„Jihad” naval, arma secreta a Teheranului

, ,
 

Flota iraniana, gata de razboi cu marina SUA

Flota iraniana, gata de razboi cu marina militara a SUA

Republica Islamica Iran a avertizat ca va ataca sistematic navele de razboi ale statelor occidentale stationate in Golful persic, daca obiectivele sale nucleare civile si militare vor fi atacate. Ministrul iranian al Apararii, Ahmad Vahidi, un promotor al dezvoltarii flotei militare iraniene, citat de mass-media oficiala de la Teheran, a afirmat ca cele peste 90 de nave de razboi stationate in Golful Persic, cale navigabila capitala pentru aprovizionarea cu petrol a statelor occidentale, vor deveni tinte daca Iranul va fi atacat. Vahidid a afirmat ca navele vizate includ submarine, portavioane si distrugatoare, informeaza agentia semi-oficiala de stiri Fars, preluata de mass-media internationala. “Care este motivul care sta la baza desfasurarii unui numar atat de mare de nave de razboi si ce scop urmaresc acestea… sunt plasate acolo impotriva Iranului?” a adaugat acesta, citat de Fars. “Vesticii stiu bine ca existenta acestor nave de razboi in Golful Persic serveste ca cea mai buna tinta operationala pentru Iran, daca acestia vor dori sa intreprinda orice actiune militara impotriva Iranului”, a mai declarat el in timpul unei vizite efectuate la o baza militara navala din apropierea granitei maritime cu Irakul. Reamintim ca flota militara iraniana a cunoscut in ultimii 5 ani un intens proces de modernizare, dispunand de nave dotate cu sisteme de rachete anti-nava modernizata, precum si de o flota de trei submarine, clasa Kilo, de fabricatie rusa.
Avertizarea vine dupa tensiuni sporite intre Occident si Iran in legatura cu programul nuclear al tarii, care este suspectat de o orientare spre crearea unei arme nucleare, Teheranul negand acuzatiile. Reamintim ca atat SUA, cat si Israelul nu au exclus actiuni militare impotriva infrastructurii nucleare a Iranului, in cazul esuarii tratativelor. La randul sau, luna trecuta, Vahidi a declarat ca Iranul va ataca fabricile de armament israeliene si uzinele nucleare daca statul evreu va lansa atacuri impotriva obiectivelor nucleare ale Republicii Islamice.

Evaluare gresita

Un recent raport al agentiilor de informatii ale SUA precizeaza ca Republica Islamica Iran isi intensifica activitatile de cercetare stiintifica in vederea producerii de arme nucleare, relateaza postul de radio Vocea Israelului, citat de mass-media de la Bucuresti. Expertii americani care pregatesc raportul anual al serviciilor de informatii americane afirma ca exista probe care indica faptul ca Iranul isi accelereaza activitatile in domeniul aplicatiilor militare ale energiei atomice, dar inca nu si-a reluat eforturile de a produce o bomba nucleara. In noul raport al serviciilor de informatii americane va fi modificata evaluarea din urma cu trei ani potrivit careia Iranul ar fi inghetat dezvoltarea armelor nucleare si activitatile de imbogatire a uraniului.
SUA au anuntat ca raspunsul Iranului la propunerea ca alte state sa imbogateasca uraniu in locul sau nu este satisfacator. Anuntul american a fost facut dupa ce surse diplomatice oficiale de la Viena, unde isi are sediul Agentia Internationala pentru Energia Atomica/AIEA/, au declarat ca Iranul a respins oficial propunerile comunitatii internationale, menite sa detensioneze relatiile dintre Teheran si statele occidentale.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *