Desant diplomatic românesc la Seul

de | apr. 24, 2024 | Știri | 0 comentarii

Într-un gest ce marchează o etapă semnificativă în relațiile bilaterale dintre România și Coreea de Sud, o delegație oficială, condusă de președintele Klaus Iohannis, din care face parte ministrul Apărării Angel Tîlvăr și ministrul Energiei Sebastian Burduja, a efectuat o vizită de importanță majoră la Seul. Scopul vizitei a fost consolidarea cooperării în domeniul apărării […]

Într-un gest ce marchează o etapă semnificativă în relațiile bilaterale dintre România și Coreea de Sud, o delegație oficială, condusă de președintele Klaus Iohannis, din care face parte ministrul Apărării Angel Tîlvăr și ministrul Energiei Sebastian Burduja, a efectuat o vizită de importanță majoră la Seul. Scopul vizitei a fost consolidarea cooperării în domeniul apărării și în cel al energiei prin semnarea unor acorduri esențiale, cu un impact strategic pentru ambele țări.

În cadrul acestei vizite istorice, au fost semnate mai multe acorduri bilaterale, în special în domeniile energiei și apărării, marcând astfel un nou capitol în colaborarea dintre cele două state. Unul dintre cele mai importante subiecte ale întâlnirii este cel referitor la contractul privind obuzierele autopropulsate de calibrul 155 mm. Solicitarea României pentru aceste sisteme de artilerie, împreună cu munițiile aferente, este un pas important pentru modernizarea și consolidarea capacităților de apărare ale țării. Compania sud-coreeană Hanwha Aerospace este singura rămasă în competiția demarată pentru achiziționarea obuzierelor.

Acordul de cooperare militară semnat marți, 23 aprilie, între ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, și omologul său coreean, Shin Wonsik, deschide noi orizonturi de colaborare și schimb de tehnologie între cele două state. Acest document reprezintă primul din acest fel încheiat între România și Coreea de Sud și oferă o bază solidă pentru consolidarea relațiilor bilaterale în domeniul apărării.

Ministrul Angel Tîlvăr a subliniat importanța acestui acord, evidențiind faptul că Republica Coreea este primul stat din regiunea Indo-Pacifică cu care România a încheiat un Parteneriat Strategic în 2008. Această nouă etapă de cooperare deschide drumul către o colaborare mai profundă în domeniul apărării, cu beneficii semnificative pentru ambele părți.

Durata contractului pentru achiziționarea obuzierelor de peste 850 de milioane de euro este de 60 de luni, iar finanțarea este asigurată din fonduri de la bugetul de stat. Componentele sistemului obuzier sunt esențiale pentru consolidarea capacităților de apărare ale României și includ următoarele: 18 obuziere de calibrul 155 mm autopropulsate, pe şenile, nouă ţevi de rezervă, 12 maşini de specialitate de transport şi încărcat muniţii, nouă posturi de observare de artilerie auto-propulsate, o autostaţie meteorologică, trei mijloace de evacuare a echipamentelor avariate şi trei sisteme de cercetare acustică. Contractul mai prevede 17.352 de proiectile explozive, 324 de proiectile fumigene, 324 de proiectile de iluminare şi 720 de proiectile inerte pentru instruire.

Odată cu semnarea acestor acorduri, compania sud-coreeană Hanwha Aerospace implicată în furnizarea sistemelor obuzierelor și-a exprimat intenția de a deschide o linie industrială în România. Aceasta nu numai că va contribui la consolidarea capacităților de apărare ale Forțelor Terestre, dar va stimula și dezvoltarea industriei militare locale.

Obuzierele de tip K 9 Thunder, deja utilizate în nouă țări din lume, sunt un exemplu al tehnologiei avansate pe care România își propune să o integreze în arsenalul său militar. Această achiziție nu numai că va îmbunătăți capacitățile de apărare ale țării, dar vor întări și parteneriatele strategice ale României în cadrul NATO și în sfera cooperării internaționale.

Semnarea acordurilor de la Seul reprezintă un pas important în consolidarea relațiilor dintre România și Coreea de Sud și deschide noi oportunități de colaborare în domeniul apărării și cel al energiei. Aceste parteneriate nu numai că vor întări securitatea națională a României, dar vor contribui și la consolidarea stabilității regionale.

Pe lângă semnarea acordurilor, delegația română aflată la Seul a oferit precizări legate de alte proiecte în desfășurare în domeniul apărării. Ministrul Tîlvăr a confirmat că discuțiile privind semnarea contractului pentru achiziționarea avioanelor F-35 sunt într-o fază avansată, oferind astfel perspective optimiste asupra modernizării capacităților aeriene ale României. Acest subiect de discuție vine în contextul cererii trimise de Ministerul Apărării către Parlamentul României pentru aprobarea achiziționării inițiale a 32 de astfel de aeronave F-35, costul estimativ al programului fiind de 6.5 miliarde de dolari, fără TVA.

Alte vești bune legate de Forțele Armate ale României au apărut în spațiul public zilele trecute. Escadrila 48 Vânătoare își începe oficial activitatea în România, odată cu sosirea primelor 3 avioane F-16 la Câmpia Turzii. Acestea sunt primele aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România din Regatul Norvegiei și au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” în data de 19 aprilie. Obiectivul este ca toate cele 32 de aeronave norvegiene să ajungă în țară până în anul 2025. Avioanele sunt livrate într-o stare operațională, iar resursele disponibile ale acestora asigură operarea lor pentru o perioadă de tranziție de cel puțin 10 ani.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *