Ierusalim, 8 miliarde de Euro pentru minoritatea arabă

,
 
Guvernul de la Ierusalim alocă 8 miliarde de Euro pentru minoritatea arabă

Guvernul de la Ierusalim alocă 8 miliarde de Euro pentru minoritatea arabă

Guvernul de la Ierusalim a aprobat recent alocarea unei sume de circa opt miliarde de euro pe 5 ani în scopul ameliorării condiţiilor socio-economice pentru minoritatea arabă din Israel.

Acest plan intervine în condiţiile în care coaliţia condusă de premierul Naftali Bennett, care i-a succedat în iunie guvernului lui Benjamin Netanyahu, are până pe 14 noiembrie termen pentru a adopta bugetul de stat şi a evita astfel organizarea de noi alegeri.

Calcule politice

Pentru prima dată în istoria Israelului, un partid arab – islamiştii moderaţi din formaţiunea Ra’am a lui Mansour Abbas – susţine coaliţia de la putere.

Planul pe cinci ani al guvernului israelian prevede investiţii de 30 de miliarde de şekeli (circa 8 miliarde de euro) pentru finanţarea diferitelor iniţiative, în scopul de a „reduce discrepanţa” între minoritatea arabă şi majoritatea evreiască a ţării.

Reprezentând circa o cincime din populaţie, cetăţenii arabi din Israel sunt descendenţii palestinienilor care au rămas în granițele statului israelian după 1948.

Ei deţin paşapoarte israeliene şi au drept de vot, însă minoritatea arabă este lovită de o rată a şomajului mai mare decât media la nivel naţional şi se declară victima discriminărilor de orice fel, în special în materie de locuinţe şi de aplicare a legii.

Manifestații publice

Guvernul israelian a dat de asemenea undă verde unei investiţii suplimentare de 2,5 miliarde de şekeli (670 milioane de euro) pe cinci ani, pentru a lupta împotriva crimelor şi violenţei în oraşele arabe israeliene, unde rata de omucideri şi cazuri de extorcare a atins un nivel fără precedent.

Anterior, mii de cetăţeni arabi israelieni au manifestat la Umm al-Fahm pentru a cere intervenţia statului în stăvilirea acestor violenţe. (M.I.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.