Bulgaria se opune propunerii Austriei de aderare la Air Schengen

de | dec. 15, 2023 | Știri | 0 comentarii

În cadrul conferinței ministeriale Forumul Salzburg, organizată în Slovenia, miniștrii de interne ai Bulgariei și României au continuat discuțiile cu omologul austriac în privința aderării celor două state la spațiul Schengen. În acest context, ministrul bulgar Kalin Stoyanov, a susținut poziția de împotrivire a guvernului său față de propunerea Austriei privind Air Schengen, anume integrarea […]

În cadrul conferinței ministeriale Forumul Salzburg, organizată în Slovenia, miniștrii de interne ai Bulgariei și României au continuat discuțiile cu omologul austriac în privința aderării celor două state la spațiul Schengen. În acest context, ministrul bulgar Kalin Stoyanov, a susținut poziția de împotrivire a guvernului său față de propunerea Austriei privind Air Schengen, anume integrarea treptată a statelor, începând cu dimensiunea aeriană.

Stoyanov a declarat că militează în continuare pentru aderarea completă a Bulgariei și României la spațiul Schengen, având în vedere că cele două state îndeplinesc deja criteriile necesare pentru acest lucru. În aceeași ordine de idei, prim-ministrul bulgar Nikolai Denkov a afirmat, în mediul online, că impunerea unor noi condiții doar pentru ridicarea barierelor aeriene este inacceptabilă și reprezintă un dublu standard. Acesta a făcut referire directă la faptul că Bulgaria se opune primirii mai multor imigranți în teritoriul național în schimbul implementării Air Schengen.

Pe de altă parte, oficialii români s-au arătat entuziasmați de propunere. Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că flexibilizarea Austriei și ridicarea granițelor aeriene reprezintă încă un pas spre aderarea României la spațiul Schengen. De asemenea, în urmă întrevederii din Slovenia, ministrul de interne Cătălin Predoiu a spus că se fac progrese în această direcție, deși discuțiile rămân, în continuare, complicate. Mai mult, Predoiu a afirmat că cerințele actuale ale Austriei sunt eronat numite „condiții”, întrucât reprezintă proceduri deja existente care trebuie menținute de către cele două state. Așadar, conform ministrului, României nu îi revine nicio obligație suplimentară de acțiune în acest sens.

Propunerea de Air Schengen a Austriei vine după ce, în cadrul întâlnirii miniștrilor de interne UE din 5 decembrie 2023, aceasta și-a menținut poziția de până acum față de aderarea completă a României și Bulgariei; la momentul respectiv, ministrul de interne Gerhard Karner a declarat că Schengen trebuie să devină, în primul rând, un spațiu mai eficient, înainte de a se extinde. Ulterior, oficialii austrieci au afirmat că sunt dispuși să facă pași înspre înlăturarea controalelor de pașapoarte în aeroporturi, dar numai în schimbul îndeplinirii unor cerințe stricte. Acestea se referă la triplarea personalului Frontex din Bulgaria, la modernizarea infrastructurii tehnologice a granițelor României și Bulgariei cu Serbia, respectiv Turcia, consolidarea măsurilor de supraveghere a granițelor româno-bulgare și româno-maghiare, cât și la desfășurarea de consilieri austrieci pe probleme birocratice pentru colaborarea cu autoritățile aeroportuare și primirea, de către cele două a state, a mai multor solicitanți de azil, în special din Siria și Afganistan. Comisia Europeană s-a arătat deschisă față de propunere, declarând că momentan o are în vedere spre analiză.

Intrarea Bulgariei și României în spațiul Schengen a fost blocată de Austria și Olanda în cadrul votului Consiliul JAI din decembrie 2022. Din cauza actualei nearmonizări de poziție față de Air Schengen între cele două state, dar și a faptului că Olanda și Austria se opun în continuare în principal Bulgariei, zvonuri recente susțin că oficialii de la București ar lua în considerare un scenariu în care să ceară un vot separat pentru aderarea României.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *