Chisinau. Vlad Filat se intalneste cu Evgheni Sevciuk

, ,
 

Prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, se va întâlni miercuri la Chişinău cu liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.
Filat a anunţat marţi seara în cadrul unei emisiuni la postul naţional de televiziune, Moldova 1, că întrevederea va avea loc la ora 16.00, fără a oferi alte detalii. Filat şi Şevciuk au avut mai multe întrevederi oficiale şi neoficiale pe parcursul acestui an în cadrul cărora au fost semnate şi unele acorduri, precum cel de reluare a circulaţiei trenurilor de marfă prin regiunea transnistreană, din 29 martie.
De asemenea, discuţii despre intenţia Rusiei de a deschide un consulat în regiunea separatistă din estul Republicii Moldova au fost lansate în luna aprilie de vicepremierul Dmitri Rogozin, reprezentant al Kremlinului în Transnistria. Atunci premierul Vlad Filat s-a opus acestei idei, ca mai târziu, în ajunul vizitei sale la Moscova să declare că nu se mai opune acestei solicitări. Ambasadorul rus, Farit Muhametşin, a declarat recent la Tiraspol că un consulat ar putea fi deschis până la sfârşitul anului. Potrivit presei ruse, aproximativ 160.000 din cei 510.000 de locuitori din Transnistria deţin cetăţenia Rusiei.
Liderul Partidului Liberal din Republica Moldova, Mihai Ghimpu, unul din liderii Alianţei pentru Integrare Europeană, se pronunţă categoric împotriva deschiderii unui consulat al Federaţiei Ruse la Tiraspol, atrăgând atenţia că acest lucru va crea probleme în coaliţia de guvernare. “Dacă lucrul acesta se face, dar nu cred că se va face, alianţa se va clătina serios”, a declarat recent Mihai Ghimpu. Liderul liberal a explicat faptul că teritoriul din stânga Nistrului nu este controlat de facto de autorităţile constituţionale, astfel încât statul nu va putea asigura securitatea acestei misiuni diplomatice. Potrivit lui Mihai Ghimpu, discuţiile despre deschiderea unui consulat în stânga Nistrului pot avea loc doar după ce Rusia îşi va retrage armata şi muniţia din regiune şi va fi reglementat conflictul transnistrean.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *