Maia Sandu, relații pragmatice cu Rusia

, , ,
 
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, vrea o relație pragmatică cu Federația Rusă

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, vrea o relație pragmatică cu Federația Rusă

Vrem o relație pragmatică cu Rusia” a declarat președinta Maia Sandu într-un recent interviu cu publicația americană „American Purpose”. Lidera de la Chișinău dorește rezolvarea concretă a unor probleme de pe agenda bilaterală. Redeschiderea pieței rusești pentru exporturile moldovene, clarificarea statutului emigranților moldoveni din Rusia și evacuarea trupelor și munițiilor rusești din regiunea transnistreană se numără printre acestea. Maia Sandu consideră că prezența trupelor și munițiilor rusești reprezintă „nu numai un pericol național, dar un pericol pentru întreagă regiune”.

Planuri diplomatice

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, într-un interviu acordat publicației rusești Kommersant, că, atunci când va exista un nou guvern la Chișinău, se va putea lucra la organizarea unei întâlniri cu liderul Federației Ruse, Vladimir Putin. Cu acesta ar dori să discute despre situația din Transnistria, retragerea trupelor rusești și a muniției din această zonă.

Suntem interesați de o conversație pragmatică de fond (cu Federația Rusă -n.n). Avem o agendă specifică cu privire la chestiunile pe care trebuie să le abordăm. Când va exista un nou guvern, acesta va începe să lucreze cu guvernul Federației Ruse, inclusiv organizarea unei întâlniri (cu președintele Federației Ruse) și o vizită”, a declarat președintele Republicii Moldova.

Întrebată ce subiecte ar discuta la un summit ruso-moldovean, Maia Sandu a spus că și-ar dori să abordeze subiectul retragerii trupelor și muniției rusești din Transnistria:

Avem probleme economice și comerciale. Se pune problema deschiderii exportului de produse moldovenești în Rusia în cadrul acordului pe care îl avem în cadrul CSI. Există întrebări ale cetățenilor noștri care lucrează în Rusia. Probleme legate de securitatea și securitatea lor socială. Și, desigur, aceasta este o problemă transnistreană. Aspecte foarte importante în acest sens sunt îndepărtarea muniției de acolo și retragerea trupelor ruse. Acestea sunt chestiuni importante pe care trebuie să le discutăm. În ceea ce privește soluția la conflict, cred că ar trebui elaborată aici, în țară. Și atunci această decizie ar trebui discutată cu cei care participă la formatul 5+2 (la care participă negociatorii din Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina, precum și UE și Statele Unite)”.

Contingentul militar rus din Transnistria, contestat de Maia Sandu

Contingentul militar rus din Transnistria, contestat de Maia Sandu

Summit CSI

Liderul de la Chișinău a evitat să răspundă tranșant dacă ia în calcul o participare la summit-ul țărilor CSI care va avea loc la finalul anului, spunând că „Trebuie să decidem care format va fi cel mai bun pentru noi pentru a discuta toate problemele atât cu președintele Rusiei, cât și cu guvernul. Când se va forma noul guvern, vom începe aceste discuții și vom găsi cel mai bun format despre care să vorbim și vom începe să lucrăm la agenda bilaterală”

Maia Sandu a mai vorbit și despre relația bună pe care o are Republica Moldova cu România, precum și despre ajutorul pe care l-a primit din partea României și în timpul pandemiei, dar și înainte de a deveni președinte.

Declarațiile Maiei Sandu vin în contextul în care de la Moscova s-au făcut auzite amenințări cu escaladarea conflictului din Transnistria, după succesul partidului PAS, pro-european, la alegerile de la Chișinău.

Vladimir Putin, sprijin politic pentru fostul președinte Dodon

Vladimir Putin, sprijin politic pentru fostul președinte de la Chișinău Igor Dodon

Factorul transnistrean

Rusia va „consolida factorul transnistrean” dacă noul guvern al Republicii Moldova va alege să promoveze o linie antirusească, a amenințat a doua zi după alegerile parlamentare din Republica Moldova Leonid Kalaşnikov, preşedintele Comisiei pentru problemele CSI (Comunitatea Statelor Independente), integrarea eurasiatică şi relaţiile cu compatrioţii.

Acesta a comentat rezultatele alegerilor parlamentare anticipate desfăşurate duminică în Republica Moldova, câştigate la un scor categoric de formaţiunea proeuropeană Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS).

Politica rusă faţă de Republica Moldova va depinde de puterea care a fost aleasă: dacă această putere se va îndepărta de Rusia atunci, desigur, vom acţiona în consecinţă. În special, vom consolida factorul transnistrean”, a avertizat Kalaşnikov, deputat din partea Partidului Liberal-Democrat al lui Vladimir Jirinovski (ultranaţionalist). Totuşi, a recunoscut deputatul rus, „va fi din ce în ce mai dificil de făcut aceasta, întrucât Transnistria se află acum blocată între două state în esenţă ostile”. (K.P.)

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *