Interconectarea energetică a Republicii Moldova cu Europa (I) – energia electrică

de | iun. 4, 2024 | Analize, REPUBLICA MOLDOVA | 0 comentarii

Motivul pentru care s-a grăbit realizarea interconectărilor România vrea să devină un jucător important în industria energetică eupeană și prin întărirea interconectivității cu statele vecine. O relație specială a existat între România și RSS Moldovenească și mai apoi cu Republica Moldova. Însă Republica Moldova are un sistem energetic sărac din cauza slabei industrializări. S-au realizat […]

Motivul pentru care s-a grăbit realizarea interconectărilor

România vrea să devină un jucător important în industria energetică eupeană și prin întărirea interconectivității cu statele vecine. O relație specială a existat între România și RSS Moldovenească și mai apoi cu Republica Moldova. Însă Republica Moldova are un sistem energetic sărac din cauza slabei industrializări. S-au realizat studii de fezabilitate și s-au încheiat contracte energetice între cele două țări abia începând cu 2015. După 24 februarie 2022, România s-a angajat să ajute Moldova în aprovizionarea cu energie și sub imboldul Statelor Unite ale Americii.

Marea problemă a sistemului electroenergetic moldovenesc era că funcționa după standardele din Federația Rusă, împreună cu sistemul elecro – energetic ucrainian. Acesta este principalul motiv pentru care sistemul energetic românesc nu s-a interconectat cu cel modovenesc.

Încă din 2021 au început probele de legare ale sistemelor din Ucraina și Moldova la sistemul energetic european ENTSO-E. Astfel în 24 februarie 2022 erau programate primele probe de sincronizare ale celor două sisteme energetice la cel European. Federația Rusă și-a ales această dată pentru a ataca Ucraina tocmai din această cauză, sperând să desincronizeze sistemul european prin crearea de probleme statelor vecine Ucrainei și Republicii Moldova. Nu s-a întâmplat deoarece în acea dimineață sistemul moldo – ucrainian a fost insularizat tocmai pentru a nu produce perturbații în sistemul european. Astfel cele două țări au funcționat în sistem insularizat până în data de 15 martie 2022 când au fost puse la punct toate instalațiile și procedurile de funcționare și au fost apte de a fi conectate cu ENTSO-E.

Starea sistemului electro – energetic moldovenesc

Republica Moldova a fost dependentă de energia rusească. Majoritatea energiei electrice până în 2022 s-a produs în Termocentrala de la Cuciurgan (capacitate de 2500 MW) ce se află în Transnistria și este în proprietatea concernului rusesc RAO EAS. Această Termocentrală nu a mai primit gaz ieftin din Rusia, și-a mărit prețul de producție și guvernul de la Chișinău a fost nevoit să renunțe treptat la aprovizionarea de la centrala transnistreana. După 24 februarie 2022 aprovizionarea cu gaze prin conductele ucrainiene a scăzut, astăzi această termocentrală a produs și pentru sistemul transnistrean și pentru cel moldovenesc.

Producția de energie pe partea dreaptă a Nistrului este slab reprezentată de câteva termocentrale, o hidrocentrală și câteva capacități regenerabile puse în funcțiune în ultimii ani.

Fig. 1 – Capacitățile instalate de producție de energie electrică din Republica Moldova (sursa: moldelectrica.md)

Pe partea stangă a Nistrului există termocentrala de la Cuciurgan care are capacități instalate de 2500 MW care pot produce energie electrica din gaz natural, cărbune sau păcură.

Chiar înainte de începerea războiului din Ucraina, aprovizionarea cu gaze din Federația Rusă s-a diminuat și prețurile acestora au crescut, astfel încât această termocentrală a fost nevoită să își mărească prețurile, care au fost cu mult peste puterea de cumpărare a mediului economic sau a consumatorilor casnici din Moldova. Astfel, producția livrată către consumatorii din dreapta Nistrului a fost diminunată până la 23% față de 2021. După începerea războiului s-a menținut cantitatea mică de energie electrică livrată către Republica Moldova. La venirea verii 2023 autoritățile de la Chișinău au fost obligate să plătescă prețurile cerute de autoritățile transnistrene din cauza incapaciății tehnice a Termoelectrica Chișinău (cu trei CET-uri, dintre care unul pe biomasă) de a produce energie electrică pe timp de vară. Astfel în vara 2023 centrala de la Cuciurgan producea 98% din totalul de consum. În octombrie 2023 prețurile au fost scăzute de Tiraspol. Sigur și în vara 2024 problemele tehnologice ale Termoelectrica Chișinâu vor fi aceleași și termocentrala de la Cuciurgan va prelua aproape toată producția de energie electrică din gaze naturale.

Pentru 2023 mixul electro – energetic arată că 94% din energia electrică a fost produsă în termocentrale, restul fiind regenerabilă din hidro, eolian și fotovoltaic.

Fig. 2 – Mixul de producție de energie electrică al Republicii Moldova ian – decembrie 2023 (sursa: moldelectrica.md, prelucrare Cosmin Păcuraru)

Pe linia Isaccea – Vulcănesti s-a realizat un import substanțial din Romania de 2,13 TWh și o mare parte din acesta a fost exportat către Ucraina – 2,09 TWh. Asta înseamnă că România a ajutat Ucraina cu peste 2 TWh în 2023. O foarte mică parte din exporturile românești au fost consumate în Republica Moldova (41 GWh).

Fig. 3 – Mixul de consum de energie electrică al Republicii Moldova 2023 (sursa: moldelectrica.md, prelucrare Cosmin Păcuraru)

Problema este că ANRE-ul moldovenesc nu specifică care este aportul energetic din stânga Nistrului, dar în statisticile ANRE acesta este dedus ca producție proprie fără a se specifica că proveniența este de la termocentrala de la Cuciurgan.

Fig. 4 – Ponderea producătorilor de energie electrică din partea dreaptă a Nistrului din Republica Moldova în 2022 (sursa: Raportul ANRE Moldova)

Conform site-ului Termoelectrica, aceasta companie produce 15% din totalul consumului de energie electrică din Moldova.

Pe fondul scăderii consumului, astăzi putem afirma că Republica Moldova își asigură o mare parte din producția proprie, importurile situându-se doar la 1%.

În acest moment există doar o singură interconexiune între România și Republica Moldova prin care se face transfer de putere, este vorba despre linia de 400 KV Isaccea – Vulcănești. Acestă linie este extrem de vulnerabilă deoarece trece prin două teritorii ale Ucrainei, ceea ce înseamnă că pot fi oricând doborâte de bombele, dronele sau rachetele rusești. O altă vulnerabilitate este aceea că interconectarea se face prin stația de transformare de la Cuciurgan, adică de pe teritoriul transnistrean.

Fig. 5 – Liniile de de transport de energie electrică din Republica Moldova (sursa: Moldelectrica)

În Planul de Dezvoltare ale rețelelor electrice al Transelectrica sunt prevăzute 4 interconexiuni.

Fig. 6 – Planul de interconectare România – Republica Moldova (Sursa: Moldelectrica)
Fig. 7 – Harta interconectării electrice România – Republica Moldova (Sursa: Transelectrica)

Însă în planurile Transelectrica urgențele care se vor realiza sunt:

Fig. 8 – Interconecaterea România – Modova pentru perioada 2024 – 2031 (sursa Planul de Dezvoltare RET 2022 – 2032 Transelectrica)

Din datele obținute de la Moldelectrica observăm că fluxurile de energie în 2023 sunt importuri mari din România și exporturi mari către Ucraina.

Fig. 9 – Fluxurile de energie electrică România – Moldova (sursa : Moldelectrica)
Fig. 10 – Fluxurile de energie electrică Moldova – Ucraina (sursa: Moldelectrica)

Interconectarea piețelor de energie electrică dintre România și Moldova este în curs. Astfel la începutul anului 2024, compania Energocom a devenit furnizor pe OPCOM (piața românească, sucursală a Transelectrica), fiind importator pentru Moldova. De asemenea OPCOM a anunțat în luna martie 2024 că oferă consultanță pentru realizarea pieței de la Chișinău ce va fi cunoscută sub numele de OPEM.

Distribuția de energie electrică se face prin două companii:

În sud Premier Energy, companie privată deținuta de un fond de investitii ceh ce deține în România o companie cu același nume, care s-a listat zilele trecute pe bursa de valori (PE pe BVB) cu un IPO de succes.

Fig. 11 – Premier Energy Moldova (sursa: premierenergydistribution.md)

În nordul Republicii Moldova distribuția este făcută de IS RED Nord ce este o companie de stat.

Fig. 12 – Acoperirea IS RED Nord (sursa: rednord.md)

Concluzie: Sistemul electro – energetic moldovenesc este încă extrem de vulnerabil la influența Federației Ruse.

  • Singura conexiune fizică existentă cu sistemul european ENTSO-E se face prin linia Isaccea – Vulcanesti – Cuciurgan, ce trece pe teritoriul ucrainian.
  • Proprietarii termocentralei de la Cuciurgan, implicit și a stației de transformatoare care leagă aceasta linie de sistemul electro – energetic moldovenesc este concernul rusesc RAO – EAS.
  • Autoritățile transnistrene sunt pro ruse, deci pot oricând sabota singura interconexiune.
  • Funcționarea sistemului electro – energetic moldovenesc în sincronizare cu sistemul ucrainian și cel rusesc până in 24 februarie 2022 a făcut imposibilă interconectarea cu sistemul românesc și implicit cel european. Întârzierea este mare și din cauza companiei românești Transelectrica și a sistemului de achiziții din România.
  • Republica Moldova se bazează pe producția de energie electrică din gaze, iar acestea încă mai provin din Federația Rusă.
Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *