De la hârtie la ecran: ordinele de chemare în Ucraina ar putea fi transmise online

de | dec. 24, 2023 | Știri | 0 comentarii

Războiul din Ucraina a schimbat fundamental strategiile și tacticile militare. Noile tehnologii, războiul electronic, dronele folosite pe scară largă pentru atacarea pozițiilor inamice și noile structuri defensive au generat nevoia beligeranțilr de a căuta noi soluții pentru a înclina balanța de putere în favoarea lor. Ambele părți sunt conștiente de faptul că este vital să-și […]

Războiul din Ucraina a schimbat fundamental strategiile și tacticile militare. Noile tehnologii, războiul electronic, dronele folosite pe scară largă pentru atacarea pozițiilor inamice și noile structuri defensive au generat nevoia beligeranțilr de a căuta noi soluții pentru a înclina balanța de putere în favoarea lor. Ambele părți sunt conștiente de faptul că este vital să-și mențină nu doar soldații motivați, dar și populația civilă. Din cauza amplorii conflictului, atât Moscova, cât și Kievul ar putea fi obligate să ia o serie de decizii ce pot afecta moralul cetățenilor. Una din aceste măsuri este mobilizarea, care este un semnal evident că războiul necesită o implicarea directă a unui număr mai mare de oameni.

Datorită evoluției tehnologice și a digitalizării, chemarea la arme ar putea avea loc într-o manieră diferită față de cea cunoscută în prezent, prin înmânarea fizică a ordinului de chemare.

Astfel, Ministerul Apărării al Ucrainei analizează posibilitatea de a emite ordine de chemare către bărbații apți pentru serviciul militar prin intermediul notificărilor electronice, conform declarațiilor ministrului Rustem Umerov, într-un interviu acordat postului de televiziune ucrainean „Суспільне”. Această inițiativă vizează inclusiv bărbații care se află în afara țării. Rustem Umerov a subliniat că, în prezent, se lucrează intens pentru rezolvarea aspectelor tehnice legate de implementarea acestui serviciu, cu scopul de a asigura un proces cât mai „civilizat”. Cu toate că nu au fost oferite detalii precise cu privire la modalitatea exactă de transmitere a notificărilor electronice, ministrul a evidențiat importanța unei abordări eficiente în ceea ce privește comunicarea cu cei vizați. Declarațiile ministrului vin la scurt timp după ce reprezentanții armatei ucrainene i-au cerut președintelui Volodimir Zelenski mobilizarea a 500.000 de persoane.

Notificările electronice privind prezentarea la birourile regionale de recrutare se pare că vor deveni o practică obișnuită în noua era a războiului convențional. Federația Rusă a făcut eforturi remarcabile în această direcție. În data de 14 aprilie 2023, Duma de Stat a aprobat o nouă lege cu privire la încorporarea în armată. Noua lege vizează cea mai utilizată platformă digitală de stat, Portalul Unificat al Serviciilor Statale și Municipale, numit în mod simplu „gosuslughi ”(госуслуги). Portalul este administrat de guvern pentru a oferi informații despre serviciile și funcțiile de stat și municipale. Peste 103 milioane de ruși au cont creată pe platforma guvernamentală, adică peste 70% din populație. Astfel forma tradițională de înmânare a ordinului de chemare a fost substituită de versiunea electronică. Birourile de recrutare vor avea un profil digital al fiecărui cetățean care va conține informațiile de bază, fapt ce le va permite să aibă un portret clar al persoanei. Dacă cetățeanul refuză să se prezinte la centrul de recrutare acestuia îi vor fi aplicate o serie de restricții, precum: imposibilitatea înființării unei întreprinderi individuale, cumpărarea și vânzarea imobilelor, acordarea unui credit bancar, suspendarea permisului de conducere.

Noile proiecte de modernizare a procesului de mobilizare cu accent pe digitalizare aduc cu sine o serie de avantaje semnificative. Prin utilizarea unei baze de date extinse și stabilirea unui profil detaliat pentru fiecare cetățean, statul ar obține o imagine exactă a celor mai potrivite persoane pentru a fi recrutate, având astfel o evidență clară a potențialului de mobilizare. Această abordare ar permite o gestionare mai eficientă și personalizată a resurselor umane disponibile. Un alt avantaj notabil este viteza cu care ar putea avea loc procesul de mobilizare într-o eră digitală. Printr-un simplu click, statul ar putea chema la arme zeci de mii de oameni, accelerând semnificativ întregul proces de mobilizare. Cu toate acestea, un dezavantaj important care persistă în această paradigmă digitală rămâne factorul uman. Decizia cu privire cui să-i fie trimisă notificarea electronică rămâne în responsabilitatea autorităților, iar acest proces necesită o evaluare umană atentă.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *