Declinul încrederii: Cetățenii Ucrainei pierd încrederea în instituțiile statului

de | dec. 23, 2023 | Știri | 0 comentarii

Institutul Internațional de Sociologie din Kiev a publicat recent rezultatele unui sondaj, ce evaluează opinia ucrainenilor față guvernarea actuală. Tot mai mulți cetățeni ucraineni își pierd încredere în autoritățile statului. Procentul celor care își mențin încredere în Rada Supremă a cunoscut o scădere semnificativă, coborând de la 35% la 15%, în timp ce procentajul celor […]

Institutul Internațional de Sociologie din Kiev a publicat recent rezultatele unui sondaj, ce evaluează opinia ucrainenilor față guvernarea actuală. Tot mai mulți cetățeni ucraineni își pierd încredere în autoritățile statului. Procentul celor care își mențin încredere în Rada Supremă a cunoscut o scădere semnificativă, coborând de la 35% la 15%, în timp ce procentajul celor care nu au încredere în aceasta a crescut de la 34% la 61%. În ceea ce privește guvernul, încrederea a înregistrat o diminuare de la 52% la 26%, pe când neîncrederea a înregistrat o creștere de la 19% la 44%, comparativ cu anul precedent. De o încredere mai mare în rândul populației se bucura și președintele Volodimir Zelenski. În decembrie 2022, 84% din respondenți au declarat că au încredere în conducătorul statului, în timp ce doar 5% au menționat contrariul. La finalul acestui an procentajul celor care nu au încredere în președintele ucrainean a crescut la 18%, pe când 62% și-au reafirmat susținerea. Valeri Zalujnîi, șeful Statului Major al armatei ucrainene, beneficiază de cel mai mare sprijin în rândul populației (88%).

În cadrul instituțiilor statale, armata se situează în vârful încrederii populației, beneficiind de un sprijin de 96%. În contrast, procuratura generală se află la celălalt pol, având doar 12% sprijin din partea cetățenilor. O scădere semnificativă a încrederii se poate observa și în cazul poliției, de la 58% în decembrie 2022 la 41% în prezent. Serviciul de Securitate al Ucrainei a înregistrat o descreștere mai moderată, de la 63% anul trecut la 58% în prezent. Chiar și în ceea ce privește mass-media, nivelul de încredere a scăzut, doar 29% dintre respondenți având încredere, comparativ cu 59% în anul precedent.

Sondajul a fost efectuat în perioada 29 noiembrie – 9 decembrie 2023, prin intermediul interviurilor telefonice realizate cu ajutorul unui sistem informatic și folosind un eșantion aleatoriu de numere de telefon mobil. Eșantionul cuprinde 1.031 de respondenți din toate regiunile Ucrainei, cu excepția Crimeii anexate. Persoanele intervievate erau adulți cu vârsta de 18 ani și peste, cetățeni ucraineni care, în momentul sondajului, locuiau pe teritoriul Ucrainei în limitele controlate de autoritățile ucrainene până la 24 februarie 2022.1

În contextul divergențelor dintre Volodimir Zelenski și Valeri Zalujnîi, Institutul Internațional de Sociologie din Kiev a realizat un sondaj pentru a vedea care este opinia publică cu privire la acest aspect. Din cele 1200 de persoane intervievate, 43% consideră că pot exista neînțelegeri între președintele țării și comandantul Statului Major al armatei ucrainene, dar doar 8% consideră situația gravă. În ipoteza demiterii lui Valeri Zalujnîi de către Volodimir Zelenski, 72% dintre respondenți s-ar opune deciziei, în timp ce doar 2% ar fi de acord. Alți 21% ar avea o poziție neutră, iar 5% nu și-au putut forma o opinie.2

Tensiunile, dintre președintele Ucrainei și comandantul Statului Major al armatei ucrainene, au început în luna august, când liderul statului i-a demis pe toți șefii birourilor regionale de recrutare militară. Decizia a fost luată în urma unei investigații care scoate la iveală abuzurile și corupția din cadrul birourilor de recrutare. Comandantul-șef al forțelor armate, Valeri Zalujnîi, a exprimat regretul față de demiterea șefilor centrelor de recrutare, declarând: „Aceștia erau profesioniști, știau cum să își facă treaba.” Această problemă s-a agravat și mai mult după ce armata a cerut mobilizarea a 500.000 de recruți. Pe lângă costul de 13,5 miliarde $ pentru sprijinirea mobilizării, forțele armate mai au nevoie și de un personal calificat pentru implementarea procesului. O decizie în acest sens urmează să fie luată în viitorul apropiat.

1 По сравнению с декабрем 2022-го в Украине растет критика органов власти, абсолютное доверие сохраняют ВСУ – опрос, https://ru.krymr.com/a/news-doverie-vlast-ukraina-opros/32735417.html.

2 ДОВІРА ВІЙСЬКОВИМ КОМАНДУВАЧАМ ТА СТАВЛЕННЯ ДО МОЖЛИВОЇ ВІДСТАВКИ В. ЗАЛУЖНОГО, https://www.kiis.com.ua/?lang=ukr&cat=reports&id=1338&page=1.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *