Diplomatia americana spala pe jos cu militarii unguri din Afganistan

, ,
 
Armata maghiara a dat-o in bara in Afganistan

Armata maghiara a dat-o in bara in Afganistan

Contingentul ungar stationat in provincia Baghlan, Afganistan, cauta mai ales sa se protejeze si este incapabil sa gestioneze problemele de securitate, potrivit unei telegrame diplomatice americane dezvaluita de WikiLeaks, citata marti de presa ungara. Telegrama, semnata de ambasadorul american la Kabul, Karl Eikenberry, descrie amplificarea violenteilor si traficului cu droguri in zona in care sunt prezenti militarii unguri. “Echipa de reconstructie ungara (PRT) face putine lucruri pentru a face fata problemelor. Ei nu au dreptul sa utilizeze armele, cu exceptia cazului autoapararii, efectueaza doar cateva patrule pe strazile principale si nu desfasoara activitati contra drogurilor”, se precizeaza in aceasta telegrama, citata de Mediafax. “Dupa moartea a doi genisti ungari, Budapesta nu a mai trimis altii”, adauga ambasadorul.
Documentul subliniaza apropierea infractorilor de talibani si recrutarile de insurgenti in randul populatiei din aceasta regiune, in care atacurile directe sunt inca rare. “Membrii fortelor ungare se gandesc doar la «a putea sa se intoarca teferi» dupa ce au efectuat mici actiuni de dezvoltare”, continua ambasadorul. Astfel, soldatii neozeelandezi, stationati in provincia vecina, Bamyan, au fost chemati, in mai multe randuri, in ajutor, anunta cotidianul neozeelandez New Zeeland Herald, pe site-ul sau.
Autoritatile ungare nu au reactionat inca la aceste informatii. “Ungaria este prietenul nostru, aliatul nostru. Impartasim valori, interese si obiective. Statele Unite pretuiesc mult aceasta prietenie si actioneaza pentru a mentine si dezvolta acest parteneriat”, a subliniat ambasadorul american la Budapesta, Eleni Tsakopoulos Kounalakis, intr-un comunicat.

500 de militari si trei morti

In prezent, armata ungara are 502 militari in Afganistan, in cadrul ISAF. Comandamentul regional se afla in Pol-e-Khomri, capitala regiunii Baghlan (nord). De la inceputul misiunilor, trei militari maghiari si-au pierdut viata, mai multi soldati fiind raniti.
In luna decembrie 2009, premierul ungar Gordon Bajnai a promis ca va trimite 200 de militari suplimentari in Afganistan (n.r. – atunci erau doar 300 de militari), promisiune facuta cu ocazia intalnirii cu vicepresedintele american Joe Biden la Casa Alba. Bajnai a spus ca Ungaria, tara membra NATO, va trimite 200 militari suplimentari, o crestere cu 60% a contingentului sau. Premierul a declarat ca tara sa sustine strategia presedintelui Barack Obama, care anuntase trimiterea a 30.000 de militari suplimentari. “Credem in aceasta strategie si cred ca avem datoria de a participa”, a subliniat el. Vicepresedintele american a salutat contributia ungara si a spus ca ea nu trebuie minimalizata, subliniind ca Ungaria, care are doar 10 milioane de locuitori, va avea in curand 500 de militari in Afganistan. “Este un angajament important si o decizie curajosa”, a subliniat Biden.
De asemenea, in luna mai 2010, Ungaria a anuntat ca va primi vehicule blindate noi de la Statele Unite, ca parte a unei asistente militare in valoare de zece milioane de dolari, in vederea modernizarii echipamentului tehnic folosit in misiunea sa din Afganistan. Acest ajutor militar american era destinat, in principal, pentru a dezvolta capacitatile trupelor ungare implicate in operatiunile speciale. Fortele armate ungare au primit mai multe blindate, inclusiv 14 vehicule Hummer, tehnologie de viziune nocturna si echipament de birou.

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *