Iron Dome, pregătit pentru Ucraina

de | mai 16, 2023 | Știri | 0 comentarii

SUA au pregătit un sistem Iron Dome pentru desfășurarea în Ucraina, a declarat generalul-locotenent al armatei americane Daniel Karbler, în Senatul SUA, când a fost întrebat dacă Ucraina ar putea folosi unul. În cadrul unei sesiuni a Subcomisiei pentru forțe strategice a Senatului pentru servicii armate privind probleme legate de apărarea antirachetă, senatorul Angus King […]

SUA au pregătit un sistem Iron Dome pentru desfășurarea în Ucraina, a declarat generalul-locotenent al armatei americane Daniel Karbler, în Senatul SUA, când a fost întrebat dacă Ucraina ar putea folosi unul.

În cadrul unei sesiuni a Subcomisiei pentru forțe strategice a Senatului pentru servicii armate privind probleme legate de apărarea antirachetă, senatorul Angus King (independent) a întrebat de ce nu a fost desfășurat Iron Dome în Ucraina, relatează The Jerusalem Post.

Sistemul de apărare antiaeriană și antirachetă Iron Dome a fost dezvoltat de compania israeliană de apărare Rafael și comandat de guvernul israelian, care a finanțat inițial dezvoltarea sa și desfășurarea primelor două sisteme. SUA au contribuit cu 2,6 miliarde de dolari la proiectul Iron Dome de la desfășurarea sa în 2011, permițând producerea de sisteme suplimentare și de rachete de interceptare. Rafael și Raytheon, cu sediul în SUA, coproduc componente ale rachetelor de interceptare pentru SUA, care dispune de două sisteme Iron Dome.

Ca răspuns la întrebarea lui King, secretarul adjunct al apărării pentru politica spațială, John Plumb, a declarat că SUA ajută Ucraina în efortul său de război cu „lucruri pe care le putem furniza din propriile noastre stocuri”, cum ar fi bateriile de rachete Patriot.

„Am făcut o investiție semnificativă în apărarea antirachetă și îi încurajăm pe aliații noștri să facă același lucru”, a spus el. „Nu am cunoștință ca un sistem Iron Dome să fi fost oferit Ucrainei”.

Generalul Karbler a declarat că SUA au „două baterii Iron Dome în acest moment. Una este pregătită pentru desfășurare. Cealaltă își încheie chiar acum antrenamentul pentru noul echipament. Așadar, armata are o baterie [Iron Dome] disponibilă pentru desfășurare, dacă primim o cerere în acest sens” din partea Ucrainei.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *