Incep inscrierile pentru candidatura la presedintia R. Moldova

, ,
 

presedintia RMCandidaţii pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova îşi pot depune, începând de joi, dosarele pentru a fi înregistraţi. Comisia specială pentru desfăşurarea alegerilor anunţă că termenul limită pentru înregistrare este 12 ianuarie, iar alegerile se vor desfăşura la 15 ianuarie. Preşedintele Republicii Moldova trebuie să aibă 40 de ani împliniţi, dintre care cel puţin zece ani trăiţi pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru a fi înregistrat în calitate de candidat, acesta trebuie să prezinte un şir de acte, inclusiv un certificat de sănătate de la o comisie medicală specială şi semnăturile a cel puţin 15 deputaţi în favoarea sa.
Propunerea candidaturii pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, semnată de toţi deputaţii care o susţin, va fi prezentată Comisiei speciale cel târziu cu 3 zile înainte de ziua alegerilor şi va fi însoţită de următoarele documente: consimţămîntul scris al candidatului şi certificatul lui de sănătate, eliberat de instituţia medicală abilitată; declaraţia despre toate veniturile candidatului din anii 2010-2011; datele biografice ale candidatului (curriculum vitae); copia buletinului de identitate.
În această perioadă partidele parlamentare de la Chişinău urmează să identifice un candidat la funcţia de preşedinte, după ce candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană, Marian Lupu, a anunţat miercuri că nu va mai candida. La 15 ianuarie, în parlamentul de la Chişinău vor avea loc alegeri repetate pentru funcţia de preşedinte, după eşecul din 16 decembrie. Dacă preşedintele nu va fi ales nici de această dată, parlamentul va fi dizolvat şi vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *