Dmitri Rogozin reconfirmat reprezentant special al Kremlinului pentru Transnistria

, , ,
 

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a reconfirmat pe vicepremierul Dmitri Rogozin în postul de reprezentant special al Kremlinului pentru Transnistria, a anunţat serviciul de presă al preşedinţiei ruse.
Rogozin, fost ambasador al Rusiei la NATO, a fost numit reprezentant special al şefului statului rus pentru Transnistria la sfârşitul lunii martie de către preşedintele de atunci Dmitri Medvedev, ceea ce a provocat critici în mediul politic şi în societatea civilă din Republica Moldova. Diplomaţia de la Chişinău s-a declarat surprinsă de decizia Moscovei, subliniind că aceasta nu fusese discutată în prealabil cu autorităţile din republică. În luna aprilie, Dmitri Rogozin a efectuat o vizită în Republica Moldova, în cadrul căreia a avut întrevederi cu oficiali de la Chişinău, dar s-a deplasat şi în stânga Nistrului, unde s-a întâlnit cu liderii separatişti din regiune
Ulterior, într-un interviu pentru Kommersant, Dmitri Rogozin declara că soluţionarea conflictului transnistrean este imposibilă atât timp cât la Chişinău şi Bucureşti se fac declaraţii unioniste. El aprecia totodată că Rusiei trebuie să i se recunoască rolul de “garant al securităţii” şi de “stat unic care deţine autoritate politică şi forţă în această regiune”. Totodată, el afirma că Republica Moldova poate exista ca stat integru “exclusiv pe baze federale sau confederale”. Întrebat în acelaşi interviu dacă afirmaţia sa, potrivit căreia Rusia ar trebuie să recunoască Transnistria, mai este de actualitate, Rogozin a răspuns că aceasta va rămâne în vigoare, dacă oficialii de la Chişinău se vor declara români.
Cotidianul moscovit Nezavisimaia Gazeta scria în urmă cu două zile că Tiraspolul vrea să înlocuiască misiunea de pacificare de pe Nistru cu o nouă bază militară rusească, căutând astfel să se pună la adăpost de “pericolul românesc”. Potrivit ziarului, această perspectivă a fost discutată în timpul vizitei efectuate recent în regiune de către ministrul rus adjunct al afacerilor externe, Grigori Karasin.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *