Kremlinul testeaza scutul american

, , ,
 

Moscova ameninta SUA cu S-500

Moscova ameninta SUA si NATO cu S-500

Ministrul rus al apararii s-a intalnit cu atasatul american pe aparare la Moscova pentru a discuta despre proiectul scutului antiracheta in Europa, relateaza mass-media rusa. Anuntul vine la cateva zile dupa ce surse oficiale de la Moscova au declarat ca după 2015, Rusia va desfăşura noi sisteme de apărare antiaeriană S-500. Concomitent Rusia si-a intensificat ofensiva diplomatica fata de planurile NATO pentru un scut antirachetă în Europa, spunând că acestea ar submina capacitatea nucleară de intimidare a Rusiei.
Anatoli Serdiukov si Douglas J. Venlet au discutat despre scut, iar Serdiukov a spus ca acesta nu trebuie sa fie indreptat impotriva Rusiei si a adaugat ca acest punct trebuie prevazut in documente cu caracter de constrangere, nu in declaratii. La randul sau, Washingtonul a spus in repetate randuri ca scutul nu va fi indreptat impotriva Rusiei. Rusia si NATO au convenit sa coopereze pe scut la summitul de la Lisabona, din noiembrie, dar deocamdata rolul Moscovei in planurile americane ramane neclar.

Scut rusesc

Apărarea aerospaţială rusească va fi bazată, în următorii 20-25 de ani, pe potenţial ştiinţific şi potenţial tehnologic, urmat de modernizarea a patru sisteme de rachete antiaeriene: Morfeu, Vitiaz, S-400 şi S-500. Următoarea generaţie de sisteme ruse de apărare antirachetă, aflată în prezent în curs de dezvoltare, va fi aeriană, a declarat fostul proiectant şef al corporaţiei Almaz-Antei, Igor Aşurbeili. “Racheta care va înlocui S-500 (ce urmează să fie dată în folosinţă în 2015 – n.r.) nu va fi terestră, ci aeriană”, a spus el, potrivit NewsIn. Expertul a explicat că rachetele vor fi instalate la bordul avioanelor. “Va fi o aeronavă care va zbura, va controla terenul şi nu numai că va identifica ţintele, le va şi lovi”, a afirmat el. Aşurbeili a precizat apărarea aerospaţială va fi bazată, în următorii 20-25 de ani, pe potenţial ştiinţific şi potenţial tehnologic, urmat de modernizarea a patru sisteme de rachete antiaeriene: Morfeu (rază scurtă de acţiune), Vitiaz (rază medie de acţiune), S-400 (rază lungă de acţiune) şi S-500 (antirachetă). După 2015, Rusia va desfăşura noi sisteme de apărare antiaeriană S-500 în jurul Moscovei, a declarat un expert rus din domeniu. “Termenul este stabilit într-un contract cu Ministrerul Apărării. Proiectul se află în faza de design”, a spus fostul expert-şef al Almaz-Antei, Igor Aşurbeili, pentru RIA Novosti. Almaz Antei este principalul producător rus de sisteme de apărare antiaeriană cu rază medie şi lungă de acţiune, iar sistemele sale S-300 şi S-400 sunt printre cele mai performante din lume. Rachetele S-500 nu vor fi cu autopropulsie, ca modelele anterioare S-300 si S-400, ci vor fi tractate, din cauza mărimii şi greutăţii mari.

Sistem mobil

“Sistemul va fi însă mobil, pentru a proteja nu numai Moscova, ci şi orice altă regiune rusă sub ameninţare”, a spus Aşurbeili. “Actualul sistem antibalistic A-35 din jurul Moscovei a fost construit la începutul anilor ‘70, decât este învechit”, a adăugat el. Scutul antirachetă al Moscovei a fost limitat ca mărime şi nu a mai fost updatat din cauza constrângerilor impuse de Tratatul antibalistic semnat cu SUA în anii ‘70. SUA au abrogat tratatul în perioada lui Bush. Rusia şi-a exprimat îngrijorarea faţă de planurile NATO pentru un scut antirachetă în Europa, spunând că acestea ar submina capacitatea nucleară de intimidare a Rusiei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *