BERD împrumută Moldovei 75 de milioane de euro pentru reconstrucţia drumurilor

, , ,
 

BERD sprijina modernizarea infrastructurii Republicii Moldova

BERD sprijina modernizarea infrastructurii Republicii Moldova

Prim-ministrul Vladimir Filat şi directorul BERD pentru Transport, Sue Barret, au semnat, saptamana trecuta, acordul de împrumut a 75 milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor din Republica Moldova, relateaza mass-media de la Chisinau. Premierul Vlad Filat a declarat că împrumutul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare va fi divizat în trei tranşe. Prima tranţă, în valoare de 27 de milioane de euro, va finanţa reconstrucţia a două porţiuni de pe traseul M3 Chişinău-Giurgiuleşti, între oraşele Comrat şi Ciumai, cu o lungime totală de aproximativ 55 de kilometri. Vlad Filat a declarat că prima tranşă va fi acordată anul viitor, iar reconstrucţia drumurilor va începe când situaţia climaterică va fi favorabilă. „Împrumutul BERD va fi utilizat pentru a finanţa proiectele prioritare stabilite în planul de investiţii în sectorul drumurilor, care a fost elaborat cu susţinerea Băncii Mondiale. Aceasta va contribui la creşterea economică a Republicii Moldova şi integrarea ei regională”, a mai menţionat Vlad Filat. Următorele tranşe, de 25 şi de 23 de milioane de euro, vor fi pentru investiţii adăugătoare în infrastructura de drumuri a Republicii Moldova. Proiectul va fi co-finanţat de către Banca Europeană de Investiţii.
Reţeaua de drumuri din Republica Moldova cuprinde aproximativ 16800 de km de drumuri. Mai puţin de 10 procente din drumurile ţării sunt în stare satisfacatoare. Directorul BERD pentru Transport a declarat că este una din cele mai mari invetiţii BERD în Republica Moldova. „Reconstrucţia drumurilor este o prioritate de bază a Republicii Moldova şi BERD are plăcerea să poată să sprijine acest obiectiv. Investiţia BERD va contribui la îmbunătăţirea calităţii reţelelor de transport în Moldova”, a declarat Sue Barret.
Împrumutul se acordă pentru 15 ani, cu o perioadă de graţie de 3 ani, fără dobânadă. BERD va acorda şi granturi nerambursabile în valoare de 1,5 de milioane de euro, care vor fi utilizate pentru a sprijini dezvoltarea reformei de întreţinere a drumurilor, realiarea proiectului şi consolidarea instituţională a Administraţiei de Stat a Drumurilor care este responsabilă de implementarea proiectului. De la începutul activităţii în Republica Moldova, BERD a investit peste 400 de milioane euro în diferite sectoare ale economiei, mobilizând investiţii suplimentare de peste 320 de milioane euro.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *