Flota militară rusă, fugărită din Crimeea?

de | oct. 8, 2023 | Analize, FEDERATIA RUSA | 0 comentarii

Sediul flotei ruse din Marea Neagră, o clădire cu coloane albe și cu vedere la portul Sevastopol din Crimeea, a fost incendiat de rachetele Storm Shadow, marcând o nouă înfrângere pentru flota rusă. În atacul de vineri, 22 septembrie, au murit 34 de ofițeri, inclusiv Viktor Sokolov, comandantul Flotei ruse de la Marea Neagră, conform […]
Foto: Wikipedia

Sediul flotei ruse din Marea Neagră, o clădire cu coloane albe și cu vedere la portul Sevastopol din Crimeea, a fost incendiat de rachetele Storm Shadow, marcând o nouă înfrângere pentru flota rusă.

În atacul de vineri, 22 septembrie, au murit 34 de ofițeri, inclusiv Viktor Sokolov, comandantul Flotei ruse de la Marea Neagră, conform Ucrainei. Ulterior, la o zi după ce ucrainenii au anunțat că l-au lichidat pe Sokolov, Rusia a negat informația, făcând publice imagini cu acesta. În fotografii, comandantul Flotei ruse de la Marea Neagră este văzut participând la o videoconferință cu ministrul Apărării Serghei Şoigu şi alţi amirali de rang înalt şi şefi ai armatei. 

Strategie dură

Totuși, atacul lansat în inima teritoriului inamic a avut o importanță majoră. A fost încă o dovadă că, la început așa-numita „operațiune militară specială”, invazia pe scară largă a Ucrainei nu a decurs conform planului. 

Contraofensiva lansată de Kiev a făcut progrese lente. Totuși, fără să fie observată, Ucraina a recucerit Marea Neagră, în mare parte cel puțin, făcând-o o zonă inaccesibilă pentru navele de război ale Rusiei – o realizare deloc neglijabilă, ținând cont de faptul că Ucraina nu are o flotă de care să se poată vorbi, ci doar o mână de avioane vechi. 

Mai multe nave ale Rusiei au părăsit portul Sevastopol: două fregate, trei submarine de atac, cinci nave de desant și nave mici purtătoare de rachete fiind transferate în Novorossiisk, în regiunea Krasnodar. De asemenea, alte ambarcațiuni au navigat de la Sevastopol spre Feodosia, un port din partea de est a Crimeei. 

Foto: Facebook
Foto: Facebook

O „înfrângere funcțională”

Fiind izgonită din Sevastopol, Rusia ar fi încheiat un acord pentru deschiderea unei noi baze navale rusești în Marea Neagră, mai exact în regiunea separatistă georgiană Abhazia. 

Așa-zisul președinte al Abhaziei, Aslan Bjania, a anunțat că noua facilitate militară va fi construită în „viitorul apropiat”.  „Toate acestea au ca scop creșterea nivelului de capacitate de apărare atât a Rusiei, cât și a Abhaziei”, a afirmat liderul abhaz pentru ziarul Izvestia. 

În această săptămână, James Heappey, ministrul britanic al forțelor armate, a afirmat că flota rusă din Marea Neagră a suferit o „înfrângere funcțională”. 

„A fost forțată să se împrăștie în porturi din care nu poate avea efect asupra Ucrainei”, a spus el la Forumul de securitate desfășurat la Varșovia. Eliberarea apelor ucrainene a fost „la fel de importantă” ca și contraofensiva care a avut loc în urmă cu un an în regiunea Harkov, în timpul căreia Kievul a recâștigat teritoriu, a precizat Heappey. 

În opinia fostului ministru ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov, dronele au fost cruciale pentru recucerirea Mării Negre. Reznikov a comparat creșterea producției autohtone de drone cu perioada de început a Silicon Valley, când Steve Jobs a realizat primele computere Apple în garajul său. „Acest război este ultimul război terestru convențional. Războaiele viitoare vor fi hi-tech. Marea Neagră este ca un poligon. Asistăm la teste de luptă serioase”, a declarat Reznikov. 

Foto: mapn.ro
Foto: mapn.ro

„Un mod extrem de asimetric” 

Potrivit lui Reznikov, Ucraina produce mai multe vehicule aeriene fără pilot, precum și drone care se pot deplasa pe mare și sub apă. A fost o „competiție” între unitățile rivale – marina ucraineană, forțele speciale, agențiile de informații GUR și SBU – pentru a vedea cine a realizat cea mai bună dronă. „Nu avem o flotă sau o capacitate navală serioasă. Dar putem să-i lovim cu drone”, a ținut el să precizeze.

Andrii Zagorodniuk, predecesorul lui Reznikov în funcția de ministru al apărării, a declarat că Kievul a fost promotorul „unei noi forme de război”. Fabricarea unei drone maritime dotate cu explozibili costă între 10.000 și 100.000 de dolari. Lansate în „roiuri”, ele au vizat nave rusești care costă sute de milioane de dolari. 

„Este un mod extrem de asimetric de a lupta împotriva navelor inamice. Acest lucru este valabil în ceea ce privește costurile și timpul. Nu poți construi rapid o navă nouă. Sunt platforme uriașe”, a declarat el. 

După anexarea Crimeei în 2014, Kremlinul a reușit să preia puterea în Marea Neagră. În acest context, a interzis accesul navelor ucrainene în zone mari, inclusiv în mare parte din Marea Azov, în jurul portului Mariupol. În prima zi a invaziei, Moscova a atacat cu bombardamente și a ocupat Insula Șerpilor, un teritoriu strategic. Rușii au pătruns în orașul Herson practic fără nicio împotrivire și au asediat orașul Nikolaiev din apropiere. 

Foto: wikipedia/U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Jonathan Snyder
Foto: wikipedia/U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Jonathan Snyder
Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *