Legislativul unicameral de la Sofia a respins organizarea unui referendum care propunea amânarea cu 20 de ani a introducerii euro în statul balcanic. Inițiativa a fost înaintată de Vazrajdane, formațiune politică parlamentară considerată de extremă dreaptă și pro-rusă.
Vot în Parlament
O majoritate prooccidentală formată din 98 de membri ai parlamentului au votat împotriva referendumului. Şaizeci şi opt de parlamentari au votat în favoarea organizării referendumului, în timp ce 46 s-au abţinut.
Întrebarea formulată de Vazrajdane şi care a provocat dezbateri aprinse a fost: „Sprijiniţi menţinerea levei bulgare ca unică monedă oficială până în 2043?”
Noul guvern prooccidental de la Sofia doreşte ca Bulgaria să adere la zona euro în 2025. Ţara este membră a Uniunii Europene din 2007.
Bulgaria urma să introducă euro în 2024, dar, în parte din cauza ratei inflaţiei, care a ajuns anul trecut în februarie la 15,3%, s-a luat decizia de a se amâna introducerea monedei comune europene.
Însă Vazrajdane nu este de acord cu introducerea monedei euro, iar partidul cu 37 de deputați în Parlamentul de la Sofia a amenințat că va continua eforturile de blocare a Euro.
Faptul că parlamentul a votat asupra organizării sau nu a unui astfel de referendum este în sine controversat. O serie de analiști politici au declarat că legislativul bulgar îşi depăşeşte atribuţiile.
La rândul său, tabăra prooccidentală a invocat tratatul de aderare la UE al Bulgariei pentru a justifica decizia de vineri. Este vorba despre un tratat internaţional şi, prin urmare, nu poate fi supus unor referendumuri, au explicat parlamentarii prooccidentali.
0 Comentarii