Fonduri de asistență pentru Ucraina, blocate de republicani în Senatul SUA

de | dec. 7, 2023 | Știri | 0 comentarii

Miercuri, 6 decembrie 2023, un proiect legislativ de urgență privitor la securitatea națională, în valoare de aproape 111 miliarde dolari, a eșuat să treacă pragul de vot în Senatul Statelor Unite. Proiectul include, printre altele, suplimentarea ajutorului financiar, militar și umanitar pentru Ucraina cu peste 50 miliarde dolari, dar și acordarea a aproximativ 10 miliarde […]

Miercuri, 6 decembrie 2023, un proiect legislativ de urgență privitor la securitatea națională, în valoare de aproape 111 miliarde dolari, a eșuat să treacă pragul de vot în Senatul Statelor Unite. Proiectul include, printre altele, suplimentarea ajutorului financiar, militar și umanitar pentru Ucraina cu peste 50 miliarde dolari, dar și acordarea a aproximativ 10 miliarde dolari către sprijinirea Israelului în lupta cu Hamas.

Dintre cele 60 de voturi „pentru” de care avea nevoie ca să treacă de Senat, proiectul de lege a obținut doar 49, fiind blocat, în mare parte, de către republicani. Motivul principal invocat de aceștia se aliniază cu retorica fostului președinte Donald Trump, susținând că SUA trebuie să se ajute pe ele însele, în primul rând, înainte de a sprijini actori externi. Astfel, republicanii au profitat de ocazie pentru a înainta cerințe referitoare la înăsprirea legislației în privința securității granițelor SUA, în special cu Mexic.

Un alt motiv pentru care proiectul nu a avut succes poate fi alăturarea mai multor problematici sub aceeași umbrelă. Senatorul republican Marsha Blackburn, de exemplu, a afirmat că subiectul Israelului ar trebui tratat separat de cel al Ucrainei și că ar trebui să fie prioritar pentru SUA. În aceeași ordine de idei, și Bernie Sanders, actual senator independent, a votat împotriva propunerii, în ciuda alinierii sale generale cu perspectivele democraților – raționamentul din spatele acestei decizii se referă, însă, la dezaprobarea politicianului față de acordarea ajutorului substanțial pentru Israel și, implicit, pentru guvernul Netanyahu, pe care îl condamnă de o strategie militară inumană împotriva palestinienilor.

Totuși, deoarece securitatea frontalieră a SUA este cea mai proeminentă pârghie folosită împotriva proiectului de lege de către republicani, democrații se arată dispuși să renegocieze pe acest subiect. În urma votului din Senat, liderul majorității democrate, Chuck Schumer, a declarat că va încerca să propună un compromis în această direcție, posibil prin a oferi republicanilor posibilitatea de a adăuga un amendament la textul de lege.

Insistența democraților asupra proiectului se datorează nevoii urgente de suplimentare a asistenței oferite Ucrainei. Anterior, Casa Albă a anunțat că fondurile destinate până în acel moment Ucrainei urmează a fi epuizate până la finalul anului 2023 și că suplimentarea lor din alte surse depinde numai de acordul Congresului. Înainte de începerea votului, inclusiv președintele SUA Joe Biden s-a adresat membrilor Congresului, cerând trecerea propunerii și subliniind importanța sa în a contura finalul războiului; acesta a afirmat că împiedicarea finanțării Ucrainei reprezintă înmânarea victoriei lui Putin și o invitație pentru acesta de a își continua agresiunea și în alte state europene. Mai mult, Biden a apreciat deschiderea democraților de a face compromisuri, dar a refuzat ideile extreme înaintate până acum de republicani în privința securității graniței SUA cu Mexic.

În aceste condiții, Ucraina se confruntă cu o scădere drastică atât a interesului extern față de război, cât și a sprijinului economic și militar din partea partenerilor. În paralel cu SUA, și Uniunea Europeană întâmpină dificultăți în trecerea propriilor pachete de asistență pentru Ucraina, în principiu din cauza tendințelor iliberale crescânde în statele membre.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *