Belarus, cronica unei revolte esuate

, , , ,
 

Presedintele belarus, Alexander Lukasenko, este considerat "ultimul dictator" din Europa

Presedintele belarus, Alexander Lukasenko, este considerat "ultimul dictator" din Europa

Serviciile de securitate de la Minsk au intensificat astazi arestarea liderilor si activistilor formatiunilor politice de opozitie si ai organizatiilor nonguvernamentale opuse regimului condus de presedintele belarus Alexandr Lukasenko, relateaza surse oficiale locale, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Ofiterii din cadrul serviciilor de securitate au declansat vaste actiuni de retinere a unor cetateni straini, inclusiv din Federatia Rusa, Ucraina, Polonia si alte state, sub diferite pretexte. Sursele de la Minsk, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS, au mai declarat ca fortele de ordine belaruse au interzis, in ultimele 48 de ore, accesul pe teritoriul Republicii Belarus a cel putin 80 de cetateni ai Federatiei Ruse, persoanele retinute fiind expulzate fara explicatii oficiale. Mass-media din diferite state europene a comparat protestele si represiunea din Belarus cu situatia de la Chisinau, din aprilie 2009.
Pe fondul agravarii relatiilor dintre Belarus si alte state, autoritatile de la Washinghton au declarat ca SUA sunt de acord cu evaluarea Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), afirmand ca nu pot accepta ca legitime rezultatele alegerilor prezidentiale de duminica. La randul sau, Casa Alba a cerut “eliberarea imediat a tuturor candidatilor la presedintie si a sutelor de manifestanti arestati in 19-20 decembrie 2010”.
Purtatorul de cuvant al presedintelui Barack Obama, Robert Gibbs, a “condamnat ferm” masurile luate de guvernul de la Minsk pentru a “submina procesul democratic si a face uz in mod disproportionat de forta impotriva militantilor politici, reprezentantuilor societatii civile si ziaristilor”. “Regretam ca progresele limitate ale mediului politic inaintea alegerilor de duminica nu au dus la rezultate libere si corecte, nici la o numarare a voturilor transparenta”, a adaugat el intr-un comunicat citat de presa internationala. Presedintia americana a mai estimat ca “masurile luate in aceste ultime 24 de ore constituie clar un regres in domenii foarte importante pentru relatia nosatra bilaterala cu Belarus”, evocand in special “respectarea drepturilor omului si procesul democratic”.

Sute de arestari

Presedintele belarus, Aleksandr Lukasenko, a declarat luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca 639 de persoane au fost arestate pana luni seara in Belarus pentru ca au participat, duminica, la Minsk la manifestatia opozitiei. “Sunt acolo 639 de persoane”, a declarat Lukasenko, vorbind despre centrele de detentie de la Minsk. “Credeti ca l-am luat si l-am dus in alta parte?”, a declarat el, referindu-se la Vladimir Nekliaev, arestat in cursul noptii impreuna cu alti sase candidati ai opozitiei la prezidentiale. “Deciziile judiciare au fost luate impotriva a peste 580 de persoane care au participat la actiunea opozitiei la Minsk. In ansamblu, sunt pedepse cuprinse intre cinci si 15 zile de inchisoare”, a declarat Leonid Farmaghei. “Mai multe persoane au fost eliberate, inclusiv minorii si parintii a cel putin doi copii”, a continuat generalul Farmaghei. “Cetateni straini, inclusiv jurnalisti, au fost eliberati”, a continuat el.
Presedintele belarus, Aleksandr Lukasenko, a fost reales din primul tur cu 79,67 la suta din voturi, potrivit rezultatelor Comisiei Electorale, date publicitatii luni dimineata, in timp ce mai multi candidati la presedintie au fost arestati in noaptea de duminica spre luni. Aproape cinci milioane de persoane au votat in favoarea lui Lukasenko, reprezentand 79,67 la suta dintre alegatori, a anuntat Comisia, dupa ce a numarat toate buletinele de vot, inclusiv cele de la reprezentantele diplomatice ale Republicii Belarus. Conform Comisiei, rata participarii a fost de 90,66 la suta. Aproximativ sapte milioane de alegatori erau chemati sa aleaga intre cei zece candidati inscrisi in aceste alegeri, un numar record.

Opozanti retinuti

Insa, in noaptea de duminica spre luni, cel putin patru candidati la alegerile prezidentiale din Belarus au fost arestati, dupa o manifestatie a opozantilor, protestand fata de realegerea, de altfel asteptata, a lui Lukasenko. Andrei Sannikov, care a obtinut, potrivit Comisiei, 2,56 la suta din voturi, Nikolai Statkevici (1,04 la suta din voturi), Rigor Kastusev si Vitali Rimasevski (1,1 la suta din voturi) au fost arestati, au declarat purtatorii lor de cuvant. Un alt opozant, Vladimir Nekliaev (1,77 la suta din voturi), ranit anterior, in timpul manifestatiei, ar fi fost arestat de fortele de ordine in timp ce se afla la spital, a anuntat presa, dar aceasta informatie nu a fost confirmata. O jurnalista AFP a fost, de asemenea, arestata in noaptea de duminica spre luni.
Duminica seara, sute de persoane au fost retinute, in mod violent, de fortele de ordine, in timpul acestei manifestatii. Sute de membri ai fortelor de ordine purtand casti, inarmati cu scuturi si cu bastoane, au intervenit in mod masiv si cu o viteza impresionanta in Piata Independentei din Minsk, unde se afla, in aceeasi cladire, Guvernul, Parlamentul si Comisia Electorala. Lovind manifestantii, arestandu-i sau obligandu-i sa fuga, politia a preluat, catre ora 21.30 GMT (23.30, ora Romaniei), controlul asupra pietei, ocupata, cu o ora mai devreme, de zeci de mii de protestatari, potrivit unei estimari AFP.

Asalt la Lukasenko

Politia a intervenit in timp ce multimea incerca sa ia cu asalt acest imobil vast, spargand usi si ferestere. “Aici si-a declarat Belarusul independenta, in 1991, aici va cadea dictatura lui Lukasenko, astazi”, a declarat Sannikov, inainte de de confruntari. Unitatile speciale ale politiei au incercat, initial, catre ora 17.30 GMT (19.30, ora Romaniei) sa disperseze, cu ajutorul unor grenade asurzitoare si bastoane, un prim grup de 200 de manifestanti. Opozitia a facut apel, inca de sambata, la un miting, duminica, pentru a denunta fraude electorale masive orchestrate, in opinia acesteia, de puterea belarusa.
Lukasenko, aflat de 16 ani la conducerea acestei tari, situata intre Uniunea Europeana (UE) si Rusia, a fost calificat drept “ultimul dictator din Europa” de fostul presedinte american George W. Bush. “Nu va ingrijorati, nu va fi nimeni acolo in aceasta seara”, a declarat el, duminica. “Nu putem vorbi absolut deloc de falsificarea scrutinului”, a adaugat el.
Campania electorala a fost un pic mai libera decat cea din 2006, dar criticii estimeaza ca a fost vorba doar de o mimare a democratiei. Ales in 1994, in primele alegeri prezidentiale din Belarusul independent, singurele recunoscute ca democratice de Occident, Lukasenko a fost reales in 2001 si 2006, la finalul unor scrutinuri marcate de iregularitati si reprimarea opozantilor. Liderul belarus critica uneori Uniunea Europeana, pe care a acuzat-o, la sfarsitul lui noiembrie, ca pune tara sa “neincetat sub presiune”, alteori Rusia, aliatul traditional si furnizoul de hidrocarburi, careia i-a reprosat ca i-ar finanta pe opozantii sai. Un personaj plin de culoare si cunoscut din cauza mustatii lui celebre, Lukasenko nu ezita sa se afiseze pe terenuri de hochei sau pe motocicleta.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *