Gazprom loveste in producatorii privati: Nu mai cumpara gaze

de | sept. 11, 2012 | Federatia Rusa, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Producătorii privaţi din Rusia au fost şocaţi de anunţul venit din partea Gazprom: a decis să-şi suspende achiziţiile de gaze naturale de la aceştia.

Producătorii privaţi din Rusia au fost şocaţi de anunţul venit din partea Gazprom: a decis să-şi suspende achiziţiile de gaze naturale de la aceştia.
Un purtător de cuvânt de la Gazprom a precizat că decizia de suspendare a achiziţiilor se extinde pe o perioadă nedeterminată şi se datorează „scăderii semnificative a consumului de gaze pe piaţa domestică”. Purtătorul de cuvânt a adăugat însă că decizia nu afectează achiziţiile făcute de Gazprom de la propriile subsidiare şi nici livrările de gaze făcute clienţilor europeni. Analiştii susţin că decizia Gazprom ar putea elimina între un sfert şi o jumătate din cantitatea lunară de gaze naturale produse de companiile indepedente precum Novatek şi Lukoil.
Cu toate acestea analiştii au fost surprinşi de decizia Gazprom pentru că vine în contradicţie cu principiul „take-or-pay” pe care grupul rus l-a impus în contractele cu clienţii săi europeni. Conform acestui principiu, care este în prezent investigat de Comisia Europeană, clienţii Gazprom trebuie să plătească întreaga cantitate de gaze naturale comandată indiferent dacă ulterior au nevoie de o cantitate mai mică decât cea menţionată în contract.

Pierderi grele şi anchetă în UE

Săptămâna trecută, Gazprom a anunţat că în primele trei luni ale acestui an profitul său net a scăzut cu 24% până la 357,84 miliarde ruble, în condiţiile în care vânzările au scăzut iar grupul a fost nevoit să ramburseze o parte din bani către clienţii săi europeni care susţin că preţurile plătite anterior au fost prea mari. În pofida acestor plăţi retroactive, Comisia Europeană a lansat săptămâna aceasta o investigaţie asupra practicilor concernului rus în Europa Centrală şi de Est, fiind îngrijorată că grupul Gazprom profită de o poziţie dominantă în regiune.
Comisia, care are printre responsabilităţi monitorizarea concurenţei în Europa, suspectează Gazprom că a “împiedicat diversificarea aprovizionării cu gaz” în ţările din această regiune şi că “le impune clienţilor săi preţuri nejustificate la gaze, condiţionându-le de preţurile la petrol”. “Dacă vor fi dovedite, astfel de practici sunt susceptibile de a constitui o restricţionare a concurenţei şi de a provoca o creştere a preţurilor, precum şi o deteriorare a securităţii aprovizionărilor”, ceea ce “în ultimă instanţă, dăunează consumatorilor europeni”, a explicat Comisia Europeană.
Deschiderea acestei proceduri “nu afectează rezultatul anchetei, ci înseamnă că CE va trata dosarul cu prioritate”, reaminteşte comunicatul. Anunţul nu a fost o surpriză: Comisia a precizat la sfârşitul lunii septembrie 2011 că derulează inspecţii surpriză la companii prezente în sectorul gazelor naturale din Europa, iar mai multe surse au explicat apoi că percheziţiile vizează Gazprom.
Reducerea preţului la gaz înseamnă, se pare, mai mult decât “interesele comune” ale Uniunii Europene. Luni, 27 august, Bulgaria a semnat un protocol cu monopolul rus Gazprom în vederea construirii pe teritoriul său a unei părţi din gazoductul South Stream – proiectat de Kremlin în scopul livrării directe de gaz spre Europa de Sud-Vest, ocolind ţările care sunt “adversari politici” ai Moscovei, şi al zădărnicirii planului european privind utilizarea de resurse energetice din Asia Mijlocie, plan aprobat de Comisia Europeană. În rândul “adversarilor politici” ai Moscovei, sunt România, Republica Moldova şi Ucraina.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *