Bazele militare din Asia Centrala, marul discordiei ruso-americane

, , , ,
 

Razboiul bazelor din Asia Centrala continua intre SUA si Rusia. Ministrul apararii SUA, Leon Panetta, a sosit marti, intr-o vizita-surpriza, la Centrul american de tranzit al transporturilor destinate fortelor coalitiei internationale din Afganistan de pe aeroportul Manas de langa Biskek, capitala Kirghistan, fosta republica sovietica din Asia Centrala, potrivit agentiei ruse de stiri Rosbalt. Nu exista niciun fel de informatii referitoare la obiectivul acestei vizite si nici personalitatile oficiale cu care urmeaza sa se intalneasca Panetta la Biskek. Nici Ministerul kargaz al Apararii nu a facut vreun comentariu in legatura cu vizita mentionata, care intervine pe fondul recrudescentei violentelor in Afganistan dupa ce un militar american a masacrat duminica 16 civili afgani. Ambasadorul SUA in Kirghistan, Pamela Spratlen, declarase zilele trecute, intr-un interviu la un post de televiziune din Turcia, ca SUA incep o noua runda de negocieri cu privire la statutul bazei Manas dupa 2014. Unii comentatori nu exclud ca vizita ministrului american al apararii sa aiba legatura cu aceasta chestiune si nu cu evenimentele recente din Afganistan. Dupa ce a castigat alegerile prezidentiale in Kargazstan, Almazbek Atambaev a anuntat ca intentioneaza sa inchida baza aeriana a SUA desfasurata pe aeroportul Manas. ”Ne dorim ca aeroportul Manas sa devina unul supercivil, iar sa pastram o baza militara chiar si pentru 150 milioane de dolari nu este un pic, ci foarte periculos”, a afirmat noul presedinte kirgiz, subliniind ca nu ar dori ca baza americana sa fie tinta unei parti ostile. Ulterior, in timpul unei vizite la Moscova, liderul de la Biskek a acuzat Rusia de neplata chiriei pentru baza sa aeriana din Kant (Kirghistan) si a amenintat cu inchiderea obiectivului. „Aceasta baza satisface doar vanitatea generalilor rusi. Chiria nu este platita, iar partea rusa nu-si indeplineste obligatiile, la ce bun s-o mai pastram?” – s-a intrebat el retoric, recunoscand apoi ca a incurcat putin lucrurile. Moscova de fapt nu achitase chiria pentru alte doua facilitati militare detinute in Kirghistan si nu pentru Kant, comenteaza Rosbalt. Baza de la aeroportul din Manas, din apropiere de capitala kirgiza Biskek, este folosita in prezent la transferul trupelor americane angajate in conflictul din Afganistan.

Soapte in urechea presedintelui kirghiz

Temerile presedintelui kirghiz au fost alimentate constant de Moscova n privinta folosirii ei de catre SUA. Diplomatia rusa afirma luna trecuta ca aceasta baza ar putea fi folosita de catre fortele americane pentru atacarea Iranului. . “Nu putem exclude ca aceasta infrastructura poate fi utilizata in eventualitatea unui conflict cu Iranul”, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului, Aleksandr Lukasevici. El a mai precizat ca atacarea Iranului are o miza pur economica. “In spatele apelurilor privind necesitatea de a asigura neproliferarea armelor nucleare s-ar putea ascunde ambitia de a marca pe harta geopolitica un vast spatiu bogat in hidrocarburi”, a apreciat Lukasevici.

Varianta romaneasca

Pe langa baza de la Manas, SUA ar putea sa foloseasca infrastructura deja existenta la baza de la Kogalniceanu (judetul Constanta). Revista militara americana „Stars and Stripes” scra scris recent ca armata americana se bazeaza din ce in ce mai mult pentru aprovizionarea din Afganistan pe baza de la Kogalniceanu. „Zona generala din Romania are capacitate rutiera, aeriana si maritima, astfel ca este foarte favorabila”, declara locotenent-colonelul Greg Derner, ofiter de logistica la sediul Comandamentului European american din Stuttgart, citat de revista americana. „Star and Stripes”. Publicatia mentioneaza ca baza Kogalniceanu este atractiva partial datorita apropierii sale de portul Constanta de la Marea Neagra, care ofera acces la alte rute de tranzit. „Un alt avantaj este ca Romania, stat membru NATO, va permite transportul echipamentelor atat catre cat si dinspre Afganistan, a precizat Derner. Nu toate tarile permit traficul in ambele sensuri”, a adaugat responsabilutul militar american. Cu toate acestea, baza romaneasca nu va elimina toate problemele logistice pentru aprovizionarea in Afganistan, dar cu siguranta va scadea presiunea pe misiunile deja existente. Dar daca SUA isi vor intensifica operatiunile din Romania, nu inseamna ca vor trimite mai multi militari americani pentru a executa misiunea, ci mai degraba U.S. TRANSCOM va contracta localnici. Acest lucru va elibera personalul si capacitatile militare americane si va consolida economia locala”, aprecia Derner. In prezent, circa 70 de membri ai Fortelor aeriene se pregatesc sa incheie faza finala a operatiunii, livrarea a 1.000 de tone de echipament catre Brigada 172 de Infanterie din Grafenwöhr.

Neplata datoriilor militar

Chiar daca incearca sa blocheze accesul americanilor la aceasta baza, Rusia nu isi respecta datoriile financiare pentru facilitatile militare din aceasta tara pe care le foloseste. Presedintele kirghiz Almazbek Atambaiev a descris Rusia, la finele anului trecut, ca un partener strategic important, dar a acuzat Moscova ca nu a platit chiria pentru infrastructura militara de pe teritoriul tarii in ultimii patru ani. Principalul partener strategic al Kirghistanului este Rusia, dat fosta conducere “nu a lasat o mostenire buna in relatiile cu Rusia”, a spus Atambaiev. “In ultimul an si jumatate am reusit sa stabilim relatiile cu Rusia care au fost distruse de fostul guvern”, a afirmat el, notand ca premierul rus Vladimir Putin a acordat o mare sustinere republicii. Atambaiev a spus ca a reusit sa ajunga la un acord si cu presedintele rus Dmitri Medvedev, in special in ceea ce priveste plata datoriilor ruse acumulate in ultimii patru ani, reprezentand chiria pentru infrastructura militara a Moscovei din Kirghistan. Patru infrastructuri militare ruse se afla pe teritoriul fostei republici sovietice, precum si o baza aeriana la Kant. Atambaiev, in varsta de 55 de ani, care a servit ca premier al tarii, a castigat alegerile prezidentiale din 30 octombrie cu 62% din voturi. Kirghistanul primeste 150 de milioane de dolari de la SUA anual, ca asistenta, dintre care jumatate se duc catre operatiunile de la aeroportul Manas. Rusia si China au presat Biskek sa inchida baza Manas pentru SUA si i-au promis miliarde de dolari asistenta, daca SUA parasesc regiunea.

SUA pierde in Tadjikistan

Daca in cazul bazei de la Manas batalia este deschisa, in cazul Tadjikistanului, Washingtonul a pierdut acest meci. Aceasta tara a decis, in noiembrie 2011, ca acordul privind amplasarea bazei militare ruse din Tadjikistan sa fie prelungit pentru inca 49 de ani. „Am stabilit ca vom da directive autoritatilor noastre sa pregateasca si sa semneze in primul trimistru al anului viitor un nou acord cu privire la dislocarea bazei militare ruse pe teritoriul tadjik te un termen de 49 de ani”, a declarat presedintele rus Dmitrii Medvedev, la finele negocierilor ruso-tadjice din Dushambe, la care au luat parte liderul de la Kremlin si omologul sau tadjic Emomalii Rahmon. „Acest acord trebuie sa fie bine conturat si sa reflecte un echilibru al intereselor celor doua tari”, a mai subliniat presedintele rus, citat de mass-media de la Moscova. Decizia vine la scurt timp dupa ce autotoritatile kirghize au anuntat oficial vor inceta colaborarea cu SUA pentru pentru baza militara Manas, intelegere care expira in 2013.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *