De ce a atacat Rusia fabrica Motor Sich din Ucraina?

de | aug. 20, 2023 | Știri | 0 comentarii

Rusia a atacat, în 6 august, cu rachete şi drone diverse obiective pe teritoriul Ucrainei, în aparență, o zi normală pentru cadența loviturilor Moscovei. În afară de pierderile materiale și de vieți omenești, a atras atenția lovirea instalaţiilor din Zaporojie ale Motor Sich, companie militară strategică, aflată sub control guvernamental. Președinția ucraineană a confirmat lovirea […]
Foto: Facebook

Rusia a atacat, în 6 august, cu rachete şi drone diverse obiective pe teritoriul Ucrainei, în aparență, o zi normală pentru cadența loviturilor Moscovei. În afară de pierderile materiale și de vieți omenești, a atras atenția lovirea instalaţiilor din Zaporojie ale Motor Sich, companie militară strategică, aflată sub control guvernamental. Președinția ucraineană a confirmat lovirea fabricii și a condamnat atacul. În presa națională și internațională știrea a fost asociată în special cu intenția Rusiei de a transmite un semnal Turciei lui Erdogan, cu atât mai mult cu cât se anunță o vizită a lui Vladimir Putin în Turcia, în luna august sau septembrie.

De ce a atacat Rusia această fabrică strategică? Putem identifica trei obiective vizate:

Primul din acestea, des identificat în presa internațională, se referă, într-adevăr, la semnalul trimis Turciei, întrucât, atacând producătorul de motoare de aeronave Motor Sich, este afectat și profitul Turciei, deoarece această fabrică produce și motoare pentru producătorul turc de drone Baykar care construieşte dronele Akinci şi Kizilelma. După cum se știe, preşedintele Baykar, Selcuk Bayraktar, este căsătorit cu una dintre fiicele preşedintelui turc, ceea ce face din această asociere din Ucraina o afacere de familie a lui Recep Erdogan.

Deși relațiile ruso-turce sunt cordiale, Moscova avertizează Ankara că afacerea militară a familiei lui Erdogan în Ucraina nu va rămâne fără un răspuns simetric. Prietenia și respectul dintre Putin și Erdogan nu înseamnă, în mod obligatoriu, costuri zero pentru afacerea Bayraktar pe frontul ucrainean, deoarece Rusia nu poate ignora impactul devastator al acestor arme asupra trupelor sale.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Apoi, este clar că atacul Rusiei asupra Motor Sich a redus șansele de coproducţie şi interesul Turciei de a investi în această fabrică. Pe lângă motoarele de drone, Turcia urmează să achiziționeze de la acest producător motoarele pentru elicopterul T929 ATAK 2. În baza unui contract semnat în vara anului 2021 cu Motor Sich, compania de stat turcă Turkish Aerospace Inc. urmează să achiziţioneze 14 motoare care vor fi instalate pe elicopterele grele din clasa ATAK 2. Ucraina și Turcia au convenit să construiască o fabrică de reparații și întreținere a elicopterelor la Ankara. Motor Sich trebuie să furnizeze piese de schimb pentru fabrică și să ofere capabilități de testare a motoarelor în cadrul acordului.

A doua consecință a atacului poate fi și un favor indirect făcut Chinei, întrucât firma aerospațială din China, Beijing Skyrizon Aviation, a intentat un proces împotriva Ucrainei la Curtea Permanentă de Arbitraj din Haga în 2021, cerând despăgubiri de 4,5 miliarde de dolari pentru achiziția eșuată a Motor Sich. Beijing Skyrizon Aviation a reclamat că investitorii săi chinezi au suferit pierderi semnificative din cauza tratamentului inechitabil și implementării măsurilor anti-chineze luate în Ucraina în ultimii cinci ani. Compania chineză, care a încercat, anterior, să preia Motor Sich, a acuzat guvernul ucrainean că a încălcat acordul semnat pentru a proteja investițiile bidirecționale între Kiev și Beijing. Guvernul ucrainean a confiscat activele și toate acțiunile Motor Sich, transferând firma în proprietatea statului din motive de securitate națională, cu o importantă implicare americană.

Americanii nu au văzut cu ochi buni modernizarea militară rapidă a Chinei în ultimele două decenii și s-au alarmat când chinezii și-au arătat interesul pentru tehnologia acestei fabrici. Din cauza eforturilor chineze de a obține tehnologii militare străine, Statele Unite au presat Kievul să nu cedeze această fabrică strategică către Beijing. Guvernul ucrainean a îndepărtat Skyrizon din Motor Sich fără a returna sutele de milioane de dolari pe care firma chineză le investise. Mai mult, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a impus sancțiuni companiei chineze, restrângându-i operațiunile comerciale și împiedicând-o să își transfere capitalul în afara țării. Ceea ce Beijingului nu i-a plăcut.

A treia consecință a atacului a fost, desigur, diminuarea capacității fabricii ucrainene de a livra componente militare specifice care să acționeze împotriva armatei ruse pe frontul ucrainean. În contextul războiului orice facilitate militară din Ucraina care este implicată împotriva Rusiei devine o țintă legitimă pentru Moscova, iar Rusia va acționa pentru distrugerea acestora, o realitate ce nu se poate ignora.

Moscova arată permanent capacitatea de lovire în Ucraina, în puncte strategice. În mod cert, este clar că Rusia folosește frontul ucrainean pentru negociere în raporturile de forțe în Marea Neagră iar prelungirea războiului nu înseamnă, neapărat, incapacitatea de rezolvare cât o oportunitate pentru obținerea de avantaje, pe planuri multiple. Lipsa unui deznodământ pe termen scurt și mediu în Ucraina poate reprezenta un bun răgaz pentru Federația Rusă, cunoscută pentru proiectarea incisivă a intereselor sale.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *