Formuzal ameninta Chisinaul cu secesiunea Gagauziei

, ,
 

Başcanul autonomiei găgăuze din sudul Republicii Moldova, Mihail Formuzal, a ameninţat că regiunea ar putea ieşi din componenţa acesteia, deoarece autorităţile de la Chişinău ar susţine unirea Republicii Moldova cu România.
“Eu nu înţeleg de ce elitei politice moldoveneşti îi este ruşine de statalitatea Republicii Moldova. Lor ce, le este ruşine pentru că sunt moldoveni? Le este ruşine că locuiesc în Moldova?”, a declarat Formuzal în cadrul congresului organizaţiei “Găgăuzia Unită”, referindu-se la intenţia unui grup de iniţiativă de a organiza un amplu marş prounionist, la 16 septembrie la Chişinău. El a lăsat să se înţeleagă că autorităţile de la Chişinău ar trebui să interzică desfăşurarea manifestaţiei. “Autorităţile doresc lichidarea statului lor? În acest caz, ar trebui să cunoască că Găgăuzia are dreptul la politică externă proprie”, a declarat Formuzal, citat de presa regională.
Unitatea Teritorial Autonomă Gagauz Yeri Găgăuzia are o populaţie de aproximativ 155.000 persoane, dintre care peste 80% găgăuzi. Găgăuzia are propriul guvern şi parlament. În regiune se vorbesc trei limbi oficiale – în primul rând rusa, găgăuza şi mai puţin româna. Mai multe cercuri influente din regiune încearcă permanent să obţină o autonomie mai mare faţă de guvernul de la Chişinău sau chiar independenţa acesteia. Majoritatea covârşitoare a populaţiei din regiune se pronunţă şi pentru relaţii mai strânse cu Rusia şi chiar aderarea la uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, ceea ce vine în contradicţie cu vectorul de politică externă al Chişinăului, care îşi doreşte aderarea la UE. Disensiunile dintre Comrat (capitala autonomiei) şi Chişinău devin şi mai sensibile în timpul campaniilor electorale, iar duminică în autonomie vor avea loc alegeri legislative. De asemenea, conducerea autonomiei, dar şi populaţia din regiune, se opun vehement studierii limbii române şi a istoriei românilor în şcoli.
Declaraţiile lui Formuzal vin şi în contextul în care mai multe acţiuni prounioniste organizate de Acţiunea 2012 a organizat marşuri prounioniste în mai multe localităţi, o parte din care s-au încheiat cu altercaţii cu reprezentanţii unor organizaţii şi partide de stânga. O amplă manifestaţie a fost anunţată şi pentru 16 septembrie la Chişinău. Unele partide au cerut interzicerea acesteia pentru a evita “vărsări de sânge”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *