Coalitia continua bombardamentele din Libia

, ,
 

libia-hartaTiruri ale apararii antiaeriene si o serie de explozii s-au facut auzite din nou, joi dimineata, la Tripoli, in cea de-a sasea zi a ofensivei coalitiei internationale in Libia. Potrivit unor corespondenti locali ai unor agentii de presa internationale, incepand cu 04,30 ora locala, a intrat in actiune apararea antiaeriana libiana, iar in capitala libiana s-au auzit deflagratii puternice. O situatie similara s-a produs miercuri seara, cand coalitia internationala a efectuat o serie de raiduri aeriene asupra Tripoli. O puternica explozie a avut loc la o baza a fortelor terestre libiene, in zona Tajoura, situata la 32 de kilometri est de Tripoli. Avioanele coalitiei au lovit un depozit de benzina din Tripoli, a indicat un oficial guvernamental, intr-o conferinta de presa desfasurata in cursul noptii de miercuri spre joi. Adjunctul ministrului de externe Khaled Kaim a negat initial atacarea resedintei din Tripoli a liderului libian Muammar Gaddafi, iar ulterior a revenind afirmand ca nu detine informatii in acest sens. Raidurile coalitiei internationale de miercuri seara asupra periferiei estice a Tripoli au „vizat un cartier rezidential”, facand un „important numar de morti printre civili”, a anuntat agentia oficiala libiana Jana. Agentia indicase ca un al „treilea bombardament” al coalitiei a „luat drept tinta echipele de salvare care lucrau pentru a extrage mortii si ranitii cu care se soldasera primele doua raiduri asupra unui cartier rezidential din regiunea” Tajoura. Dupa ce autoritatile de la Tripoli au afirmat in repetate randuri ca civilii ar avea de suferit in urma acestor raiduri, comandantul american al misiunilor din aceasta tara a tinut sa precizeze ca nu exista informatii potrivit carora ar exista victime in randul acestora. Intre timp, la Misrata, al treilea oras ca marime al Libiei, fortele fidele colonelului Muammar Gaddfi au continuat bombardamentele, in special in zona in care se afla principalul spital din localitate.

NATO supravegheaza de pe mare

Pe de alta parte, primele sase nave, ale unor tari membre NATO, au inceput miercuri sa patruleze in Marea Mediterana pentru a veghea la respectarea embargoului asupra armelor decis de Organizatia Natiunile Unite. In plan diplomatic, tarile membre ale Aliantei nu au reusit nici miercuri sa se puna de acord daca sa preia comanda tuturor operatiunilor din Libia. Desi planurile de actiune incep sa se contureze, Turcia continua sa blocheye preluarea responsabilitatii de catre Alianta. In plus, Germania a decis sa suspende participarea navelor sale de razboi la operatiunile Aliantei in Marea Mediterana. Daca NATO va prelua initiativa, orasul italian Napoli va deveni centrul de comanda al operatiunilor. De altfel, joi, Camera Deputatilor de la Roma a aprobat participarea Italiei la misiunea din Libia. Situatia din Libia a fost prezentata de ministrul de Externe, Franco Frattini si ministrul Apararii, Ignazio La Russa. Cei doi demnitari au explicat ca Italia nu doreste un razboi, ci doar sa respecte rezolutia 1973 a Organizatiei Natiunilor Unite. Frattini a invitat fortele politice sa gaseasca un consens „pentru ca dezbinarea slabeste tara”. Ministrul La Russa a specificat ca avioanele italiene Tornado Ecr au efectuat 10 misiuni in Libia, dar fara ca sa fie necesara neutralizarea radarelor libiene cu bombele de la bord. Pe linga cele patru avioane Tornado si alte patru F-16, Italia va pune la dispozitie o fregata si alte avioane care actualmente opereaza la nivel national.

Sanctiuni UE

Guvernele Uniunii Europene au cazut de acord miercuri sa impuna sanctiuni in cazul Companiei nationale de petrol a Libiei, in conformitate cu rezolutia ONU, precum si al altor patru firme, au declarat diplomati europeni, citati de presa internationala. Decizia intervine dupa o hotarare a Consiliului de Securitate al ONU de a autoriza o zona de excludere aeriana deasupra Libiei si de a extinde sanctiunile impotriva lui Muammar Gaddafi si a colaboratorilor sai apropiati impuse initial in februarie. Pe linga masurile decise de ONU, UE a impus si o serie de alte sanctiuni in ultima luna impotriva lui Gaddafi si a firmelor asociate acestuia si apropiatilor sai. Pe lista se aflau pina in prezent peste 30 de persoane si grupuri, precum Banca centrala din Libia si Autoritatea Libiana de Investitii. Germania a insistat sa fie incluse pe lista celor vizate de sanctiuni si firme din domeniul energetic, dar Italia s-a opus pina in prezent.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *