Generalul Ben Hodges confirmă subestimarea Rusiei de către America

de | dec. 26, 2023 | Știri | 0 comentarii

Pe câmpul de luptă contraofensiva ucraineană din vară s-a transformat într-o luptă mai dură și mai lentă decât programaseră strategii militari americani și ucraineni, vocile occidentale spun acum că orice victorie importantă a Ucrainei va fi la cel puțin un an distanță de la planurile inițiale. Între timp, numărul victimelor a depășit în medie peste […]

Pe câmpul de luptă contraofensiva ucraineană din vară s-a transformat într-o luptă mai dură și mai lentă decât programaseră strategii militari americani și ucraineni, vocile occidentale spun acum că orice victorie importantă a Ucrainei va fi la cel puțin un an distanță de la planurile inițiale.

Între timp, numărul victimelor a depășit în medie peste jumătate de milion de soldați uciși și răniți în rândurile armatei ucrainene.

Generalul american în retragere Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA în Europa, într-un recent interviu online și publicat pe Youtube, a spus că NATO și SUA au multe lecții de învățat de pe urma războiului din Ucraina, iar armatele Alianței Nord-Atlantice trebuie să-și antreneze trupele să lupte într-un mediu de luptă real, diferit de simulările anterioare.

„Cred că a existat o anumită aroganță – o aroganță nevinovată, dar totuși aroganță – care s-a bazat pe ideea că, gata, de acum îi învățăm noi pe ucraineni cum să lupte când, în realitate, ei au zeci de mii de militari care deja luptă de zece ani, în vreme ce noi, vesticii, avem zero experiență în purtarea unui astfel de război la un asemenea nivel”, a concluzionat el.

Până acum, SUA nu au reușit să asigure pe deplin o victorie ucraineană în războiul împotriva Rusiei, iar asistența oferită de Washington a fost doar suficientă pentru a menține Ucraina în luptă, spunea generalul american într-un alt interviu de la sfârșitul lunii noiembrie 2023. Administrația Biden și întregul guvern SUA au subliniat constant că vor sprijini Ucraina până când războiul va fi câștigat dar nu se poate spune că interesele americane sunt suprapuse 100% pe cele ucrainene.

Diferența dintre cele două sfere de interese ar putea fi un aspect pe care Federația Rusă să-l exploateze eficient deoarece, dacă ucrainenii nu vor confirma pe câmpul de luptă sprijinul militar și economic american, acest eșec ar putea fi o piatră de moară pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite, în 2024. O prelungire a conflictului este o sabie cu două tăișuri.

Așadar, afirmațiiile generalului american pot fi interpretate și ca un duș rece pentru Ucraina dar și ca o explicație pentru recalibrarea modului în care interesele americane vor solicita o soluție de încheiere a războiului. Altfel spus, americanii par a recunoaște o realitate neplăcută: Credeam că vom putea gestiona și tranșa en fanfare victoria ucraineană asupra Rusiei însă trebuie să revenim la studierea adversarului care e ca peștele în apă în acest război.

Tot în noiembrie 2023, Hodges a recunoscut angajamentul precaut al Americii: „Dorința noastră de a ne angaja ca Ucraina să câștige efectiv este cheia și până acum nu am făcut asta. Sunt mândru de ceea ce au oferit SUA, dar a fost suficient doar pentru a menține Ucraina în luptă”.

Pentru a reuși strategia de respingere a rușilor aproape totul trebuia să meargă bine, însă armata ucraineană nu era prea potrivită pentru lansarea unui blitzkrieg deși dimensiunea celor două forțe combatante a fost aproximativ egală. 

Singura speranță a Ucrainei era ca armata rusă să se prăbușească odată cu începerea contraofensivei. Totuși, blitzkrieg-ul programat nu avea ca scop să-i învingă decisiv pe ruși care aveau să supraviețuiască pentru a lupta în continuare. Mitul în Occident a fost că rușii au serioase probleme de moral și alte probleme sistemice și, prin urmare, existau șanse mari să cedeze în fața contraofensivei. La Bahmut, în ciuda rezistenței eroice ucrainene și după lupte aprige, forțele ruse au evidențiat indirect că ucrainenii nu aveau un avantaj militar calitativ semnificativ.

Mai simplu spus, Ucraina nu putea evita războiul de uzură cu Rusia deoarece armata rusă a devenit, treptat, o forță de luptă redutabilă de când a început războiul și nu dă semne că se prăbușește prea curând. Totodată, exista o abundență de dovezi, care indicau faptul că rușii deveneau luptători mai buni, pe măsură ce învață. După elanul inițial, trupele ucrainene s-au confruntat cu o armată rusă care are în mod tradițional o apărare formidabilă în profunzime. Occidentul a aprovizionat Ucraina cu armament calitativ dar rușii au capacități de producție superioare, un alt mare avantaj într-un război de uzură.  

Impasul în care se află determinarea Occidentului și a Americii de a susține masiv Ucraina este catalogată drept „oboseala Ucrainei”, o realitate inevitabilă în Statele Unite și Europa, însă războiul nu se va încheia curând deoarece Rusia este percepută ca un pericol pentru securitatea Europei.

Jamie Shea, fost secretar general adjunct pentru provocări emergente de securitate în cadrul NATO, spune că „alternativa capitulării în fața Rusiei este încă suficient de insuportabilă pentru a o face ceva de evitat cât mai mult timp posibil – și atâta timp cât să provoace o înfrângere strategică Rusiei este încă la îndemâna Occidentului”. 

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *