Chișinău: Kremlinul vrea să organizeze alegeri prezidențiale rusești în R. Moldova

de | ian. 16, 2024 | Știri | 0 comentarii

Guvernul de la Chișinău a primit o solicitare din partea autorităților Federației Ruse pentru organizarea pe teritoriul Republicii Moldova a unor secții de vot pentru alegerile prezidențiale ruse din 15-17 martie, dar deocamdată nu a fost oferit un răspuns oficial, relatează mass-media de peste Prut. Surse politice de la Tiraspol au precizat, pentru agenția de presă Karadeniz Press […]

Guvernul de la Chișinău a primit o solicitare din partea autorităților Federației Ruse pentru organizarea pe teritoriul Republicii Moldova a unor secții de vot pentru alegerile prezidențiale ruse din 15-17 martie, dar deocamdată nu a fost oferit un răspuns oficial, relatează mass-media de peste Prut. Surse politice de la Tiraspol au precizat, pentru agenția de presă Karadeniz Press că partea rusă dorește deschiderea a unui număr de cel puțin 25 de secții de votare în regiunea separatistă din estul R. Moldova.

„Solicitarea este în prezent în proces de examinare, iar un răspuns va fi furnizat într-un interval de timp rezonabil”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, răspunzând în scris unei întrebări a postului Europa Liberă.

Alegerile la care președintele rus Vladimir Putin are toate șansele să obțină un nou mandat pe șase ani ar fi primul scrutin rusesc ținut și pe teritoriul R. Moldova după invadarea de către Rusia a Ucrainei vecine, în februarie 2022.

Autoritățile electorale ruse au recunoscut, după anunțarea datei alegerilor prezidențiale, că de data aceasta votarea în străinătate ar putea fi mai greu de organizat, mai ales în așa-numitele „țări ostile”, adică statele democratice care critică politica rusă în diferite domenii, condamnând mai ales invadarea Ucrainei.

Un alt impediment semnalat de Moscova este că un număr mare de diplomați ruși, care ar trebui să se implice în organizarea alegerilor rusești peste hotare, au fost expulzați din anumite țări.

Pe de altă parte, la 11 decembrie Moscova a anunțat că la alegerile prezidențiale vor putea vota și alegătorii din teritoriile ucrainene ocupate, chiar și cele pe care forțele ruse le controlează doar parțial.

Autoritățile ruse au afirmat recent că în unele țări considerate de Kremlin ca fiind „neprietenoase” consulatele ar putea să nu deschidă secții de votare la viitoarele alegeri rusești. Este vorba de 49 de state, care au condamnat invadarea Ucrainei.

Precizăm că, Vladimir Putin, în vârsta de 71 de ani a anunțat că va candida pentru un nou mandat la alegerile prezidențiale din 2024. El deține puterea în Rusia din 1999 și mizează pentru al cincilea mandat.

Amintim că, la anteriorul scrutin prezidențial rusesc, din 2018, au fost deschise 400 de secții de vot în consulate din 145 de țări. Aproape 450.000 de oameni au votat în străinătate, dintre care majoritatea pro-Putin. Tot atunci au fost deschise mai multe secții de votare în stânga Nistrului, unde au votat aproape 74 de mii de cetățeni ruși din regiune, deși Rusia anunța că are 220 de mii de cetățeni.

Pentru alegerile legislative în Duma de stat, desfășurate în iulie 2021, Federația Rusă a deschis 30 de secții de votare în Republica Moldova. Cele mai multe dintre acestea, 27, au fost deschise în stânga Nistrului, fiind și cel mai mare număr de secții de votare deschise într-o țară străină și cu șase mai multe decât la alegerile precedente.

Numai două dintre secțiile din stânga Nistrului, au fost deschise în perioada 17-19 septembrie 2021, adică în toată perioada votului în Federația Rusă.

La celelalte 25 de secții votul a avut loc doar duminica, 19 septembrie 2023. Administrația transnistreană a deschis atunci în cinci cele mai mari orașe din regiune „linii fierbinți” care oferă informații despre procedura de votare.

Pe lista țărilor și regiunilor separatiste unde au fost deschise secții de votare pentru ultimele alegeri din Rusia, publicată de Comisia Electorală de la Moscova, au figurat și Abhazia, cu 9 secții, și Osetia de Sud, cu 10 secții de votare. Cele două regiuni separatiste ale Georgiei au fost recunoscute ca state independente numai de Rusia.

Rusia a ținut deja alegeri în teritorii ucrainene anexate sau ocupate ilegal, în ciuda protestelor Kievului și ale lumii democratice, care nu au recunoscut acele scrutine.

Ucraina a spus deja că nu va recunoaște votarea pentru „prezidențialele” rusești în regiunile Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson, după cum nici în Crimeea, cerând comunității internaționale să facă la fel și să-i sancționeze pe cei care se vor implica în organizarea lor.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *