Israelul se opune independentei palestiniene

, ,
 

Premier israelianOficialii israelieni au avertizat ieri ca Israelul ar putea anexa mai mult teritoriu din regiunea Cisiordania, daca palestinienii isi vor declara unilateral independenta, transmit agentiile internationale de presa.

„Daca palestinienii vor trece la asemenea masuri unilaterale, Israelul trebuie sa ia in seama anexarea unor colonii (israeliene, aflate in Cisiordania – n. red.)”, a declarat ministrul Mediului, Gilad Erdan, un apropiat al premierului Benjamin Netanyahu. Tot luni, alti inalti oficiali israelieni i-au ameninţat pe palestinieni cu represalii, daca vor proclama un stat independent fara acordul Israelului, exprimandu-şi insa indoiala in legatura cu hotararea de a se pune in aplicare un astfel de proiect. Conform radioului armatei israeliene, ministrul Transporturilor, Yisrael Katz, si ministrul Infrastructurii Nationale, Uzi Landau, au declarat ca Israelul ar trebui sa anexeze toate coloniile israeliene din Cisiordania.

Promisiunea americana

Salah Arafat, oficial al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei, a afirmat ca administratia SUA ar fi promis sa ia in calcul sprijinirea aprobarii de catre Consiliul de Securitate al ONU a unei rezolutii care sa recunoasca granitele din 1967 drept frontiere ale statului palestinian, dar pana in prezent nu si-a precizat pozitia definitiva, relateaza postul de radio Vocea Israelului, citat de mass-media de la Bucuresti. Rusia si statele nealiniate si-ar fi exprimat sprijinul pentru un asemenea proiect de rezolutie, impreuna cu China, arata Salah Arafat. Pe de alta parte, ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman, a afirmat ca daca palestinienii isi vor proclama independenta, exista sanse limitate ca aceasta sa fie sprijinita de Consiliul de Securitate al ONU, unde SUA si-au folosit in permanenta dreptul de veto pentru a sprijini politica statului Israel.

Gesturi pozitive

Reamintim ca Secretarul de Stat al SUA, Hillary Clinton, a cerut recent Israelului sa faca “gesturi pozitive” fata de palestinieni, apreciind eforturile palestiniene pentru ameliorarea securitatii, relateaza AFP. “I-am spus premierului Netanyahu ca aceste gesturi pozitive din partea palestinienilor ar trebui sa suscite gesturi pozitive ale Israelului in privinta deplasarilor, a accesului si a fortelor sale de securitate din Cisiordania”, a declarat Hillary Clinton la Marrakesh, in Maroc, unde a avut o intalnire cu omologul sau Taieb Fassi-Fihri. “Israelul a facut pasi in acest sens, dar trebuie sa faca mult mai mult”, a adaugat ea.

Independenta la ONU

Dezamagita de promisiunile desarte ale presedintelui Obama si de politica status-quo a premierului israelian Benjamin Netaniahu, conducerea Frontului de Eliberare a Palestinei si organizatia Fatah si-au manifestat oficial intentia de a proclama unilateral independenta Palestinei, stat cu capitala la Ierusalim (de Est) si cu granitele din 1967, relateaza mass-media israeliana. Mahmoud Abbas, presedintele Autoritatii Palestiniene, a declarat ca si-ar fi dorit ca Declaratia de Independenta sa-i gaseasca pe palestinieni uniti, dar conflictul cu organizatia Hamas, care controleaza Fasia Gaza, a aruncat societatea palestiniana intr-un adevarat razboi civil. Potrivit mass-media de la Ierusalim, presedintele Abbas a demarat convorbiri secrete cu conducatorii lumii arabe, Statelor Unite, Federatiei Ruse si principalele state din UE. El a ajuns la concluzia ca aproape toate statele vor vota acest proiect cand problema independentei Palestinei va ajunge la ONU si in Consiliul de Securitate. Responsabilii de la Ramallah au convingerea ca proclamarea independentei Palestinei va supune unui test politica americana si a UE vizavi de conflictul palestiniano-israelian.
Liderul palestinian dr. Saib Arikat, responsabil cu tratativele palestiniano-israeliene, a dezvaluit recent ca Washingtonul si presedintele Obama au fost informati despre posibila proclamare, la Ramallah, a independentei Palestinei. Reprezentantii Autoritatii Palestiniene au avut convorbiri, in acest sens, cu oficiali americani. De asemenea, palestinienii s-au sfatuit cu responsabili rusi si cu Ban Ki Moon, secretarul general ONU.

Refuz politic

Premierul israelian Benjamin Netanyahu (foto) a respins cererea americana de inghetare a lucrarilor de constructie a zeci de locuinte la Gilo, un cartier din Ierusalimul de Est, a anuntat postul militar de radio, informeaza AFP, preluata de Agerpres. Emisarul special american pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell, a apreciat luni, in prezenta colaboratorilor premierului israelian, ca acest proiect risca sa provoace tensiuni cu palestinienii si sa afecteze sansele de reluare a negocierilor de pace, a precizat postul de radio public israelian. Netanyahu a respins aceasta cerere, subliniind ca Gilo face “parte integranta din Ierusalim” si ca nu are nici o intentie sa limiteze construirea de locuinte in aceasta colonie. Premierul israelian a subliniat de asemenea ca un astfel de proiect nu necesita autorizarea guvernului. Potrivit speculatiilor aparute in mass-media israeliana, decizia premierului a fost luata pentru a multumi electoratul de dreapta din Israel, pe fondul acutizarii situatiei politice interne din Israel.

Racheta SMS

Miscarea Hamas, care controleaza Fasia Gaza, a testat recent o racheta ce poate lovi orasul Tel Aviv, a declarat recent seful serviciilor militare de informatii din Israel, citat de mass-media locala. Racheta, de fabricatie iraniana, are o raza de actiune de 60 de kilometri, ce permite lovirea principalelor centre urbane din Israel, a spus generalul Amos Yadlin. Generalul a fost audiat de comisia pentru afaceri externe si aparare din Parlament .
Rachetele lansate de palestinieni din Fasia Gaza aveau, pana acum, o raza maxima de actiune de 40 kilometri. Acesta raza de actiune de 40 de kilometri le permitea sa loveasca orasele din sudul Israelului, cele mai apropiate de Gaza. Totusi, a adaugat generalul israelian, chiar daca Hamas este in curs de a-si spori capacitatea arsenalului, nu pare pregatit sa demareze o confruntare cu Israelul, dupa ofensiva Israelului in Gaza in decembrie si ianuarie.
Pentru a combate atacurile Hamas, Israelul lucreaza la un sistem de avertizare ce va calcula locatia exacta unde va cadea o racheta pentru ca locuitorii din acea zona sa fie alertati prin intermediul telefoanelor mobile, informeaza Jerusalem Post. “Se va crea o elipsa virtuala a zonei preconizate de impact si toate telefoanele din zona vor primi un avertisment,” declara Chilik Soffer, oficial al Comandamentului israelian de aparare interna. “Vom folosi tehnologia de comunicatii pentru a trimite semnale si lucram acum cu ministerul comunicatiilor pentru a face disponibile alertele” . Avertismentul va veni ca vibratie, alerta audio, lumina sau mesaj text, a adaugat acesta. Scopul este de a face mai concret sistemul de aparare aeriana pe care Israel il are in comunitatile de la granita cu Liban si Gaza, care au fost atacate in mod regulat de rachete trase de Hezbollah sau grupuri palestiniene.

Spionii e-mail

Conform cotidianului palestinian al-Quds, serviciile secrete israeliene apeleaza la metodele moderne, telefonul mobil si e-mail, pentru recrutarea tinerilor palestinieni, promitand recompense banesti substantiale. Astfel, e-mail-ul este utilizat frecvent pentru contactarea tinerilor palestinieni care sustin ca israelienii le controleaza computerele personale. Serviciile de la Ierusalim spera sa coopteze cat mai multi tineri palestinieni datorita informatiilor precise pe care le pot furniza despre structura si planurile organizatiilor din care fac parte, sustine ziarul citat. In general, agentii israelieni le ofera celor contactati sume de bani in schimbul furnizarii unor informatii despre organizatiile de rezistenta palestiniene, dar si inlesniri de calatorie sau tratament medical in Israel si alte state. Cei mai vanati sunt palestinienii care locuiesc in apropierea liniei de demarcatie dintre Fasia Gaza si Israel si pot furniza informatii despre deplasarile secrete nocturne ale militantilor palestinieni.

Proteste turcesti

Studenti turci nemultumiti de atitudinea Israelului fata de Fasia Gaza au aruncat saptamana trecuta cu oua in masina ambasadorului israelian in Turcia, Gabby Levy, provocand anularea vizitei prevazute a acestuia la o universitate din nord-estul tarii, relateaza presa de la Ankara. Aflat in vizita in orasul turc Trabzon, recunoscut ca o zona a islamismului radical din Turcia, ambasadorul Gabby Levy a fost primit la universitatea locala de aproximativ 20 de studenti care scandau “Israelul este o tara de asasini”, potrivit postului de televiziune NTV. Studentii au aruncat cu oua in masina diplomatului si ambasadorul a fost nevoit sa paraseasca in graba campusul, fara a iesi din vehicul, a precizat agentia Anatolia. Refuzand sa se retraga dupa plecarea diplomatului israelian, protestatarii au fost arestati de politie, adauga agentia.

Boicot academic

Universitatea norvegiana de stiinte si tehnologie (NTNU) din Trondheim, a doua universitate a tarii nordice, se va pronunta asupra unui eventual boicot academic al Israelului, au declarat responsabili ai institutiei pentru AFP, preluata de mass-media internationala. Pe 19 noiembrie, conducerea universitatii va examina scrisoarea deschisa a celor 30 de universitari norvegieni, care pledeaza pentru suspendarea cooperarii academice si culturale cu Israelul, pana la “obtinerea unei garantii care sa stabileasca un termen ocupatiei teritoriilor palestiniene”. “Estimam ca a venit vremea ca institutiile academice sa contribuie la presiunile internationale contra Israelului, astfel incat adevarate negocieri sa fie purtate intre Israel, autoritatile democratice palestiene si comunitatea internationala”, potrivit documentului. “Universitatile si alte institutii israeliene de invatamant superior au jucat un rol-cheie in politica de opresiune”, adauga universitarii.
Anne Katherine Dahl, adjunct al rectorului, a mentionat ca urmarea aceste initiatve a fost decizia consiliului de administratie de a studia o motiune asupra unui eventual boicot academic.”Consiliul de administratie a judecat ca legitim sa examineze problema, dar asta nu inseamna ca decizia va fi in sensul dorit de semnatarii scrisorii”, a declarat Dahl. Consiliul de administratie este compus din 11 membri: patru reprezentanti ai statului, patru ai personalului, doi reprezentanti ai studentilor si unul dintre angajatii temporari. Initiativa norvegiana vine in continuarea unor campanii similare lansate in ultimii ani in Marea Britanie si Statele Unite, pe modelul boicotului academic decretat contra Africii de Sud in vremea apartheidului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *