Energia eoliană offshore din Marea Neagră, soluție pentru UE

de | iun. 15, 2023 | Știri | 0 comentarii

Energia eoliană offshore din regiunea Mării Negre este importantă pentru autonomia şi democraţia întregii Europe, a declarat vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI), Lilyana Pavlova, relatează BTA, citată de mass-media de la București. Declarațiile vin pe fondul invaziei militare ruse din Ucraina și a crizelor energetice care au amenințat blocul comunitar în ultimii ani. Înaltul […]
Foto: https://european-union.europa.eu/

Energia eoliană offshore din regiunea Mării Negre este importantă pentru autonomia şi democraţia întregii Europe, a declarat vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI), Lilyana Pavlova, relatează BTA, citată de mass-media de la București. Declarațiile vin pe fondul invaziei militare ruse din Ucraina și a crizelor energetice care au amenințat blocul comunitar în ultimii ani.

Înaltul oficial a participat la ceremonia de deschidere a discuţiilor la masa rotundă intitulată „Coaliţia pentru energie regenerabilă a Mării Negre: un parteneriat strategic pentru energie şi securitate climatică”, în cadrul căreia a fost înfiinţată Coaliţia pentru energie regenerabilă a Mării Negre. Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Studiul Democraţiei (CSD), unul dintre cele mai importante ong-uri din Bulgaria.

Foto: https://european-union.europa.eu/
Foto: https://european-union.europa.eu/

Companiile vor stabilitate politică înainte de a investi într-o regiune, a declarat Martin Vladimirov, directorul programului CSD pentru energie şi climă, citat de mass-media.

„Deblocarea potenţialului energiei eoliene offshore din Marea Neagră nu este doar o recomandare, ci o condiţie obligatorie a planului de proiect energetic pentru 2030”, a declarat Pavlova. Potrivit acesteia, metodele alternative de producere a energiei şi de decarbonizare sunt viitorul nu numai al Europei, ci şi al lumii. „Aproape 20 de miliarde de euro au fost cheltuiţi anul trecut pentru proiecte de energie verde, 30 de miliarde de euro vor fi cheltuiţi anul acesta. Tendinţa este de majorare a volumului investiţiilor în Europa”, a adăugat ea.

„Credem că finanţarea noastră va dezvolta energia verde, mai ales în aceste vremuri de criză financiară. Mă bucur că Bulgaria şi România se îndreaptă în această direcţie şi sper că împreună vom face paşii potriviţi pentru ca proiectele să se realizeze”, a precizat vicepreşedintele BEI.

„Există un potenţial uriaş pentru proiecte de energie eoliană nu numai în Marea Neagră, ci şi în Marea Egee şi Marea Caspică”, a subliniat vicepreşedintele Federaţiei pentru energie offshore a Mării Negre din Turcia, Veli Bilgihan Yasacan.

„Suntem pregătiţi să împărtăşim beneficiile şi costurile unui proiect comun cu Bulgaria”, a afirmat George Vişan, directorul diviziei piaţă energetică a operatorului de transport şi de sistem Transelectica din România.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *