Liderii AIE vor semna o declaratie comuna de sustinere a lui Dorin Chirtoaca

de | iun. 8, 2011 | R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană vor semna o declaraţie comună privind susţinerea liberalului Dorin Chirtoacă pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru Primăria Chişinău şi vor realiza un spot electoral pentru campania acestuia, informează presa de la Chişinău.

Dorin Chirtoaca (Moldpres)Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană vor semna o declaraţie comună privind susţinerea liberalului Dorin Chirtoacă pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru Primăria Chişinău şi vor realiza un spot electoral pentru campania acestuia, informează presa de la Chişinău. „O bună parte din eforturi vor fi canalizate pe organizarea şi desfăşurarea turului doi”, a declarat liderul Partidului Democrat, preşedintele interimar Marian Lupu. Reprezentanţii Partidului Democrat, Partidului Liberal şi Partidului Liberal-Democrat – care fac parte din Alianţa pentru Integrare Europeană, aflată la guvernare la Chişinău – au decis să-şi sprijine reciproc candidaţii calificaţi în turul al doilea al alegerilor locale. Liderul grupului parlamentar al Partidului Liberal, Ion Hadârcă, a apreciat că acţiunile celor trei partide trebuie coordonate atât la Chişinău, cât şi în restul teritoriului, afirmând că electoratul a dat dovadă „de o anumită pasivitate”. În privinţa declaraţiei comune de susţinere a lui Chirtoacă, liderul grupului parlamentar liberal-democrat, Valeriu Streleţ, a afirmat că AIE a înfiinţat deja un grup de lucru pentru elaborarea textului, care va fi publicat în scurt timp, transmite Mediafax.

Ghimpu: PCRM a cumpărat mii de voturi

Liderul Partidului Liberal din Republica Moldova, Mihai Ghimpu, afirmă că Partidul Comuniştilor a cumpărat mii de voturi la Chişinău la alegerile locale organizate duminică, informează ProTV Chişinău. El a afirmat că a primit imagini cu alegători care îşi fotografiau buletinele de vot, pentru a putea demonstra că au votat cu candidaţii comunişti, însă a evitat să precizeze dacă intenţionează să sesiseze autorităţile în legătură cu posibila fraudă sau dacă va solicita renumărarea voturilor. Partidul Comuniştilor (PCRM) a anunţat încă de marţi că va solicita anularea rezultatelor în mai multe secţii din Chişinău, precizând că dispune de suficiente probe pentru a demonstra producerea unor nereguli. „Am acumulat un set de probe care demonstrează fraude serioase în cadrul unor secţii de votare atât din suburbii, cât şi din oraşul Chişinău. Juriştii noştri sunt în proces de verificare şi prezentare a acestor probe în judecată pentru a cere contestarea şi organizarea alegerilor repetate în aceste circumscripţii electorale”, a declarat candidatul comunist la Primăria Chişinău, Igor Dodon. El susţine că în suburbiile Chişinăului au avut loc fraude majore. „În oraşul Durleşti avem peste 17 la sută buletine nevalabile la o secţie de votare. În unele localităţi, cum ar fi Coloniţa, s-a prelungit timpul pentru votare cu câteva ore şi doar după intervenţia noastră a fost adus timpul în cadrul legal. Avem înregistrări masive cu viza de reşedinţă temporară pentru votare pe data de 5 iunie”, spune Igor Dodon. Conform rezultatelor anunţate după numărarea tuturor voturilor pentru Consiliul municipal Chişinău, PCRM a obţinut 46,1 la sută din voturi, urmat de Partidul Liberal, cu 31,82 la sută, Partidul Liberal Democrat (PLDM), cu 13,99 la sută şi Partidul Democrat (PDM), cu 3,13 la sută. În privinţa primarilor la nivelul întregii ţări, PCRM a obţinut 30,75 la sută din voturi, PLDM – 19,92 la sută, PL – 19,87 la sută şi PDM – 16,37 la sută.La Primăria Chişinău, Igor Dodon s-a clasat pe primul loc, cu 48,07 la sută din voturi, urmat de primarul în exerciţiu, Dorin Chirtoacă, pentru care au votat 46,51 la sută dintre alegătorii din Chişinău, şi de candidatul PDM, Valentina Buliga, cu 2,56 la sută din voturi. Primii doi clasaţi urmează să se confrunte în al doilea tur de scrutin, care va fi organizat în data de 19 iunie.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *