Estonia si-a reales presedintele

, ,
 

Presedintele estonian Toomas Hendrik Ilves, reales pentru un nou mandat

Presedintele estonian Toomas Hendrik Ilves, reales pentru un nou mandat

Parlamentul eston l-a reales luni pe Toomas Hendrik Ilves in functia de presedinte, in cursul unei sesiuni speciale, relateaza mass-media de la Tallin, citata de presa internationala. 72 dintre cei 101 parlamentari au sustinut candidatura lui Ilves, care, pentru a fi reales, avea nevoie de minim 68 de voturi. Presedintele eston poate fi ales pentru maxim doua mandate consecutive, de câte cinci ani. Constitutia estona prevede ca seful statului sa fie ales de un consiliu format din 347 de membri – 101 deputati si 246 reprezentanti ai comunitatilor locale – in cazul in care Parlamentul nu va reusi sa aleaga un presedinte dupa doua tururi de scrutin.
In martie 2011, Estonia a avut alegeri parlamentare si coalitia de centru-dreapta aflata la guvernare in Estonia a primit un nou mandat din partea electoratului, bucurându-se de credit dupa ce a reusit sa scoata tara dintr-o recesiune profunda si sa asigure o tranzitie de succes catre adoptarea monedei euro.

Presedinte din diaspora

Toomas Hendrik Ilves, in vârsta de 57 de ani, s-a nascut in Suedia, din parinti care fugisera din Estonia in timpul ocupatiei sovietice. El a crescut in Statele Unite. Mai târziu, a lucrat in Germania pentru Radio Europa Libera, care difuza emisiuni pentru ascultatorii din spatele Cortinei de Fier. In 1993, la doi ani dupa ce Estonia a redevenit independenta, el s-a alaturat corpului diplomatic al acestei foste republici sovietice, inainte de a deveni ministru de externe si a participa la procesul de aderare a acestei tari baltice la Uniunea Europeana in 2004.  Social-democrat, Ilves a fost membru al Parlamentului European intre 2004 si 2006, anul in care a fost ales presedinte al Estoniei.
Prerogativele presedintelui eston sunt limitate. Seful statului aproba legile votate de Parlament, dar isi poate exercita dreptul de veto in cazul unui text considerat neconstitutional. Este comandantul suprem al fortelor armate si reprezinta Estonia in strainatate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *