Incertitudine la Tiraspol. Smirnov cere anularea alegerilor

, , ,
 

transnistria alegeriLucrurile au luat o turnură periculoasă la Tiraspol, după ce rezultatele privind alegerile prezidenţiale în regiunea separatistă sunt contradictorii. Pe lângă faptul că s-a decis amânarea anunţării rezultatelor finale, Igor Smirnov a cerut anularea scrutinului.
Potrivit lui Vladimir Ciuhnenko, un membru al comisiei electorale centrale de la Tiraspol, citat de Olvia-pres, acest lucru ar putea avea loc. Comisia electorală examinează demersul lui Aleksandr Utkin, persoana de încredere a lui Igor Smirnov. În demers se menţionează că duminică au fost comise un şir de încălcări din partea candidatului Anatoli Kaminski.
Liderul separatist al regiunii transnistrene din estul Republicii Moldova, Igor Smirnov, va fi obligat să candideze, în premieră, în al doilea tur de scrutin pentru această funcţie, potrivit unui exit-poll, realizat în regiune, anunţau, într-o primă fază, agenţiile de presă. Potrivit exit-poll-ului realizat de agenţia Vector, Igor Smirnov a acumulat peste 47%, iar fostul şef al Sovietului Suprem, Evgheni Şevciuk, 23,2%, în timp ce actualul preşedinte al Sovietului Suprem, prefertul Moscovei, Anatoli Kaminski, 22,6%, transmitea Interfax.
Cel mai probabil, Igor Smirnov a pierdut aşa zisele alegeri din Transnistria, scria, în schimb, Novii Reghion, care citând rezultatele preliminare ale scrutinului, acesta a fost devansat de contracandidaţii săi Anatoli Kaminski şi Evgheni Şevciuk. Astfel, potrivit reprezentanţilor partidelor care au participat la numărarea voturilor, după verificarea a 20 din cele 259 de secţii de votare, lider este Anatolii Kaminskii, cu 11.514 voturi, urmat de Evghenii Şevciuk, cu 10.104 voturi. Igor Smirnov se află abia pe locul trei şi a obţinut 7.469 din sufragii.
O altă agenţie de presă, de data aceasta RIA Novosti, susţine că, după numărarea a 95% din voturi Evgheni Şevciuk a acumulat 39,1%, Anatoli Kaminski – 27,7%, iar Igor Smirnov – 25,5%.
Duminică la secţiile de votare din stânga Nistrului au participat la vot 56,65% din alegătorii înscrişi pe liste, scrutinul fiind valid. Până duminică la orele 20.00, la urnele de vot s-au prezentat majoritatea alegătorilor înscrişi pe liste. La Tiraspol au votat 55,77% din alegători, la Râbniţa 59,7%, la Slobozia – 58,8%, la Dubăsari – 62,75%, la Camenca – 61,16%, la Grigoriopol – 55,39% şi la Tighina – 53,56%.
Indiferent de rezultatele aşa-ziselor alegeri prezidenţiale din zona de est a Republicii Moldova, există puţine şanse ca acestea să influenţeze în mod pozitiv negocierile cu Chişinăul şi procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *