Batalionul militar mixt, componenta strategica a relatiilor moldo-romane

, , ,
 

Ministrul roman al Apararii, Gabriel Oprea, si omologul sau moldovean, Vitalie Marinuta, au semnat un acord strategic

Ministrul roman al Apararii, Gabriel Oprea, si omologul sau moldovean, Vitalie Marinuta, au semnat un acord strategic

Ministrul Apărării al Republicii Moldova, Vitalie Marinuţa, şi omologul său român Gabriel Oprea au semnat ieri, 29 martie 2010, Protocolul între Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi Ministerul Apărării Naţionale din România privind colaborarea Forţelor Aeriene, relateaza serviciul de presa al MapN, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Protocolul prevede informarea reciprocă despre zborurile aeronavelor militare în spaţiul aerian din apropierea frontierei dintre cele două state, schimbul de date radar cu privire la situaţia aeriană, acordarea reciprocă de ajutor echipajelor aeronavelor militare aflate în pericol, precum şi participarea la activităţi comune.
Activitatea s-a desfasurat in contextul interesului manifestat de ambele parti pentru relansarea relatiilor bilaterale initiata pe timpul vizitei la Chisinau a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, in ianuarie 2010, relateaza serviciul de presa al MapN de la Bucuresti.

Colaborare militara

Cei doi oficiali au mai mentionat si asistenta acordata de Romania in domeniul invatamantului militar concretizata prin faptul ca, in anul academic 2009-2010, de 37 de studenti din Republica Moldova frecventeaza diferite cursuri in institutii militare de invatamant din tara noastra. „Este foarte important pentru noi ca ne putem pregati militarii cat mai bine, in institutii de invatamant din Romania, in domenii pe care invatamantul nostru militar nu le acopera. Faptul ca vorbim aceeasi limba face ca instruirea lor sa fie mult mai usoara si mai eficienta decat in alte state partenere”, a subliniat Vitalie Marinuta.
Pe de alta parte, Gabriel Oprea a incurajat si participarea activa a Republicii Moldova in cadrul initiativelor regionale din Balcani si Regiunea Extinsa a Marii Negre, in special in ceea ce priveste Reuniunea Ministrilor Apararii din Sud – Estul Europei (SEDM) in cadrul careia Republica Moldova participa ca observator. Printre subiectele discutate a mai figurat şi propunerea ministrului moldovean de a crea un batalion mixt de casti albastre. Ambii oficiali au ajuns la concluzia că această iniţiativă va duce la îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două state. Vizita oficială a ministrului Apărării Vitalie Marinuţa în România se desfăşoară în perioada 28 – 30 martie, au adaugat sursele citate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *