentarii

În 14 decembrie 2023, președintele rus Vladimir Putin a ținut conferința de presă anuală de la Moscova în care a declarat că Rusia ar fi pregătită să discute cu Ucraina, Statele Unite și Europa despre viitorul Ucrainei, dacă vor dori, dar că Moscova își va apăra interesele naționale. Așteptările Occidentului referitoare la încheierea războiului din […]

În 14 decembrie 2023, președintele rus Vladimir Putin a ținut conferința de presă anuală de la Moscova în care a declarat că Rusia ar fi pregătită să discute cu Ucraina, Statele Unite și Europa despre viitorul Ucrainei, dacă vor dori, dar că Moscova își va apăra interesele naționale.

Așteptările Occidentului referitoare la încheierea războiului din Ucraina rămân ridicate dar par mai curând supuse unui soi de resemnare în așteptarea unor noi evoluții politice în cadrul țǎrilor implicate, dintre care alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie 2024 rămân marea piatrǎ de hotar.

Va continua America politica fațǎ de Ucraina cu un nou mandat a lui Joe Biden sau alt candidat democrat sau se va retrage în cazul în care vă căștiga un nou mandat Donald Trump, după 4 ani de la încheierea primului?

În 19 decembrie 2023, președintele rus a participat la Centrul Național de Control al Apărării al Federației Ruse la o ședință extinsă a Consiliului Ministerului Apărării unde a clarificat poziția Rusiei și a enumerat termenii încheierii conflictului cu Ucraina.

Concret, a reiterat menținerea Rusiei în starea de război și continuarea conflictului cu Ucraina: „Evoluțiile anului trecut au confirmat, și putem vedea cu toții, că Occidentul continuă să ducă un război hibrid împotriva Rusiei, furnizând în mod activ regimului de la Kiev date de informații în timp real, trimițând consilieri militari, transferând noi sisteme de arme în țară, inclusiv lansatoare de rachete multiple de mare mobilitate, sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune, muniții cu dispersie și loturi mari de UAV-uri noi. După cum știm, țările occidentale intenționează să trimită și avioane de luptă multirol F-16 în Ucraina, iar piloții sunt acum pregătiți în Occident (…)”.

De asemenea, a acuzat presiunea NATO la granițele Federației Ruse: „Blocul militar NATO și-a crescut dramatic activitatea generală în ultima vreme. Forțe și resurse considerabile din Statele Unite au fost redistribuite la granițele noastre, inclusiv avioane. Numărul trupelor NATO în Europa Centrală și de Est a crescut. După cum știm, Finlanda a fost deja atrasă în NATO, iar Suedia intenționează să adere. De fapt, aceasta înseamnă o nouă etapă a avansării alianței către granițele noastre”.

El a respins o soluție de pace în Ucraina, jurând că va atinge obiectivele militare ale Rusiei în țară, deoarece războiul s-a întors din ce în ce mai mult în favoarea Moscovei.

Poziția Kremlinului este că luptele se vor încheia atunci când Rusia va realiza „denazificarea” și demilitarizarea Ucrainei, împreună cu stabilirea acesteia că țară neutră între Rusia și statele NATO. Deci, nicio posibilitate ca Rusia să accepte o Ucrainā membrā NATO, chiar redusā teritorial. El a subliniat, de asemenea, că Rusia se află într-o poziție mai puternică față de Ucraina în faza actuală a războiului, spunând că ucrainenii nu produc majoritatea armelor de care au nevoie și se bazează pe susținătorii occidentali care au slăbit ajutorul. Rusia controlează aproximativ 17,5% din teritoriul ucrainean iar liderul rus a declarat: „Nu vom renunța la ceea ce este al nostru”.

Totodată, a prezis reducerea ajutorului militar occidental: „Ei aduc totul gratis. Dar acest lucru gratuit s-ar putea să se termine într-o zi și, aparent, se termină încetul cu încetul”.

„Nu vom abandona obiectivele operațiunii militare speciale”, a spulberat el speranțele de pace, deși a adăugat că Rusia are nevoie de o mai bună comunicare militară, recunoaștere, țintire și capacitate prin satelit.

Extrem de important pentru planurile occidentale, Putin a spus că aderarea Ucrainei la NATO „nu este acceptabilă pentru Rusia în 10 ani, și nici în 20”. Adicā, niciodatā.

Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a afirmat, la rându-i, că industria de apărare a Rusiei răspunde mai rapid decât cea a Vestului și a spus că Rusia va continua să-și îmbunătățească forțele nucleare și să-și mențină pregătirea pentru luptă la un nivel ridicat.

Vladimir Putin a concluzionat în încheierea întâlnirii cu militarii: „Doar Rusia ar putea fi garantul integrității teritoriale a Ucrainei. Dacă nu vor, așa să fie. Istoria va pune totul la locul lui. Nu ne vom amesteca, dar nu vom renunța la ceea ce este al nostru. Toată lumea ar trebui să fie conștientă de acest lucru – cei din Ucraina care sunt agresivi față de Rusia, și în Europa, și în Statele Unite. Dacă vor să negocieze, lăsați-i să facă asta. Dar o vom face doar pe baza intereselor noastre naționale”.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *