India, campioana inarmarilor globale

, , ,
 

indian-army-460_978729c

Piata comertului mondial cu armament a inregistrat un nou varf prin care India, putere emergenta care lupta pentru suprematie in Asia, a devenit statul care s-a inarmat cel mai mult in ultimii patru ani (2006-2010). Principalul furnizor de armament pentru India este Federatia Rusa, informeaza de Institutul de cercetari pentru pace (SIPRI). India a fost beneficiarul a “9 la suta din volumul international de transferuri de armament”, iar Rusia a furnizat 82 la suta dintre armele achizitionate de autoritatile indiene. Numai anul trecut, in luna martie, Rusia si India au semnat un contract urias pentru achizitionarea a 29 de avioane de vanatoare rusesti MIG-29K, pentru o suma de 1,5 miliarde de dolari. In urma vizitei premierului Vladimir Putin de anul trecut in India au fost semnate circa 15 contracte de armament cu valoare de peste 10 miliarde de dolari.

Armament american si israelian

Reamintim ca Federatia Rusa, care are relatii militare apropiate cu India din anii 1950, furnizeaza peste 70% din echipamentul militar al acestei tari, in pofida reorientarii autoritatilor indiene catre alte state pentru a cumpara armament, in special catre Israel si SUA. In 2010, o importanta delegatie militara indiana a vizitat Israelul, pentru a discuta posibilitatea achizitionarii de catre India a unor nave militare si alte categorii de armament naval, inclusiv rachete anti-nava, de productie israeliana. Firme israeliene au mai fost implicate in procesul de modernizare a aviatiei militare de transport indiene, pe fondul intensificarii relatiilor bilaterale dintre cele New Delhi si Ierusalim.

Import de tehnologie

Siemon Wezeman, analist la SIPRI, afirma ca importurile indiene sunt determinate de “rivalitatea cu Pakistanul si China, dar si de problemele de securitate interna”, adaugând ca India “solicita transferuri de tehnologie, pentru a-si dezvolta propria sa industrie de armament”. Conform raportului SIPRI, si Emiratele Arabe Unite, Egiptul, Algeria si Israelul au efectuat achizitii importante in perioada 2006 – 2010, in timp ce importurile Marocului si Arabiei Saudite vor inregistra cresteri semnificative in urmatorii ani, tinând cont de comenzile existente si de planurile de achizitii ale celor doua tari. Infiintat in 1966, SIPRI este un institut independent cu sediul la Stockholm, finantat in proportie de 50 la suta de autoritatile suedeze si specializat in analiza conflictelor, tranzactiilor cu armament, controlului armelor si dezarmarii.

Teste balistice

India a testat anul trecut cu succes doua rachete Astra aer-aer cu raza scurta de actiune, de la baza situata pe coasta Chandipur, in statul indian Orissa (est). “Prima racheta a fost testata la 9:45 a.m. si a doua racheta la 12:06 p.m., de la Integrated Test Range, in Chandipur. Ambele rachete au fost testate cu succes. Datele de zbor au fost trimise pentru analiza la Organizatia pentru Cercetare si Dezvoltare in domeniul apararii”, potrivit surselor citate. Conform surselor citate, proiectul Astra este rodul colaborarii tehnice militare dintre India si Federatia Rusa, care si-a manifestat disponibilitatea sprijinirii si in viitor a industriei militare indiene. Astra are o lungime de 3,5 metri, o greutate de aproximativ 300 kg, raza de actiune de 25 pana la 80 km, putand transporta focoase chimice, biologice, precum si mici incarcaturi nucleare. Noile teste militare indiene vin la scurt timp dupa ce fortele indiene au testat doua rachete cu capacitate nucleara sol-sol Prithvi-II, cu o raza de actiune de 350 de kilometri, lansate de la o baza militara din Chandipur. Cele doua rachete au fost lansate la o diferenta de cinci minute una fata de cealalta, din dispozitive de lansare mobile ale armatei indiene, au declarat surse oficiale din Ministerul Apararii indian, citate de mass-media internationala. Traiectoriile rachetelor au fost urmarite prin intermediul unei baterii multifunctionale de sisteme radar si de telemetrie electro-optica, supravegheate de cercetatorii Organizatiei pentru Cercetare si Dezvoltare in domeniul Apararii (DRDO), structura care coordoneaza productia interna de armament a Indiei. Rachetele Prithvi-II, aflate din primavara anului 2009 in dotarea armatei indiene, sunt capabile sa functioneze cu combustibil lichid sau solid, au capacitatea de a se feri de rachetele inamice si pot purta atat incarcaturi conventionale cat si focoase nucleare. Reamintim ca frecventele teste militare indiene agraveaza periodic relatiile dintre Islamabad si New Delhi.

Zbor rusesc

Moscova este principalul furnizor de avioane de lupta pentru aviatia indiana, inclusiv modele de bombardiere strategice cu raza lunga de actiune, avand capacitatea sa transporte arme nucleare, precum si sa loveasca principalele tinte civile si militare din Pakistan. Reamintim ca in luna decembrie 2009, premierul indian Manmohan Singh a efectuat o vizita in Federatia Rusa, discutiile oficiale fiind dominate de componenta militara a colaborarii bilaterale. Vizita in Federatia Rusa vine dupa un turneu diplomatic realizat de Singh in Statele Unite la inceputul lunii noiembrie 2009, ocazie cu care acesta a discutat cu oficialii americani, inclusiv cu Presedintele Barack Obama despre sprijinul acordat de guvernul sau in lupta anti-terorista a SUA in Asia, incluzand politicile comune ale celor doua tari in Afghanistan, cooperarea in domeniul energiei nucleare si Parteneriatul Strategic existent intre Delhi si Washington. Conform surselor militare oficiale rusesti, citate de mass-media locala, India va ramane in urmatorii 15 ani principala piata de desfacere pentru avioanele de lupta fabricate in Federatie. Potrivit surselor citate, in urmatorii trei ani Fortele Aeriene Indiene vor achizitiona aproximativ 90 de aeronave Suchoi Su-30MKI, in baza unor contracte existente in prezent, contracte ce prevad si modernizarea aeronavelor de productie rusa si sovietica, utilizate in prezent de aviatia indiana. Totodata, Federatia Rusa va furniza Indiei 126 de aeronave MIG 35, in baza unui contract in valoare de 10,6 miliarde de dolari, pe care guvernul indian l-a semnat in 2008. In timpul discutiilor oficiale, cele doua parti au semnat mai multe acorduri militare, inclusiv “Programul 2011 – 2020” privind avioane militare de transport, acorduri ce prevad livrarea catre India a armamentului si a echipamentelor militare moderne, precum si a unui protocol aditional la un acord de cooperare privind constructia aeronavelor multifunctionale de transport, inclusiv cele destinate transportului strategic, capabile sa transporte mari cantitati de armament si un numar sporit de personal militar. Reamintim ca India dispune de a patra aviatie din lume, dupa numarul de avioane militare active, fiind implicate in numeroase operatiuni militare, inclusiv in combaterea miscarii de eliberare din Kasmir, regiune majoritar musulmana.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *