Kremlinul garanteaza fortat „securitatea Europei”

, , ,
 

Armele nucleare ale Flotei militare ruse din Marea Neagra garanteaza "securitatea Europei"

Armele strategice ale Flotei militare ruse din Marea Neagra garanteaza "securitatea Europei"

Menţinerea bazei navale militare ruse în peninsula Crimeea garantează securitatea Europei, a afirmat preşedintele Federatiei Rusiei, Dmitri Medvedev, conform transcripelor oficiale ale discursurilor sefului statului rus, publicate de situl oficial al administratiei prezidentiale de la Moscova. „Prezenţa flotei ruse la Sevastopol este în avantajul Rusiei, dar şi al Ucrainei şi Europei, pentru că se menţine echilibrul riscurilor. Din punctul meu de vedere, acesta este motivul principal al menţinerii bazei de la Sevastopol şi al prelungirii acordului până în 2042″, a declarat Medvedev.
Preşedintele Rusiei a reamintit că  dispariţia Pactului de la Varşovia a rupt echilibrul de forţe la începutul anilor 1990. Acest eveniment a antrenat “schimbări tectonice pe harta politică a Europei”, sursa a numeroase conflicte armate. Schimbările în sistemul de securitate sunt întotdeauna îngrijorătoare. De aceea, nu salutăm extinderea NATO. Nu suntem împotriva NATO, avem relaţii de parteneriat cu Alianţa, dar este un bloc militar din care Rusia nu face parte. În plus, cu cât NATO se apropie mai mult de frontierele noastre, cu atât mai mult ne deranjează acest lucru”, a mai declarat şeful statului rus.  Rusia doreşte menţinerea bazei în Crimeea, “ceea ce constituie un element al sistemului de securitate. Din punctul meu de vedere, baza nu deranjează pe nimeni, ci permite menţinerea stării de fapt actuale în zona Mării Negre”, mai adaugă Medvedev. De altfel, preşedintele Rusiei a dat asigurări că Rusia nu intenţionează să folosească  baza navală din Crimeea pentru lansarea de atacuri împotriva altor ţări, in pofida unei strategii similare in timpul razboiului cu Georgia.

Baza modernizata

Federatia Rusa are planuri mari de investitii in dezvoltarea infrastructurii militare si sociale a portului Sevastopol, unde se afla dislocata Flota Marii Negre, a declarat recent ambasadorul rus in Ucraina, Mihail Zurabov, citat de mass-media. “Trebuie sa investim in infrastructura sociala a Flotei Marii Negre. Cred ca este de asemenea necesar sa dezvoltam infrastructura in zona de coasta si sa investim in modernizarea tehnicii militare de aici”, a mai spus ambasadorul.
Reamintim ca presedintele rus Dmitri Medvedev a cerut Ministerului rus al Apararii sa pregateasca, in urmatoarea luna, un plan de dezvoltare a bazei din Crimeea, care are un rol cheie in garantarea prezentei fortelor ruse in Marea Neagra si Mediterana. Aceasta dupa ce parlamentele celor doua tari au votat prelungirea cu inca 25 de ani a stationarii Flotei ruse la Sevastopol. Opozitia ucraineana, aflata la putere pana la inceputul acestui an, ceruse Moscovei sa pregateasca parasirea bazei in 2017, considerand prezenta Flotei ruse in Crimeea ca o amenintare la suveranitatea si integritatea Ucrainei, aminteste agentia RIA Novosti.

Pace interetnica amenintata

Preşedintele principalei organizatii a etnicilor tatri din Ucraina, Majlis-ul, deputatul in Rada Suprema de la Kiev, Mustafa Djemilev, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS, a cerut denunţarea acordului ruso-ucrainean de prelungire a termenului staţionării flotei militare ruseşti în peninsula Crimeea. „Sunt absolut sigur că Majlis-ul tătarilor, împreună cu celelalte forţe politice raţionale va cere denunţarea acestui acord ruşinos şi umilitor pentru Ucraina” a declarat liderul tatar. El s-a arătat nemulţumit că noua conducere de la Kiev a cedat „teritoriul naţional” ca şi cum ar fi fost „pământul lor” şi că l-au dat în folosinţă Rusiei, care „în mod deschis susţine separatismul din Crimeea, iar funcţionarii săi de cele mai înalte ranguri repetă permanent că, Crimeea este teritoriul Rusiei”. Preşedintele majlis-ului a mai amintit că noua doctrină militară rusă prevede folosirea forţei militare pe teritoriul altor state, astfel baza rusească din Ucraina „pune în pericol independenţa şi integritatea teritorială a ţării”.
Reamintim ca Ucraina si Rusia au semnat recent acordul privind prelungirea stationarii Flotei Ruse in Crimeea pana in 2042, cu posibilitate de prelungire pe inca cinci ani. Conform oficialilor militari rusi, citati de agentia de presa KARADENIZ PRESS, Rusia intentioneaza sa isi modernizeze flota militara, care are principala baza in portul militar Sevastopol.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *