Chisinau: 1 mai cu mitinguri de solidaritate si proteste

, ,
 

Aproximativ 15 mii de cetăţeni au participat de 1 mai, la un miting al solidarităţii cu genericul “Împreună suntem o forţă”, organizat în Piaţa Marii Adunări Naţionale cu prilejul Zilei internaţionale a muncii.
Mitingul a fost organizat de Confederaţia Naţională a Sindicatelor cu participarea Guvernului şi a Confederaţiei Naţionale a Patronatului din R. Moldova. La miting au luat parte reprezentanţi ai sindicatelor, dar şi angajaţi de pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
“De 1 Mai, în premieră avem în PMAN o acţiune într-un cadru de dialog social. Aici s-au adunat acei care muncesc la uzină, sau învaţă copiii noştri, acei oameni care fac ca economia ţării să se dezvolte. Cu aproape doi ani în urmă, Republicii Moldova i se prezicea un viitor sumbru, dar s-a demonstrat ca prin efort comun am fost capabili să depăşim o mare provocare. Putem spune că am depăşit perioada crizei şi acum avem o mare şansă pe care o putem realiza doar fiind solidari”, a declarat Vlad Filat.
În discursul ţinut în faţa cetăţenilor adunaţi în PMAN, Oleg Budza, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, a vorbit despre necesitatea adoptării unei legi a minimului de existenţă şi despre problemele cu care se confruntă tinerii specialişti. “Statul trebuie să susţină tinerii care au rămas să muncească în ţară, pentru că cei care au plecat nu mai revin. Iar noi trebuie să luptăm pentru o economie puternică, fără salarii în plic şi muncă la negru”, a spus Budza.
La finalul mitingului participanţii au adoptat o rezoluţie în care şi-au propus să susţină producătorii autohtoni, să depună eforturi pentru a asigura atestarea obligatorie a locurilor de muncă, să întreprindă acţiuni pentru stoparea creşterii presiunii fiscale asupra veniturilor persoanelor fizice.

Protestul lui Voronin

În schimb, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a protestat de 1 mai la Chişinău, cerând demisia actualei guvernări. Membrii şi simpatizanţii opoziţiei comuniste au organizat marţi al doilea Congres civic, în care au criticat “abuzurile” guvernării şi au cerut demisia acesteia.
Cu drapele bicolore, despre care susţin că ar fi aparţinut Ţării Moldovei, dar şi cu steaguri ale fostei Republici Sovietice Socialiste Moldoveneşti, aceştia au organizat şi un marş de protest în centrul Chişinăului. Potrivit organizatorilor, la acţiune au participat peste 30.000 de persoane.
Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a acuzat autorităţile că au blocat participarea adepţilor formaţiunii sale la cel de-al doilea Congres civic şi că intimidează deputaţii comuniştii şi familiile acestora. Vladimir Voronin a lăsat să se înţeleagă că deputaţii comunişti vor continua boicotarea şedinţelor parlamentului şi a cerut organizarea de alegeri parlamentare anticipate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *