Kievul își răscolește depozitele de muniție

de | ian. 25, 2024 | Știri | 0 comentarii

Ucraina continuă să reziste de doi ani în fața asalturilor continue ale trupelor rusești, dar timpul este mai degrabă un aliat al Moscovei. Opinia publică globală a început să se concentreze pe alte subiecte, conducerile politice ale statelor care au oferit sprijin Ucrainei au parte de o multitudine de probleme interne, iar industria de armament […]

Ucraina continuă să reziste de doi ani în fața asalturilor continue ale trupelor rusești, dar timpul este mai degrabă un aliat al Moscovei. Opinia publică globală a început să se concentreze pe alte subiecte, conducerile politice ale statelor care au oferit sprijin Ucrainei au parte de o multitudine de probleme interne, iar industria de armament occidentală nu poate satisface nevoile războiului de uzură actual din Estul Europei.

Strategia Rusiei de a arunca în luptă totul, fără a conta pierderile, tragând cât mai mult de timp, se poate dovedi câștigătoare dacă aliații occidentali nu își schimbă abordarea. Industria de armament rusă continuă să își crească producția, axându-se mai degrabă pe cantitate și nu pe calitate, iar asta face tot mai dificilă o regrupare a forțelor militare ale Kievului pentru a organiza o nouă operațiune ofensivă majoră care să aibă un impact strategic asupra deznodământului conflictului. Pentru o manevră de asemenea anvergură, Ucraina ar avea nevoie să acumuleze pe o perioadă lungă de timp cantități mari de muniție pentru toate categoriile de arme, dar la momentul actual acest lucru este greu de îndeplinit având în vedere consumul imens de resurse pentru acțiuni defensive ale forțelor ucrainene, dar și din cauza livrărilor tot mai reduse de armament din partea aliaților occidentali.

În aşteptarea aprobării unor fonduri suplimentare din partea Congresului pentru Ucraina, administraţia Biden nu a putut oferi niciun sprijin militar concret pentru prima oară, în cadrul întâlnirii lunare a Grupului de contact care reunește peste 50 de state și organizații, acest format fiind cel care coordonează sprijinul pentru efortul de război ucrainean. La data de 27 decembrie, Pentagonul a anunțat ultimul sprijin material major acordat Ucrainei, un pachet evaluat la 250 de milioane de dolari, care includea proiectile de 155 mm, rachete antiaeriene Stinger și alte tipuri de muniții.

Generalul ucrainean Serghei Naiev a declarat la începutul lunii ianuarie că în ceea ce privește sistemele mobile de apărare antiaeriană, există suficiente muniții pentru a rezista următoarelor mari atacuri. Totuși, pe termen mediu și lung, este evidentă nevoia de ajutor din partea țărilor occidentale pentru a putea reface stocul de rachete național.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a criticat pe 23 ianuarie furnizarea insuficientă de muniții de artilerie și rachete antiaeriene din partea Occidentului într-un interviu acordat publicațiilor Bild, Welt TV și Politico. Referitor la situația de pe front, Kuleba a remarcat că proiectilele de artilerie sunt furnizate într-un număr prea mic pentru nevoile Kievului. El a mai adăugat că Ucraina și-a extins considerabil producția proprie, dar s-a constatat factul că industria de armament occidentală nu poate produce cantități suficiente pentru sprijin. Ministrul de externe ucrainean și-a exprimat frustrarea, menționând că: ,,Oricât de ridicol ar părea, se pare că Coreea de Nord este un partener mai eficient pentru Rusia decât prietenii care furnizează Ucrainei muniție de artilerie. Este de râs și trebuie să se schimbe.” El a adăugat că lipsa de suficientă muniție de artilerie pentru apărarea liniilor frontului se traduce în pierderi de ordinul miilor în rândul trupelor ucrainene.

În fața unei armate ruse care vizează epuizarea sistemului de apărare antiaeriană, prioritatea Ucrainei este de a obține mai multe muniții. Experții internaționali au concluzionat că atacurile recente ale Rusiei împotriva marilor orașe ucrainene au ca scop epuizarea apărării antiaeriene a Ucrainei. Cu Rusia adaptându-se către o economie de război, Occidentul se confruntă cu provocarea de a furniza cantități majore de rachete antiaeriene sol-aer, care sunt mai complexe și mai scumpe de produs decât dronele. Principala țintă a loviturilor rusești pare a fi devenit industria de apărare, iar Kievul încearcă să-și consolideze acest sector în contextul reducerii livrărilor de arme occidentale.

Corespondentul CNN, Frederic Pleitgen, care a vizitat recent pozițiile ucrainene în apropiere de Bahmut, a subliniat că lipsa de muniție a trupelor ucrainene devine tot mai acută pe zi ce trece. Într-o poziție de tragere a unui obuzier M109, el a observat că trupele au la dispoziție doar muniție fumigenă. Comandantul diviziei a confirmat că raportul actual este de 10:1 în favoarea rușilor în privința puterii de foc, dar a subliniat că trupele ucrainene vor continua să reziste. Un militar ucrainean intervievat a declarat că forțele armate ucrainene nu pot îndeplini în totalitate sarcinile alocate până când nu primesc muniția necesară. În schimb, trupele rusești par a nu se confrunta cu o astfel de problemă în prezent. Conform Serviciilor secrete ucrainene, se estimează că Rusia a produs aproximativ două milioane de proiectile anul trecut și a achiziționat aproximativ un milion din Coreea de Nord.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *