Israel, deschidere diplomatică către statele arabe

,
 
Statul Israel, pregătit de extinderea relațiilor cu lumea arabă

Statul Israel, pregătit de extinderea relațiilor cu lumea arabă

Şeful diplomaţiei israeliene Yair Lapid a anunţat miercuri, în timpul inaugurării primului consulat al statului evreu la Dubai, că noi acorduri de cooperare vor fi semnate în curând între Israel şi Emiratele Arabe Unite.

Lapid a inaugurat marţi ambasada israeliană la Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, prima ambasadă a ţării sale în regiune, în cadrul unui acord de normalizare a relaţiilor diplomatice, semnat în septembrie 2020. De asemenea, el a discutat cu omologul său, şeicul Abdallah bin Zayed Al-Nahyan.

Înțelegeri strategice

“Vom semna noi acorduri în iulie în Israel. Prin urmare, relaţiile se vor extinde”, a declarat Yair Lapid în timpul unei conferinţe de presă la Dubai. “Ideea este de a trece de la relaţiile între guverne la cele dintre oamenii de afaceri şi populaţii”, a adăugat el.

Miercuri, Lapid s-a deplasat de asemenea la situl Expoziţiei Universale din Dubai, la care Israelul va participa în perioada octombrie 2021-martie 2022.

Ministrul israelian a afirmat că vrea să “extindă acordurile Abraham (acordurile de normalizare) la toată regiunea”. “Nu este atât de simplu pe cât ar părea şi aceasta va lua ceva timp. Multe dificultăţi creează obstacole, însă scopul Israelului este pacea în regiune”, a dat el asigurări.

Acordurile Abraham, extinse

După Emiratele Arabe, au semnat acorduri de normalizare a relaţiilor cu statul evreu şi Bahrainul, Marocul şi Sudanul, anul trecut. În acest context, Lapid şi-a exprimat dorinţa ca acordul cu Sudanul să fie finalizat.

Evenimentele din mai din estul Ierusalimului și conflictul militar ulterior dintre forțele teroriste și Israel au întârziat extinderea acordurilor Abraham.

“Dacă am putea avansa cu (un acord de normalizare) cu saudiţii, am fi bucuroşi să o facem”, a subliniat şeful diplomaţiei israeliene, Riadul fiind un alt mare aliat al SUA în Golf şi cea mai mare economie a lumii arabe.

Cele două ţări împărtăşesc aceeaşi adversitate faţă de Iran. Lapid s-a declarat “îngrijorat” cu privire la negocierile pentru salvarea acordului asupra programului nuclear iranian, exprimându-şi totodată speranţa că se va ajunge la “un bun acord”.

Refuz palestinian

Palestinienii au denunţat acordurile de normalizare a relaţiilor cu Israelul, calificându-le drept “trădare”. Soluţionarea conflictului israeliano-palestinian era până atunci considerată o condiţie indispensabilă pentru orice normalizare.

Autoritățile palestiniene au refuzat, în ultimele decenii, orice formă de înțelegere propusă de comunitatea internațională. Insecuritatea politică internă palestiniană și dominația Hamas asupra Fâșiei Gaza fac imposibilă identificarea unei soluții permanente. (K.P.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *