Beijingul ameninta cu razboiul. Intalnire militara China-SUA

, ,
 

chinaÎnalţi responsabili militari chinezi şi americani au început o serie de convorbiri miercuri la Beijing, la câteva ore după ce Pentagonul a cerut Chinei să acţioneze în deplină ‘transparenţă’ în ceea ce priveşte modernizarea forţelor armate. Marţi, preşedintele chinez a cerut marinei să se pregătească de război. Adjunctul ministrului american al apărării, Michele Flournoy, numărul 3 în Pentagon, a fost primit la Ministerul chinez al Apărării de adjunctul şefului Statului Major Ma Xiaotian, a anunţat ambasada SUA. Aceasta este cea de-a 12-a sesiune a acestor ‘discuţii cu titlul consultativ’, a precizat cancelaria americană.
Armata Populară de Eliberare a R.P. Chineză – cea mai mare din lume – cultivă un mare secret privind programele sale militare, transmite Mediafax. Printre programele militare emblematice ale Beijingului se află bombardierul de vânătoare J-20, considerat ca fiind replica chineză la avionul F-22A Raptor al US Air Force, şi primul portavion, care a fost lansat pe mare la 10 august.
Preşedintele chinez, Hu Jintao, a îndemnat marţi Forţele Navale să fie pregătite de confruntări armate şi să continue modernizarea pentru a garanta securitatea naţională a Chinei, informează Xinhua. Preşedintele Hu a îndemnat Forţele Navale să “accelereze modernizarea” şi să “înceapă pregătiri intensive pentru confruntarea militară”, pentru a ” garanta securitatea naţională şi pacea mondială”, raportează agenţia oficială, în timp ce ambiţiile maritime ale Chinei stârnesc preocuparea Statelor Unite.
Hu Jintao a făcut aceste declaraţii în faţa membrilor Comisiei Militare Centrale, pe care o conduce, şi în prezenţa potenţialului succesor la conducerea ţării, vicepreşedintele Xi Jinping. Armata chineză anunţase că va efectua la sfârşitul lunii noiembrie manevre navale în “vestul Oceanului Pacific”, într-un context de tensiuni accentuate din cauza disputelor teritoriale cu vecinii.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *