Chisinau. Adio alegeri pe 15 ianuarie – Curtea Constitutionala a anulat tentativa din decembrie

, ,
 

R moldovaCurtea Constituţională a anulat organizarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în Republica Moldova.
Prin decizia sa de astăzi, CC a dat câştig de cauză deputatului Mihai Godea, care a cerut invalidarea turului din 16 decembrie pe motiv că deputaţii nu au păstrat secretul votului. După ce, la 23 decembrie, Parlamentul a luat act, printr-o hotărâre, de eşecul primului tur al prezidenţialelor, la 28 decembrie acesta a decis organizarea celui de-al doilea tur de scrutin la 15 ianuarie. Curtea Constituţională a R. Moldova a declarat neconstituţionale ambele hotărâri.
În pledoariile în faţa Curţii, reprezentanţii Parlamentului şi Guvernului au argumentat că prevederea legală cu privire la secretul votului este un drept, nu o obligaţie. “Acesta a fost un mod al deputaţilor de a ţine un discurs”, a spus Vladimir Grosu, viceministru al Justiţiei. După anunţarea hotărârii CC, deputatul neafiliat Mihai Godea a spus că se aştepta la un astfel de verdict al Curţii Constituţionale, iar o altă hotărâre ar fi putut avea repercusiuni în cadrul tuturor tipurilor de alegeri. Mihai Godea a adăugat că actualul Legislativ s-a epuizat moral şi trebuie dizolvat.
Solicitat de Moldpres, Tudor Deliu, preşedintele comisiei speciale pentru alegerea preşedintelui ţării, a comunicat că, după decizia CC, Legislativul va trebui să se întrunească şi să stabilească data alegerilor prezidenţiale ordinare. “Procedura va fi luată de la zero. Din păcate, legislaţia Republicii Moldova nu prevede în ce termen Legislativul va trebui să numească data alegerilor ordinare”, a opinat Deliu. El a adăugat că odată cu decizia Curţii nu mai există necesitatea ca AIE să se pronunţe asupra unei sau altei candidaturi pentru funcţia de preşedinte al ţării.
Consiliul AIE s-a reunit în şedinţă şi urmează să anunţe decizia alianţei cu privire hotărărea Curţii Constituţionale.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *