Gazprom contra-ataca

, , ,
 

Gazprom ameninta cu un nou razboi al gazelor

Gazprom ameninta cu un nou razboi al gazelor

Grupul rus OAO Gazprom nu este responsabil pentru greselile strategice ale clientilor, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, directorul de preturi si contracte de la Gazprom, Sergei Komlev, semnaland ca grupul rus nu este dispus sa-si modifice politica de preturi in relatia cu companiile europene de utilitati, relateaza Bloomberg, citat de mass-media regionala. Companiile germane de utilitati EON AG si RWE AG au incercat sa obtina de la Gazprom o modificare a termenilor contractelor de achizitie de gaze naturale, in ideea de a slabi legatura dintre pretul gazelor naturale si cel al petrolului. Companiile de utilitati au pierdut sute de milioane de dolari anul trecut, dupa ce au fost nevoite sa vanda gazele naturale la un pret mai scazut decit cel de furnizare.
“Cumparatorii solicita un ajutor din cauza situatiei dificile in care se gasesc ca urmare a esecului campaniei lor de vinzari”, a declarat Sergei Komlev. “Credem ca legatura puternica dintre pretul petrolului si pretul gazelor naturale a ramas si chiar a devenit si mai puternica”, a adaugat acesta. “Unii dintre clientii nostri au crezut ca vor putea sa vanda gaze naturale ieftine prin amestecarea gazului natural rusesc cu gaz cumparat la pretul spot, insa acest plan s-a dovedit unul gresit. Primul lucru pe care clientii nostri trebuie sa-l recunoasca este ca au facut greseli in timpul campaniei de vanzari din 2010. Obsesia generala a pietei pentru preturi scazute spot s-a dovedit una gresita”, a apreciat Komlev. Acesta a mai adaugat ca pretul mediu al gazelor livrate de Gazprom in Europa in cadrul contractelor pe termen lung este de 440-450 dolari pentru 1.000 de metri cubi. Potrivit lui Komlev, pretul mediu ar urma sa se situeze la 400 de dolari in acest an fata de 306 dolari anul trecut.
Europa depinde de Gazprom pentru aproximativ un sfert din necesarul sau, iar Germania este cel mai important client al Gazprom din afara CSI. Gazprom si clientii sai din Germania au convenit sa recurga la arbitraj pentru a-si rezolva disputele.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *