Iadul pe pamant la Moscova

, , ,
 

Moscova, asediata de incendii

Moscova, asediata de incendii

Indicele mortalitatii s-a dublat in ultima perioada la Moscova din cauza caniculei si a fumului asfixiant, a declarat luni directorul departamentului pentru protectia sanatatii de la Primaria Moscovei, Andrei Seltovski, confirmand informatiile vehiculate anterior de mass-media. “Intr-o zi obisnuita mor 360-380 de oameni pe zi, iar acum – aproximativ 700. Mortalitatea s-a dublat”, a afirmat Andrei Seltovski. Presa rusa nota luni dimineata, inainte de publicarea statisticilor oficiale privind mortalitatea, ca morgile si firmele de servicii funerare indica un indice de minimum 2,5 ori mai mare decat in perioada similara a anului trecut.
Potrivit presei internationale, citate de agentia KARADENIZ PRESS, medicii moscoviti sunt amenintati cu concedierea daca pun pacientilor diagnostice in corelatie cu norul de fum si cu canicula. Cadavrele celor decedati in ultimele zile in urma atacurilor cerebrale sau de cord cauzate de caldura ori de fumul si poluarea de la Moscova sunt ingramadite la subsol, iar morgile sunt deja pline. Trupurile degaja un miros pestilential, care face atmosfera din mai multe zone ale metropolei ruse pur si simplu irespirabila. Bilantul oficial al victimelor incendiilor de padure este de 52 de morti, insa, potrivit presei britanice, bilantul real depaseste 5.000, daca se tine cont de cei decedati de boli cauzate sau agravate de canicula si fum.

Noi focare

La scurt timp dupa ce anuntasera stingerea a 260 se incendii s-a anuntat izbucnirea altor 250. In total, pe tot cuprinsul Rusiei ard peste 800 de focare de incendiu. Iar, meteorologii spun ca nu sunt sanse ca temperaturile sa scada sub 36 de grade cel putin inca o saptamana. In aceste conditii, moscovitilor li se recomanda sa stea cat mai mult in casa si, eventual, sa nu se duca la serviciu.
Duminica, temperatura a depasit cu patru grade recordul inregistrat cu 78 de ani in urma. Locuitorii capitalei ruse sufera de aproape doua saptamani din cauza fumului asfixiant, provocat de incendiile din imprejurimile Moscovei. Nivelul monoxidului de carbon din aer depaseste de trei-sase ori limitele admise. Directorul serviciilor de sanatate publica din Rusia le-a cerut duminica locuitorilor din Moscova sa nu se prezinte la serviciu pana marti, din cauza incendiilor care continua sa faca ravagii in jurul capitalei si care emana un fum dens. Municipalitatea a anuntat ca a deschis 120 de centre “antismog”, echipate cu aer conditionat. Dar putini locuitori par sa stie de aceste centre, iar multi raman acasa cu ferestrele inchise, in pofida caldurii innabusitoare, in timp ce altii continua sa umple spitalele.

Situatia se agraveaza

Cu toate acestea, situatia se va inrautati in metropola cu zece milioane de locuitori, unde luni temperaturile vor depasi iar 35 de grade Celsius. Rafalele de vant dinspre sud-est, care aduc fumul catre oras, vor continua, au avertizat luni serviciile de meteorologie.
“Orientarea rafalelor de vant va determina o deteriorare suplimentara a situatiei ecologice din oras, vizibilitatea va scadea la 100 de metri”, a anuntat un oficial din cadrul acestor servicii. Un oficial din cadrul observatorului pentru calitatea aerului din Moscova a declarat ca indicii de poluare sunt de trei ori mai mari decat pragul de alerta. “Se observa astazi noi valuri de fum si o crestere a concentratiei de materii poluante “, a declarat oficialul, Elena Lezina. “Particulele de dimensiuni mici, de zece microni, de monoxid de carbon, hidrocarburi specifice, sunt cele care arata in prezent o concentratie de trei ori superioara normei”, a adaugat ea pentru un post de radio local. Mai multe ambasade straine le-au recomandat cetatenilor lor sa paraseasca orasul. In pofida zborurilor intarziate din cauza vizibilitatii slabe, un numar record, de aproape 105.000 de pasageri, a parasit orasul diminica folosind aeroporturile din Moscova, a anuntat luni Comitetul rus pentru transport aerian, Rosaviatia.

Fumul se vede din spatiu

Fumul incendiilor naturale care devasteaza Rusia europeana de mai multe saptamani se intinde pe 3.000 km de la Ural pina la frontierele occidentale ale tarii si s-a ridicat pana in stratosfera, la altitudinea de 12 km, potrivit datelor furnizate de satelitii americani Terra si Aqua. “La aceasta altitudine, fumul se poate deplasa cu mare viteza, deteriorand calitatea aerului departe de focarele incendiilor. Norii pyrocumulus si fumul in stratosfera sunt marturie a marii intensitati a incendiilor”, se poate citi intr-un comunicat al NASA, care precizeaza ca doar vulcanii sunt capabili de obicei sa proiecteze fumul la aceasta altitudine.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *