Chisinau. AIE nu vrea alegeri anticipate

, ,
 

Lupu Filat GhimpuEste mai bine să se recurgă la modificarea Constituţiei decât să se ajungă la anticipate, susţin liderii fracţiunilor partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană. În schimb, liderii AIE se gândesc la reducerea pragului de participare pentru validarea referendumului constituţional.
Cei trei lideri de fracţiuni au menţionat în cadrul unei emisiuni televizate că referendumul anunţat este un apel către populaţie, care va decide cursul politic al Republicii Moldova. Liderul fracţiunii PD Dumitru Diacov a opinat că modificarea Constituţiei este unica cale de a pune capăt debandadei din politica moldovenească. “Ideea unui referendum plutea în aer de mult timp. Dar am ajuns să înţelegem necesitatea lui abia peste un an din lipsă de cultură politică”, a opinat Diacov. Potrivit lui, acest procedeu electoral este strict necesar, cu atât mai mult că sondajele arată că noi alegeri ar aduce în Parlament aceleaşi partide şi aceiaşi actori.
Preşedintele fracţiunii liberal democraţilor Valeriu Streleţ a spus că obiectivul amendării unor articole din Constituţie este deblocarea crizei politice şi alegerea preşedintelui ţării. “Vor fi prevăzute câteva posibilităţi, dacă în prima nu este ales şeful statului, apare a doua posibilitate, dacă nici a doua nu reuşeşte, apare cea de a treia care finalizează cu alegerea preşedintelui în orice caz”, a afirmat Streleţ. Ion Hadârcă, preşedintele fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal, a opinat că, prin decizia de a organiza un referendum, AIE a respins ideea alegerilor parlamentare anticipate ca fiind una costisitoare.
Mai mulţi analişti politici au criticat dur decizia AIE de a organiza un referendum constituţional în aprilie şi au spus că regulile nu pot fi schimbate în timpul jocului, iar eventuale modificări ale Constituţiei vor putea fi aplicate doar de un nou Legislativ.

Modificarea pragului electoral pentru referendum

Alianţa pentru Integrare Europeană ar putea propune modificarea pragului electoral pentru referendum. Anunţul a fost făcut duminică de liderul fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ. El a spus că acest subiect a fost pus de mai multe ori în discuţie, cu atât mai mult cu cât legislaţiile europene nu prevăd praguri electorale pentru referendum.
Potrivit lui Streleţ, duminică a fost expusă doar decizia politică a AIE, iar, de luni, experţii constituţionalişti vor demara elaborarea proiectului de amendare a unor articole din Constituţie. “Trebuie oferite alternative la procedura de alegere a şefului statului, pentru a nu permite alte crize politice. De asemenea, ar trebui modificate prerogativele preşedintelui ţării şi aduse în conformitate cu normele unei republici parlamentare. Noi trebuie să facem ordine în acest sistem”, a precizat Streleţ.
El a adăugat că după referendum, indiferent de rezultatul acestuia, va fi declanşată procedura de alegere a şefului statului. Liderul PD, Marian Lupu, a spus că AIE va veni cu o campanie comună pentru promovarea referendumului. “Oamenii s-au săturat de situaţia creată şi conştientizează necesitatea acestui exerciţiu”, a afirmat Lupu.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *