Consulat Rus la Tiraspol: Filat ii spune pas lui Rogozin

, , , ,
 

Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, nu este de acord cu ideea deschiderii unui consulat al Rusiei la Tiraspol, enunţată de vicepremierul rus Dmitri Rogozin.
„La Tiraspol, consulate nu vor fi deschise, deoarece Republica Moldova este un stat independent suveran şi integru”, a declarat marţi presei Vlad Filat, după ce Rogozin declarase că va discuta cu autorităţile de la Chişinău această posibilitate. Dmitri Rogozin a declarat luni seara că intenţionează să discute marţi cu autorităţile de la Chişinău posibilitatea deschiderii unui consulat al Rusiei la Tiraspol. Vlad Filat a recunoscut că s-a întâlnit şi marţi cu oficialul rus, dar a refuzat să ofere alte detalii.
În contextul vizitei lui Rogozin în Republica Moldova, Nezavisimaia Gazeta scria marţi, citând „surse din cercurile apropiate preşedintelui rus”, că Rusia ar putea amplasa la Tiraspol o staţie radar din clasa Voronej, în replică la elementele scutului american antirachetă desfăşurate în Europa şi în contrapondere la bazele NATO din România. Solicitat să comenteze aceste informaţii, Vlad Filat a declarat că nu a discutat cu oficialul rus asemenea subiecte, pe care le-a calificat drept speculaţii, menţionând statutul de neutralitate al Republicii Moldova. „Republica Moldova este stat neutru sub aspect militar şi lucrul acesta este prevăzut în Constituţie. În rest, zvonuri şi speculaţii, are cine să le comenteze”, a declarat el.
Preşedintele rus Dmitri Medvedev l-a desemnat la sfârşitul lunii martie pe Dmitri Rogozin drept reprezentantul său special pentru Transnistria, ceea ce a provocat critici în mediul politic şi în societatea civilă din Republica Moldova. Diplomaţia de la Chişinău s-a declarat surprinsă de această decizie, menţionând că nu a fost discutată în prealabil cu autorităţile din republică. Dmitri Rogozin a întreprins o vizită de două zile în Republica Moldova, timp în care a avut întrevederi cu mai mulţi oficiali de la Chişinău, dar s-a deplasat şi în stânga Nistrului, unde s-a întâlnit cu liderii separatişti din regiune.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *