Kremlinul militarizeaza spatiul cosmic cu GLONASS

, ,
 

Sistemul rusesc de sateliti Glosnass

Sistemul rusesc de sateliti Glosnass

Rusia a lansat recent trei noi sateliti pentru sistemul sau de navigatie prin satelit GLONASS, a anuntat purtatorul de cuvant al fortelor spatiale ruse, Aleksei Zolotuhin, citat de presa moscovita. “Satelitii au fost cu succes plasati pe orbita cu ajutorul unei rachete ruse Proton-M lansata de pe cosmodromul rus Baikonur” din Kazahstan, a precizat Zolotuhin. Satelitii, cu o greutate de 1,4 tone fiecare, se vor alatura celor 23 de aparate ale sistemului GLONASS existente deja pe orbita, dintre care 21 sunt operationale si doua in rezerva. Potrivit Agentiei spatiale ruse Roskosmos, cel putin 24 de sateliti sunt in total necesari pentru a completa numarul proiectat al Glonass. Sistemul nu va fi insa completat odata cu lansarea celor trei noi sateliti, intrucat unul din acestia va face parte din rezerva, a indicat un reprezentant al Roskosmos.

Conceput in anii ’80

Concurent al sistemului american GPS si al viitorului sistem european Galileo, GLONASS a fost pus la punct de armata rusa in anii 1980. Povestea sistemului rusesc de navigatie prin satelit incepe in perioada razboiului rece, ca aproape orice competitie a Uniunii Sovietice cu Statele Unite. Daca americanii au asa ceva, de ce n-am avea si noi, au zis rusii. Desi a fost conceput pentru a functiona cu cel putin 24 de sateliti. In anul 1991, doar 12 din cei 43 de sateliti GLONASS lansati pe orbita mai erau functionali. Constelatia a fost intregita in 1995, cu toate ca presedintele Boris Yeltsin se grabise inca din 1993 sa anunte ca sistemului este operational. Datorita problemelor financiare intampinate de Rusia, sistemul nu a mai fost intretinut, iar in 2002 doar 8 sateliti mai erau functionali, insuficienti pentru ca sa se poata realiza localizarea.
Venirea la Kremlin a lui Vladimir Putin a schimbat acesta situatie. Astfel, la sfarsitul anilor ’90, Moscova a decis sa relanseze proiectul utilizand o noua generatie de sateliti, stabilind initial ca termenul limita pentru finalizarea acestuia sa fie 2010. In 2005, Vladimir Putin a solicitat urgentarea operatiunilor de lansare pe orbita. Vladimir Putin a tinut sa il desemneze personal pe prim vicepriministrul Serghei Ivanov drept responsabil al acestui proiect, punandu-i la dispozitie nu mai putin de 663 de milioane de ruble pentru urmatorii doi ani. In octombrie 2008, Putin a testat sistemul national de pozitionare prin satelit cu ajutorul labradorului sau, Koni. Demnitarul a atasat cainelui o zgarda cu un dispozitiv de pozitionare si l-a urmarit cu un receptor special. Momentul a fost televizat, intr-o incercare de a convinge populatia Rusiei ca sistemul GLONASS este disponibil consumatorilor de rand, nu doar fortelor armate ca pana acum.

Ambitia lui Vladimir Putin

Pana la sfarsitul anului 2010, sistemul de navigatie GLONASS va avea acoperire in intreaga lume, a declarat Vladimir Putin la inceputul lunii august, la Riazan. Premierul rus a mentionat ca guvernul elaboreaza conceptia noului program federal din cadrul Sistemului Global de Navigatiei prin sateliti pana in anul 2020. Pana la sfarsitul acestui an se planuieste lansarea in cosmos a inca 6 aparate, spune Igor Lisov, redactorul revistei „Stiri din cosmonautica”. „In plus, in viitorul apropiat se planuieste lansarea primului aparat experimental de tipul GLONASS-K, care se caracterizeaza printr-o greutate mai mica, un termen de actiune mai mare, o precizie mult mai mare. Apoi gruparea va fi construita si va avea loc schimbarea generatiei GLONASS-M cu GLONASS-K” a mai adaugat acesta. Pe orbita se vor afla permanent nu mai putin de 24-28 de aparate, iar semnalul GLONASS va putea fi interceptat in toate punctele de pe Pamant. In lume deocamdata exista doar cateva tari cu resurse care sa le permita crearea unui sistem propriu de navigatie prin sateliti, similar sistemului american GPS. Recent, China a lansat pe orbita al cincilea satelit apartinand sistemului propriu de navigatie, iar sistemul european de sateliti Galileo, care va incepe sa functioneze in 2014, este reprezentat pe orbita doar de doi sateliti.
Potrivit presei ruse, multe tari sunt interesate de folosirea GLONASS ca o alternativa la GPS, deoarece considera inadmisibila dependenta absoluta de sistemul american de navigatie. S-a incheiat deja un acord privind folosirea GLONASS cu India, sunt gata sa participe si Ucraina, si Belarus. Un interes mare pentru sistem prezinta tarile din America Latina si regiunea araba. Expertii considera ca GPS si GLONASS nu sunt sisteme concurente, ci, dimpotriva, se completeaza unul pe altul. In viitorul apropiat utilizatorii vor putea sa se orienteze in spatiu atat cu ajutorul sistemului american de navigatie GPS, cat si cu GLONASS. Se asteapta ca pana in prima jumatate a anului 2011 toti marii producatori mondiali sa foloseasca aparatele portative GPS-GLONASS.

Folosit si pentru gasirea cosmonautilor

In anul 2009, Roskosmos anunta ca sistemul de navigare GLONASS, pe termen lung, va fi folosit pentru a determina coordonatele cosmonautilor care au aterizat. In prezent, locatia tinta de desemnare se face cu sistemul de navigatie GPS. “Conform instructiunii conducatorului Agentiei Federale Spatiale Anatolie Perminov a inceput dezvoltarea posibilitatii de a instala un emitator personal PARM -406M catre sistemul International prin satelit COSPAS-SARSAT sistem pentru toate tipurile de reintrare a vehiculelor spatiale, produse in Rusia “. Anterior testele de examinare ale sistemului de afisare a coordonatelor PARM-406M au fost efectuate de catre specialisti “Institutul de Cercetari a instrumentor Spatiale” si Rosaeronavigatsia in timpul operatiunilor de cautare-salvare de debarcare a aparatului Soyuz TMA-14 pe 11octombrie 2009. In timpul testelor, a fost perfectionata tehnologia de primire si afisare a coordonatelor locului de functionare a emitatorului de urgenta personal pentru a orienta fortele de cautare asupra obiectului. “Receptorul GLONASS, o parte din PARM-406M, a definit clar coordonatele locului in care vehiculul a aterizat, cu o precizie de pana la 15 metri. In acelasi timp, timpul semnalului a fost de 16 minute”, sustine Roskosmos.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *